HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Jó volt az Öreg a háznál - 11 éve hunyt el Hidegkuti Nándor


hidegkuti.jpg

11 éve, ezen a napon hunyt el Hidegkuti Nándor, a II. világháború utáni 15 év magyar labdarúgó-válogatottjának csatára.

Amikor elkezdtem nézni a focit, akkor még fogalmam sem volt más országok csapatainak létezéséről, mert az NB I-ig és a magyar válogatott aktuális meccséig terjedt a futballal kapcsolatos érdeklődésem. Arról már tudtam, hogy nem tartozunk a világ elitjéhez, de nem zavart különösebben.

1993. november 25-én viszont nagy meglepetés ért, amikor megláttam néhány idős urat a tévében. Czibor maradt meg bennem a legjobban, ők voltak az Aranycsapat. Puskásra, meg Grosicsra emlékszem még tisztán, Hidegkutira éppenséggel nem annyira. Az angol - magyar 40. évfordulójának napja volt ez. Emlékeim szerint ettől a naptól kezdve kapta fel a média az ITTHON elfeledett Aranycsapatot. Szerintem egy kicsit az ő lehengerlő, utólag már becsben tartott teljesítményük az utókor magyar labdarúgóinak átka egyben.

Hidegkuti kegyetlensége az angolokkal

Térjünk rá az 1922-ben született Hidegkuti Nándorra. Sir Henry "Harry" Johnston, a Blackpool bekkje lett az 1951-es év labdarúgója Angliában. Ő fogta, pontosabban próbálta fogni Hidegkutit a Wembley-ben. Az "Öreg" becenévre hallgató magyar csatár 3 góllal sározta be a világszerte ismert futballista hírnevét. Alan Jacobs így írt a Run of Play internetes oldalon: "Hidegkuti egész nap terrorizálta Johnstont". Az akkor 10-szeres válogatott Johnston számára ez volt a búcsú a válogatottól.

             6:3 ide a Wembley-ben, Hidegkuti mesterhármas

6:3 (hét lehetett volna, de Leo Horn játékvezető -egy méterrel "elnézve"- les miatt érvénytelenített egy Puskás-gólt), olimpiai bajnoki cím, vb-ezüst, 69 válogatott meccsen 39 gól, 260 találat az MTK színeiben (nem csoda, hogy Hidegkutiról nevezték el a kék-fehérek stadionját). Chuck Norriszosan szólva: egy végtelenített webes felületet kétszer tele lehetne írni az Aranycsapat "kilencesének" sikersztorijával, amit amúgy is ismer a többség.

Edzői pályafutása pár szóban, szikár tényekkel: bajnoki cím a Győrrel, KEK-győzelem a Fiorentinával, öt egyiptomi bajnoki cím, amelyek után felhagyott a szakmával. A csúcson akarta abbahagyni.

Filmszínészi karrier

1956 után az Aranycsapat "disszidensei" -élükön Puskás Ferenccel- nem kívánatossá váltak az itthoni hatalom köreiben. A Csodacsatár című filmben viszont -amely még az "ellenforradalom" előtt készült el- szerepet kapott Puskás, ebben a formában pedig nem mehetett moziban a mű. A film jeleneteit, amelyekben Öcsi bácsi szerepelt (sok ilyen volt), Hidegkutival forgatták újra.

Hidegkuti Nándor 2002. február 14-én hunyt el. Március 3-án lenne 91 éves. Emlékeimben ő nem is annyira öreg.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.02.14. 01:00

Címkék: olimpia csapat válogatott Aranycsapat Puskás Hidegkuti Nándor

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr165079140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2013.02.16. 00:39:45

Nézd meg azt a szemet. Mint a gepárdé. Ragadozó szeme van. Akinek ilyen ellenfél jut, jobb ha lemegy az öltözőbe, és sosem lép pályára.

01234567 2013.02.16. 14:19:51

Istenem! Mik, Kik voltunk. s mivé lettünk. Edzőként is, mint oly sok kortársa, hihetetlen kvalitás volt.

336 2013.02.16. 15:26:11

Egy apró észrevétel: márciusban 91 lenne az Öreg. :)
süti beállítások módosítása