HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Kolonics, a sportlegenda - Majka dalt írt róla, Sting adta a zenét


kolo3.jpg

500-on gyűjtötte a legértékesebb aranyakat. Kettő jött össze, de csak harminchat évet osztott neki a sors a Földön. Kolonics György két olimpiai bajnoki címet nyert. 2008-ban a éppen a harmadikra készült, amikor az egyik edzés közben rosszul lett és elvesztette az eszméletét, majd a szíve is megállt. Koló - ez volt a beceneve - 2008. július 15-én meghalt, de a család és a barátok nem hagyják, hogy elfelejtsük őt. "Kolonics, a sportlegenda" néven a kenus életéről szóló, ingyenesen látogatható vándorkiállítás nyílt, amely 2011 augusztusa óta szinte az egész országot bejárta már.

Kolonics a Spartacusban kezdte pályafutását, majd hamar a Csepel SC-ben találta magát. A még ma is aktív Ludasi Róbert kezei alá került, aki mellett élete végéig kitartott Kolonics. 1991-ben indult vb-n először, a nagy áttörést az 1993-as koppenhágai világbajnokság hozta meg, ahol C2 500-on és C4 1000 méteren is aranyérmet nyert. 1992 óta volt párban Horváth Csabával, akivel négy vb-aranyat nyert párosban az atlantai olimpiáig, de amit az ötkarikás játékokon műveltek, az mindenen túltett.

Az arany mellé egy ezüstöt is összelapátoltak 1000 méteren, majd Dartmouth-ban és a hazai rendezésű szegedi vb-n újra aranyat szereztek, megint 500 méteren (Kolonics amúgy összesen tizenötször lett világbajnok). Mivel a páros 1999-ben elbukta a vb-részvételt, Koló az egyes felé vette az irányt. Poznanban 500 méteren vb-ezüstöt nyert, amin Sydney-ben, épp az olimpián csiszolt egyet.

2003-ban ismét a párost helyezte előtérbe, új társsal, Kozmann Györggyel. Az athéni olimpián 1000 méteren nyertek egy bronzérmet. A világbajnokságokon egy ezüst és két bronz után a 2006-os szegedi vb-n érett be a közös munka gyümölcse. A duó éppen hazai közönség előtt ünnepelhette első közös aranyát, amit Duisburgban sikerült megvédeniük. Sajnos sosem tudhattuk meg, hogy mire lettek volna képesek Pekingben, ahová együtt vívták ki az olimpiai részvételi jogot 500 és 1000 méteren. Koló halála után Kozmann lemondta az olimpiai szereplést, de barátai és Ludasi unszolására mégis vállalta az olimpiai indulást. Koló emlékére. Kiss Tamás lett Kozmann új párja. A duó minden képzeletet túlszárnyalva bronzérmet nyert 1000 méteren, de sokkal több volt ez egy szimpla harmadik helynél.

Kolonics György egy igazi legenda, akit sosem felejthetünk el. Majoros Péter (Majka) a 2009-es Sportcsillagok Gálaestjére külön neki írt egy számot, amihez Sting egyik dalának (It's probably me) zenéje szolgáltatta az alapot. Majka Tóth Verával és Pápai Jocival adta elő a számot.

Kolonics György még csak 41 éves lenne idén júniusban.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.06. 16:08

Címkék: video majka olimpia kiss peking sting tóth vera tamás athén sydney egyéni kolonics györgy kozmann györgy kiss tamás pápai joci bronzérem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr805203605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása