HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Nagy és váratlan pofonok Európában


19671112-ujpest-1.jpg

Nevezhető álomdöntőnek a Bayern - Dortmund BL-finálé, mivel nem ez volt a realitás az elődöntők sorsolása után. A két német csapat gálázott a Barcelona és a Real Madrid ellen. Különösen váratlan a bajorok 7-0-s különbségű kettős győzelme a Barca ellen. Ilyen meglepetésekből a magyar kluboknak is kijutott az európai kupaporondon.

Azzal kezdeném a sztorit, hogy nagyarányú, fényes sikerekből több van, mint kudarcokból. Kapott itt négyest az Ajax, meg ötöst a Panthinaikosz a Honvédtól és a Sampdoria is égett 6:0-ra az FTC ellen. De az MTK, az Újpest, meg a Vasas is kivette a részét a kiütésekből. Ezekről a sikerekről is fogok írni, de az sokkal hosszabb cikk lesz ennél.

valencia.jpg

A vereségeket illetően a 60-as és a 70-es években inkább nagyarányú, mint meglepő eredmények születtek. A papírforma sikereket hozták a magyar klubok, egy-egy nagyobb zakó pedig mindig benne volt a pakliban a nagyok ellen. Az MTK például a Vásárvárosok Kupája 1962-es elődöntőjében két meccs alatt tíz gólt kapott a Valenciától. Kint 0:3 lett, a Népstadionban pedig hiába duplázott Machos Ferenc, 3:7 lett a vége. Vagy ott van a Tatabánya, amely a második legtöbb európai kupameccset játszotta a vidéki csapatok közül. 1967-ben is rutinos kupaindulónak számított a Bányász, mégis sikerült egy hetest kapnia a pozsonyi Intertől, úgy, hogy az első meccsen 3:1-re a magyar csapat nyert. A Komló nem számított ilyen tapasztalt kupaindulónak, viszont 1971-ben a kékek megmutathatták magukat a KEK-ben, miután ők játszották a Magyar Népköztársaság Kupa döntőjét az abban az évben duplázó Újpest ellen. 

bordacs-005_2.jpgA KEK első fordulójában a jugoszláv Crvena zvezda látogatott a bányászvárosba és nyert 7-2-re. A visszavágón viszont kisebb csoda történt: a Komló 2-1-re győzött Belgrádban, az akkor otthonában már öt éve veretlen zvezda ellen. Az Újpest 5-1-es zürichi zakója azért érdekes az 1975-ös BEK-ben, mert a lilák 4-0-ra nyertek itthon az első meccsen, így a zakó ellenére továbbjutottak, idegenben lőtt góllal. 1976 viszont fekete év volt az UEFA-kupában. A Videoton Magdeburgban kapott ki 5-0-ra, az Újpest pedig Bilbaóban. Pedig az első meccset a Dózsa nyerte 1-0-ra. Ezt a fiaskót az ellenfelek szurkolói dalba is foglalták, ami a mai napig felcsendül a hazai stadionokban.

A 80-as évek legelején a Diósgyőr 6-0-ra kikapott a KEK-ben a Celtictől, de legalább Miskolcon sikerült egy 2-1-es győzelemmel búcsúzni. A Győr a Standard Liége ellen égett meg a BEK-ben, Verebes József csapata 5-0-ra kapott ki kint. A visszavágón mégis tele voltak a lelátók, az ETO pedig 3-0-ra vezetett a 68. percben. Itt viszont bezárult a gólzsák, a Rába partiak szépen "haltak meg". Nem úgy a Bp. Honvéd az 1989-es BEK-ben, amikor a Benfica 2-0-ra nyert Budapesten a fény stadionja, a Luz pedig maga volt a pokol Fodor Imréék számára: 7-0 lett a Benfica javára. 

Az 1990-es években egyre több lett a kínos vereség. Kezdődött a Vác - Apollon párharccal, ahol 2-0 után 4-0-ra kikapott a Csank-csapat az UEFA-kupában, majd jött 1994. A Békéscsaba az orosz Teksztilcsik Kamisin ellen 6-1-re kapott ki idegenben, a Kispest egy 2-0-s és egy 5-0-s vereséggel búcsúzott a Bayer Leverkusen ellen, de a piros-feketék legalább a Twentét búcsúztatták az azt megelőző fordulóban. A Ferencváros is túl volt egy bravúron (Simon Tiborék 11-esekkel kiverték a CSZKA Moszkvát) a KEK-ben, de árnyékot vetett a nemzetközi szereplésre a Portóban elszenvedett 6-0-s vereség a második fordulóban. Igaz, a visszavágón Lipcsei vezérletével 2-0-ra sikerült nyerni, abban az évben azonban tényleg sok volt a jóból.

1996-ban a BVSC az amatőrökből álló, walesi Barry Townt kapta az UEFA-kupa selejtezőjében. Itthon ugyan kapott egy gólt a zuglói csapat, de aggodalomra semmi ok nem volt a 3-1-es győzelem után. A túlzott nyugalom azonban megbosszulta magát. Kint is ez az eredmény született, csak a Barry Town javára, egészen nevetséges bekapott gólokkal. A párharc végül 11-esekkel dőlt el, a Barry javára.

Ugyanebben az évben a Kispest-Honvéd kettős vereséggel búcsúzott a KEK-től, az ellenfél francia harmadosztályú Nimes volt. 1998-ban a BL-ből kieső Újpest az UEFA-kupában sem boldogult: a Hungária körúti odavágón 5-0-ra nyert a belga Bruges a lilák ellen. A Dunaferr biztató eredményt ért el Cipruson az Olimpiakosz Nicosia elleni odavágón. Hidegzuhanyként ért mindenkit a ciprusi csapat 4-2-es győri győzelme. Pontosabban nem mindenkit. Állítólag páran megjátszották a furcsa eredményt. Persze, azóta sem tud senki semmit, csak annyi derült ki, hogy vesztegetési kísérlet történt a meccset megelőzően. 2002-ben a bajnok Zalaegerszeg túl volt a BL-selejtőzben a Manchester United budapesti legyőzésén és a kinti "tippmix-meccsen' is. Nem mintha normális körülmények között ne tudott volna 5-0-ra nyerni a United, de néhányan állítólag különösen jól jártak a sokgólos meccsel. Ezután következett az UEFA-kupa és a Dinamo elleni zágrábi kirándulás (az NK Zagreb ellen az utolsó pillanatokban jutott tovább a Manchester elleni körbe a ZTE). Csúfos vége lett a meccsnek, a Dinamo 6-0-ra nyert és a győri visszavágó is a horvátoké lett (1-3).

2006-ra megtanultuk, hogy egy magyar csapat bármilyen furcsaságra képes, de hogy egy UEFA-kupa-selejtezőn buktasson edzőt (hacsak nem az oddszok voltak csábítóak), ráadásul olyan arcpirító módon, ahogy az Újpest tette, az minden addigit alulmúlt. A Balajcza (újpesti kedvenc), Vermes (6-szoros válogatott), Böjte (6-szoros magyar válogatott), Vanczák (túl a 70 válogatottságon) , Völgyi, Tóth Balázs (34-szeres válogatott), Erős Károly (2-szeres válogatott, a fogadási botrány egyik gyanúsítottja), Freud, Sándor György (8-szoros válogatott, 2-szeres magyar bajnok), Tóth Norbert (19-szeres válogatott), Kovács Zoltán (20-szoros válogatott, az m1 szaktanácsadója) kezdővel felálló lilák 4-0-ra kaptak ki hazai pályán a liechtensteini FC Vaduz csapatától. Tóth Norbert a biztonság kedvéért még egy 11-est is kihagyott. Bicskei Bertalan vezetőedző - akit végig pocskondiáztak a szurkolók - le is mondott első újpesti meccse után.

A következő évben már nem is számított akkora meglepetésnek, hogy az MTK idegenben (nem) lőtt gólnak köszönhetően kiesett az UEFA-kupából az örmény Mika Asztarak ellen, a Honvéd pedig a fogadási botrány kapcsán vizsgált egyik meccsen 4-0-ra kikapott Hamburgban. A Debrecen 1-4, 2-3-mal esett ki a a svájci Young Boys ellen. A svájci meccs, a Hamburg - Honvéd kategóriájában szintén elemzés alatt áll, akárcsak a 2009-es, 5-1-es török győzelmet hozó Fenerbahce - Honvéd EL-selejtező.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.02. 13:50

Címkék: video Ferencváros Valencia Újpest Vasas MTK EL Bajnokok Ligája Honvéd Porto BEK Benfica UEFA-kupa KEK VVK Európa-liga Komlói Bányász Tatabánya FC Crvena zvezda Standard Liége FC Vaduz Mika Asztarak Nimes Teksztilcsik Kamisin CSZKA Moszkva . Twente

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr585261443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása