HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Egy magyar, aki a román színekért harcolt, és felfedezte Cristiano Ronaldo-t - Bölöni László


boloni-ronaldo.jpg

Bölöni László március 11-én múlt 60 éves. Az erdélyi Marosvásárhelyen látta meg a napvilágot, és itt lett élvonalbeli labdarúgó. 108-szor ölthette magára a román válogatott mezét, BEK-et nyert a Steaua-val, de mindig is magyarnak vallotta magát. Volt Románia szövetségi kapitánya, és ő fedezte fel Cristiano Ronaldo-t. 

Bölöni László tizenhét éves korától kezdve tizennégy éven át játszott szülővárosa, Marosvásárhely csapatában (Dicsőszentmártonban nőtt fel, és itt is kezdett focizni). 406 meccset húzott le itt, talán ha rajta múlik, innen vonul vissza pályafutása végén. Csakhogy Bölöni lett 1977 és 1983 legjobb labdarúgója Romániában, nem csoda, hogy a hatalom csapata, a Steaua Bukarest kivetette rá a hálóját. 1984-ben - ekkor Bölöni 31 éves volt - engedett a nyomásnak, és a katonacsapathoz igazolt. Bölöni előtte győztes gólt rúgott az olaszok elleni Eb-selejtezőn. Nem csoda, hogy felhívta magára a figyelmet. 

Románia - Olaszország Eb-selejtező, Bölöni góljával 1-0

A Steaua öt bajnokságot nyert zsinórban - hármat Bölönivel -, de a csúcs az 1985-86-os Bajnokcsapatok Európa Kupája menetelés volt, amit első Kelet-európai csapatként megnyertek a bukarestiek. Pedig a második fordulóban (a Velje kiverése után) a magyar bajnok útjukat állhatta volna. A Bp. Honvéd Détári góljával 1-0-ra legyőzte Bölöniéket az odavágón, Bukarestben viszont hengerelt a Steaua. Détári 4-0-nál talált csak be, így 4-2-vel a román csapat ment tovább.

Steaua - Honvéd 4-1

Ezután a finn Lahti, az elődöntőben pedig az Anderlecht kiverése következett, majd jött a Barcelona elleni sevillai döntő. Ez a meccs, a később sevillai hős névre keresztelt kapus Helmuth Duckadamról szólt, akinek vezérletével a piros-kékek először kihúzták kapott gól nélkül a 120 percet, majd minden idők egyik "leggólszegényebb" 11-es párbajában nyertek 2-0-ra. Duckadam mind a négy Barca 11-est hárította, így az is belefért, hogy Bölöni ezúttal elrontotta a magáét. Ennek ellenére a magyar játékos elévülhetetlen érdemeket szerzett a BEK-győzelemben, akárcsak a csapat szintén magyar edzője, Jenei Imre.

Steaua - Barcelona BEK-döntő, Bölöni 11-ese 0:42-nél

Puskás után Bölöni lett a második magyar játékos, aki BEK-et nyert, Bozsik után pedig ő a második magyar, aki 100-nál többször lett válogatott, egészen pontosan 108-szor. Erről és a BEK-győzelemről így emlékezett az érintett:

Bölöni edzőként is kiemelkedőt alkotott. 1992-től nyolc éven át irányította a francia Nancy csapatát, 2000-2001-ben pedig Románia nemzeti csapatának szövetségi kapitánya volt. 2001. június 2-án élete talán legnehezebb meccsét vívta. Nálunk csak az ő számára lehetett fájóbb, hogy Magyarország ellen kellett felkészítenie a románokat. A vb-selejtezőt simán megnyerték 2-0-ra a románok Bukarestben. A meccs után Bölöni kiment köszönteni a mintegy 200 fős magyar szurkolótábort, akik szeretettel fogadták őt. Megható jelenet volt, az egyik magyar még egy román mezt is elfogadott tőle.

2001 és 2003 között a portugál Sportingnál irányított Bölöni. Azon túl, hogy 2002-ben bajnokságot nyert a zöld-fehérekkel, az egyetemes labdarúgással is jót tett a mester. Bölöni vitte fel a felnőttek közé az akkor mindössz 16 éves Cristiano Ronaldo-t, és ő volt az, aki pályára küldte az azóta Aranylabdássá lett csillagot. Ronaldo mellett többek között Petr Cech (Rennes), Yoann Gourcuff (Rennes), és Ricardo Quaresma (Sporting) is Bölöni László felfedezettje. 

Bölöni fedezte fel Crstiano Ronaldo-t

Régi téma - bár most nem annyira aktuális -, hogy Bölöni mikor lesz magyar szövetségi kapitány. Erről így nyilatkozott a Four Four Two magazinnak 2010-ben: "...ha tömör és lényegre törő akarok lenni, akkor annyi: mert azok, akiknek ez a hatáskörében állt, soha nem kértek fel. Azok, akik felvetették ezt a lehetőséget – jobbára az újságírók –, azoknak semmi közük egy ilyen kinevezéshez… Az igaz, hogy szakmai igazgatóként felvetődött a nevem, de azt a posztot nem nekem találták ki, az íróasztal mögött ülve én nem tudom művelni a futballt."

Bölöni László a foci mellett a tanulásnak is szentelt időt. Fogorvosi diplomát szerzett, és a foci mellett praktizált is egy időben. Többek között a Steaua-s időkben is gyakorolta szakmáját. Hiába, a csapattársaknak gyakran volt szükségük a szép mosolyra. A 2004-es magyarországi népszavazás megrendítette, ami után egy ideig nem is volt hajlandó magyarul interjút adni, de később megenyhült. Az előbb említett FFT magazin szavazásán Bölöni bekerült minden idők 50 legjobb magyar labdarúgója közé. Ez saját bevallása szerint is nagyon jól esett neki. 

Bölöni László az utóbbi évtized legtöbbet foglalkoztatott magyar edzője Nyugat-Európában. Jelenleg a szintén erdélyi születésű László Csabának van esélye, hogy a közelébe érjen. Az ő tudásából már profitálhatott Magyarország, Bölönire pedig tovább várunk, hátha eljön az ő ideje is.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.03.17. 11:23

Címkék: video csapat válogatott cristiano ronaldo aranylabda steaua bek c. ronaldo magyar-román bölön lászló

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr905139047

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.18. 12:52:19

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drago Brutic 2013.03.18. 09:41:56

AZ ilyen "malőrök" miatt hozta meg reformjait az UEFA. Azóta szépen meg lett határozva, mely csapatok nyerhetik a BEK/BL-t. Leginkább persze a Madrid, vagy a Barca.
Egyébként fantasztikus volt Ducadam, mennyire megérezte, merre kell vetődni. A negyedik szerencsétlen spanyol aztán jobbra lőtte...

csongiaparaszt 2013.03.18. 11:20:16

A felfedezettei névsorához: Varane, a Real új védősztárja Bölöni mandátuma alatt lett stabil kezdő a Lille-ben.

victor vacendak 2013.03.18. 12:47:10

@Drago Brutic: "Azóta szépen meg lett határozva, mely csapatok nyerhetik a BEK/BL-t. Leginkább persze a Madrid, vagy a Barca."

Ja, ezért nyert a Zvezda, a PSV, a Milan, a Juve, a Pool, a MU, a Bayern stb. Gondolom az UEFA nem határozza meg a nézők intelligencia szintjét, ugye?

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.03.18. 13:23:05

@victor vacendak:

Volt abban a kommentben sok igazság.

Egyrészt: a BL sokkal több pénz az UEFA-nak és a csaptoknak is - persze az erősebb futballal (bajnoksággal) bíró országok csapatai előnyben vannak.

Egy kis csapat vagy közép csapat sokkal nagyobb eséllyel tudott nyerni korábban BEK-et, mint most BL-t. Az oda vissza párharcok során bármi lehet, két a végső győzelemre is esélyes csapat játszhat egymással a döntő előtt, így egy gyengébb klub is odaérhet a döntőbe...ott meg már szintén bári lehet.
A több csoportkörös, jóval nagyobb terhelésnél sokat számít a rutin, a kiemelkedő (s így drágább focisták száma) a pad hossza és persze kisebb a véletlen-faktor hatása.

A BL bizony a nagy csapatoknak kedvez, s így fordulhat elő, hogy több olyan csapat is nyert BL-t, amelyik előző szezonban nem is volt bajnok, illetve több olyan klub is van, amelyik bajnokként selejtezőt játszik.
Hívnák inkább elit klubligának - de BL-nek???
Szerintem is agyrém.

Na, majd Katar...elitliga, több pénzért - azt legalább annak hívják, ami.

/A következő az lesz, hogy 6-8-10 ország válogatottja ELEVE nem játszik EB/VB-selejtezőt?/

victor vacendak 2013.03.18. 18:31:35

@De hol van Columbo felesége?: nem azt vitatom, hogy a BL egy faszság (én is a BEK-et szerettem, és nem csípem, hogy a bajnokokon kívül más fostalicska csapatokkal is fehigították a mezőnyt). én a hozzászólásnak azt a részét tartom marhaságnak, hogy az UEFA kijelöli, hogy kinek kell nyerni.
egyként a BEK-ben sem volt sansza a kiscsapatoknak. legalább is nem tudtak élni vele. a steauán kívül nem nagyon volt favágó csapat a győztesek között. akkoriban sok sztárcsapat volt, melyek ma már az országuk másod, harmad osztályában játszanak.

a katari elitliga csak kacsa volt.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.03.18. 20:45:41

@victor vacendak:

Persze, az UEFA nem jelöli ki azt, hogy a Barca, az MU vagy a Real Madrid nyerjen biztosan nyerjen, de a lebonyolítás nekik (mármint a nagyobb csapatoknak, de még pontosabban fogalmazva a nagyobb futballnemzetek bajnokságainak kedvez).
pénz pénzt szül, miközben ez az egész arra azért jó, hogy a szűk európai elit ne is legyen annyira szűk.
Felemás dolog ez is.

Fostalicskának viszont nem nevezném az olasz, spanyol, német vagy angol liga 2-5. helyezett csapatait; az acélos magyar Lokit, Győrt vagy Fradit oda vissza verné több góllal bármelyik.
Katari kacsa? Végül is, hihető, hogy nem hihető.

victor vacendak 2013.03.19. 10:08:39

@De hol van Columbo felesége?: ennek az egésznek a bajnokságok legjobbjairól kéne szólnia. egy ország/egy csapat és csak a bajnok. mi az, hogy négy csapat egy bajnokságból? meg azonos nemzetek játsszák a döntőt? a dolog alap eszméje sérült ezzel. én nem vagyok BL-fan és a foci jövőjével kapcsolatban sincsenek vérmes reményeim. a pénz a lényeg (ebbe beletartozik a reklámarcok ajnározása, mint messi), a foci másodlagos.
süti beállítások módosítása