HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Pálosan szép az élet - Csernai Pál, a Bayern edzőlegendája


csernai_bundesliga.de.jpg fotó: www.bundesliga.de

Ma Arsenal - Bayern München találkozót rendeznek a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A Bayern az úgynevezett Pál-rendszernek köszönhetően lett újra sikeres a '80-as évek legelején. Nem véletlen a magyaros hangzás, mivel az edző maga is magyar volt akkoriban. Ő Csernai Pál.

 

A-válogatott, külföld

Játékoskarrierjét sem nevezném jelentéktelennek, mivel az 1932-ben született Csernai Pál kétszeres válogatottságig vitte fedezetként. 1955-ben Norvégia (5-0) és Finnország (9-1) ellen lépett pályára, és ki tudja, mennyivel gyarapodhatott volna ez a szám, ha ugyanebben az évben - tehát még a forradalom előtt - nem dönt úgy, hogy emigrál a Német Szövetségi Köztársaságba. A B-válogatottal járt Bécsben - innen lépett le. Nyugat-Németországban a Karlsruher SC-ben játszott, és egy svájci kitérő után a Stuttgarter Kickersnél is lehúzott 113 mérkőzést, majd 1966-ban, egy újabb svájci csapat, a BW Zürich játékosaként vonult vissza.

 

Az edző

Az szükséges papírok megszerzése után német alsóbb osztályú csapatoknál indult Csernai edzői karrierje, 1971-72-ben pedig következett a belga Antwerpen. 1977-ben Lóránt Gyula az Eintracht Frankfurthoz hívta pályaedzőnek, ahol az elnök nem kedvelte különösebben Lórántot. Ebben az időszakban a Frankfurt 4-0-ra nyert egy bajnokin a Bayern ellen, ami után a két klub nem minden napi módon edzőt cserélt. A müncheni közellenség Dettmar Cramer ment Frankfurtba, Lóránt pedig - a mellette kitartó Csernaival együtt - a bajoroknál találta magát. A következő bajnokságban, a sokadik vereség után Lórántnak távoznia kellett a kispadról, a vezetők pedig Csernai Pált nevezték ki ideiglenes utódnak.

 

Megbuktatta az elnököt, bajnoki cím

Pár hét után Max Merkelt nevezték ki vezetőedzőnek, ám a Bayern-játékosok - Sepp Maierrel az élen - kiálltak magyar trénerük mellett.Így maradt Csernai a vezetőedző. A német rekordbajnok messze volt a csúcstól, Beckenbauer és Gerd Müller is akkoriban hagyta el a csapatot. Csernai azonban rendet tett a fejekben, és Paul Breitnert és Karl-Heinz Rümennigét előtérbe helyezve építkezésbe kezdett. Kidolgozta a területvédekezésen alapuló 4-4-2-es rendszert, amely PAL-system néven híresült el, és bevált a taktika: a Bayern München hat év szünetet követően, 1980-ban bajnoki címet szerzett, amit sikerült is megvédeni 1981-ben.

csernai-pál-imago.jpgünnep az öltözőben

A hab a a tortán az 1982-es Aston Villa elleni BEK-döntő lehetett volna, ám itt az angolok nyertek 1-0-ra. 1982-ben még egy kupagyőzelem is összejött, ám ezután véget ért a müncheni karrier - Csernai 1983-ban távozott a bőrnadrágosok kispadjáról.

 Csernai Pál BEK-döntőig vezette a Bayernt

Majdnem megmutatta újra

Érdekesség, hogy ezután a PAOK edzőjeként Csernai szembe találkozott a Bayernnel az UEFA-kupában, és a németek csak tizenegyesekkel tudtak továbbjutni. A magyar szakember ezzel Görögországban is hős lett. Akárcsak Portugáliában, ahol a Benficával sikerült kupát nyernie - ekkor 1985-öt írtunk.

 

Észak-Koreában sem kellett félnie

A magyar sikeredző egyik legextrémebb kalandja az 1991 és 1994 közötti időszak volt, amikor egy svájci barátja unszolására elvállalta Észak-Korea válogatottjának irányítását. Jussát előre megkapta, ám bank híján mindig magánál tartott egy készpénzzel teli táskát, amit volt, hogy a kapuba tett edzésen. Csernai a Koreai NDK A-válogatottjánál is tisztogatással kezdett. Szinte az összes játékost elzavarta, és az olimpiai válogatottra építve készítette fel a csapatot egy történelmi sikerre, amit az Egyesült Államok csapat elleni "barátságos" meccsen értek el. „Az amerikaiak mélységesen lenéztek minket. Bora Milutinovics, a kapitányuk eszetlenül ránk küldte a csapatát, mi rúgtunk egy gyors gólt kontrából, majd gyönyörűen lesre állítgattuk őket, és hiába egyenlítettek, egy ellentámadásból megint elmentünk, és nyertünk. Milutinovics pitiáner egy pacák, a bankettre el sem jött, amire a szállásunkra értünk, a szállodát a kint élő koreaiak jóvoltából már virágerdő borította. Ők háborút nyertek, nem futballmeccset. Pekingbe katonai különgépet küldtek elénk, hajnali kettőkor a phenjani reptér nappali díszkivilágításában százezrek várták a válogatottat, zenekar, úttörők, virágeső. Én a fal mellett leléptem…” - nyilatkozta Csernai a Four Four Two magazinban.

Magyarországon ő sem járt sikerrel

Csernai Pál itthon, egyedül a Sopronnál dolgozott az 1994-95-ös szezonban. A pár hónapos kaland után a mester visszavonult. Jelenleg Magyarországról figyeli a Bayern München legújabb kori szárnyalását.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.02.19. 08:00

Címkék: csapat bajnok BL Észak-Korea Bundesliga Bajnokok Ligája Bayern Sopron BEK Csernai Pál PAL-system Aston Villa Lóránt Gyula

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr665087628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása