HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Vízilabda-huligán olimpiai bajnok - Gerendás a kedvencem


gerendas1.jpgfotó: www.blikk.hu

Gerendás György egy igazi állat a külső szemlélő számára. Pedig Montreál olimpiai bajnoka többször elmondta, hogy ő a játékosairól veszi le a terhet azzal, hogy reklamál a part szélén. Atlantában leleplezte az olaszokat, neki köszönhettük a hosszabbítást a bronzmeccsen. Azóta nálam ő a kedvenc.

Üvöltözés, székdobálás, félmeztelenre vetkőzés, eltiltás hegyek. Ezek jutnak az ember eszébe Gerendás Györgyről.  Pedig ő sokkal több ezeknél az apróságoknál.

A február 23-án 60. életévébe lépett edző játékosnak sem volt utolsó. Tagja volt az 1976-os montreáli olimpián aranyat nyert válogatottnak.

az 1976-os montreáli döntő, a mieink fehér sapkában

Mindent elmond az akkori magyar erőviszonyokról, hogy 31 éves volt már, mire magyar bajnok lett a pályafutása végére 230 válogatottságig jutó pólós. Mármint vízilabdában, mivel úszásban már volt neki egy bajnoki aranya 1975-ből (4x100 gyors). 

Edzői karrierje az olasz Possilipo Napolinál indult, ahol két bajnoki címet nyert játékosként. 1992-ben, két év után viszont hazatért a BVSC-hez. Gerenda nem egy ugrálós típus abból a szempontból, hogy 2004-ig volt a Vasutasoknál, kilenc éve pedig az Eger csapatát szolgálja sikeresen. A BVSC-nél 1996-tól négy bajnokságot nyertek zsinórban, és az Egerrel is a csúcsra ért 2011-ben. Közel féltucat bajnoki cím, mellé pedig tucatnyi büntetés.

gerenda vasasszurk.jpgGerendás általában leüvöltötte a bírók, vagy a zsűritagok fejét, teátrális mozdulatai inkább mulatságosnak hatottak kívülről, mint ijesztőnek. Mindig megúszta egy-egy meccs eltiltással, vagy pénzbüntetéssel. Húzósabb esetekben ötvözték a kettőt. Még úgy is kapott büntetést, hogy a BVSC-korszakban három évig ő volt a szövetség társelnöke.

2006 áprilisa azért már nagyon durva volt. Az Eger a Vasas elleni elődöntőben 14-10-re kikapott, Gerendás pedig szó szerint szájon vágta Méhes Jenőt, az angyalföldiek szakosztály-igazgatóját. A tettes így emlékezett vissza a Magyar Narancsban: "...nagyon durva dolog volt. Nem is az, hogy a Jenőt szájba vágtam, és véres lett a szája, mert játszottunk már annyit, és kapott már ennél lényegesen nagyobb ütést is, de az arcizma sem rándult. Csakhogy az még játékosként történt, ez pedig úgy, ahogy nem lehetne. És ha én azt mondom, hogy valamilyen szinten elvárom a játékosaimtól, ez akkor is csak egy játék, még ha nekünk az életünk is, hogy tegyél meg mindent a győzelemért, de maradj mindig a sport keretein belül, akkor ez most túllépte a keretet."

gerendas_gyorgy_eredeti.jpgfotó: www.hatharom.hu

Hát igen. A szövetségénél is így gondolták, és az eddigi legsúlyosabb ítéletet hozták. Gerendást nyolc hónapra eltiltották, plusz még egy év felfüggesztett eltiltást kapott. Tegyük hozzá, hogy Méhest is egy felfüggő idején ütötte meg. Azóta viszont mintha lenyugodott volna a meccsen kívül mindig úriember módjára viselkedő, jó humorú mester. A reklamálás és az őrjöngés maradt, de mindig tudja, hol a határ. 2006 óta egy eltiltása volt, az is "csak" három meccs erejéig szólt.

Ezek után furcsán hathat a kijelentés, hogy Gerendás György a kedvenc vízilabda-edzőm. Az 1996-os atlantai olimpia bronzmeccse óta érzem ezt, amikor Horkai György szövetségi kapitány mellett Gerendás volt a válogatott edzője (a pályaedző után szabadon "medenceedző"). 1996-ban már húsz éve hiányzott a magyar válogatott tarsolyából az olimpiai aranyérem, és sokaknak (például Gyöngyösi András, Tóth Frank) ez volt az utolsó lehetőségük, hogy begyűjtsék az ötkarikás aranyat. Végül nem sikerült, de a bronz összejöhetett volna az olaszok ellen.

Nem Gerendáson múlt a siker. A rendes játékidő vége előtt egy góllal mentek az olaszok, és meg is szólalt a duda, vége volt a mérkőzésnek. A taljánok ünnepeltek, de volt aki túl korán kezdte. Az olasz cserekapus pár tizedmásodperccel a vége előtt már a medencében volt, Gerendás György pedig kiszúrta ezt, és jelezte a zsűriasztalnál pihenőknek. A mieink négyméterest kaptak, amivel kiharcolták a hosszabbítást. 16-16 lett négy negyed után! Nem sokra mentünk vele, mert az olaszok nyerték a ráadást. Gerendásnak viszont örök hála. Nekem miatta örök emlék marad az atlantai bronzmeccs.

 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.03.03. 11:16

Címkék: video vízilabda eger olimpia csapat benedek tibor atlanta kemény dénes bvsc gerendás györgy méhes jenő horkai györgy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr525114152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása