HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Nem is rangadó a magyar-román? A magyar-osztrák az igazi!


hun-rom.jpg

Fontos meccs előtt áll a magyar labdarúgó-válogatott. A románok elleni vb-selejtező nyugodtan nevezhető az év találkozójának a két ország közös történelme, földrajzi fekvése és futballkultúrája miatt is. A párharc történelme alapján viszont meg sem közelíti egy magyar-osztrák (korábban Budapest-Bécs), vagy egy magyar-csehszlovák (Budapest-Prága) párharcot. A magyar-román ezek alapján a legjobb 10-ben sincs benne, csupán egy magyar-bolgár szintjén van. 

Elsőként kezdjük a jó hírrel: 21 meccsen 11 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség a mérleg keleti szomszédaink ellen. Árnyaltabb a kép, ha az utolsó 5 egymás elleni meccset vesszük alapul - ezeken ugyanis 5 román győzelem született. Elkeserítő, de a jelenlegi magyar válogatott tagjai közül csupán a Király Gábor, Halmosi Péter, Mészáros Norbert, Hajnal Tamás, Szabics Imre ötös mondhatja el magáról, hogy élt a legutóbbi magyar győzelem alkalmával. 1981 tavaszán Fazekas góljával nyertünk 1-0-ra egy vb-selejtezőn.

A visszavágó 0-0 lett Bukarestben, a mieink kijutottak az 1982-es vb-re. 1972-ben bő két héten belül lezajlott a három(!) románok elleni Eb-negyeddöntő, miután a két csapat elsőként továbbjutott a csoportkörből. Mivel abban az évben négyesdöntő volt az Eb-n, ez a párharc selejtezőnek minősült. Előbb Budapesten találkoztak a felek.  Branikovits László már a 10. percben vezetést szerzett a mieinknek, de 1-1 lett a vége. Bukarestben Szőke és Kocsis Lajos is betalált, kint 2-2 lett. Akkoriban még nem volt idegenben lőtt több gól, így három nap múlva mindent eldöntő meccs következett Belgrádban. Úgy nézett ki, hogy nem születik döntés 90 perc után, mivel Kocsis Lajos gólja után egyenlítettek a románok, ám a 87. percben jött Szőke, és 2-1-re megnyertük a meccset. A mieink - utoljára hazánk történetében - kijutottak az Európa-bajnokságra. 

Utoljára az 1998-as budapesti Eb-selejtezőn szereztünk pontot a románok ellen. A gólszerző Hrutka Jánossal múlt héten készítettünk interjút a 90-es évek egyik legjobb válogatott meccséről. A gólt is láthatjátok a cikkben. 

Természetesen a hőskorban nem voltak ellenfelek a magyarok számára a pénteki riválisunk elődei. Az első 10 meccsből 9-et megnyertünk, 1 találkozó pedig iksz lett. Az első meccs Bukarestben volt, amelyen Lázár és Toldi egy-egy góljával nyertünk 2:1-re. A két-három gólos győzelmek közé beékelődött két 5:1-es, egy 9:0-s és egy 7:2-es siker is. Utóbbin a román gólokat az Öskün született Fábián Ferenc, valamint a temesvári születésű, a magyar válogatottban 1942-43-ban háromszor is pályára lépő, a Nagyváraddal magyar bajnokságot nyert Perényi József szerezték. 

1945. szeptember 30-án 7:2 lett ide (Hidegkuti 2, Puskás 2, Zsengellér, Rudas, Nyers)

Perényin kívül amúgy még tizenketten(!) játszottak mindkét ország válogatottjában. Tétmeccsnek a 3 Balkán Kupa-meccs nevezhető 1947-ben és 1948-ban, de az 1952-es olimpia selejtezőjében is találkoztak a csapatok (a finnországi Turkuban), amelyet a mieink nyertek 2:1-re (Cziborék később meg is nyerték az ötkarikás játékokat).

Az 1972 óta íródó magyar-román Eb-, és vb-selejtezőkön amúgy 2 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség a magyar mérleg. Legutóbb, 2009. augusztus 12-én egy barátságos meccsen 1-0-ra nyertek a románok. Természetesen vesztes meccseket képeit nem mutatjuk meg.

Bármennyire is fontos meccs a pénteki, vannak sokkal rangosabb párharcok a magyar labdarúgó-válogatott történetében. A magyar-osztrák rivalizálás még világszinten is kiemelkedik. Összesen 136 meccset játszottunk a sógorokkal (66 győzelem, 30 döntetlen, 40 vereség). Az 1915 és 1917 közötti időszakban 12 meccset játszottunk velük zsinórban úgy, hogy nem volt más ellenfelünk. A Bécs elleni találkozó volt a 13. A csehszlovákoké (később Csehország) a dobogó második foka, akik ellen 45-ször találkoztak (22 győzelem, 12 iksz, 11 vereség) a mieink. Legutóbb 2-1-re mi nyertünk az Eb-résztvevő csehek otthonában.

Csehország - Magyarország 1-2

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára meglepő módon a svájciak (30 győzelem, 5 döntetlen, 9 vereség) és a svédek (18 győzelem, 10 döntetlen, 16 vereség) futottak be 44-44 párharccal. A csehekhez hasonlóan a svédeket is Egervári Sándor fiai leckéztették meg legutoljára. 

Magyarország - Svédország 2-1

A további sorrend: Olaszország (34), Jugoszlávia, Lengyelország (32-32), Szovjetunió + FÁK + Oroszország (24), Anglia (23), Németország, Franciaország (22-22). A 12. helyen - Bulgáriával holtversenyben - áll a Románia elleni párharc, 21 meccsel.

Ettől függetlenül nem szeretném elvenni a pénteki meccs élét. Erre a meccsre várunk a sorsolás napja óta (ki kíváncsi a hollandokra?), győzni kell 31 év után. Már csak a zárt kapu miatt is. 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.03.20. 06:40

Címkék: puskás aranycsapat csapat válogatott nyers zsengellér vb-selejtező magyar-román eb-selejtező hidegkuti

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr345148765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása