HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Roosevelt és a száz kisleány - magyar csapatok indulói


DVTK-Papa04-ot-600x4001.jpg

2007-ben kint voltam a Magyar-kupa döntőjén a Megyeri úti Szusza Ferenc Stadionban. Magyarország legjobb és legrosszabb indulójának csapatai csaptak össze. A DVSC-Kispest döntőn nem a zene döntött, mivel a Honvéd nyert 11-esekkel. De tényleg kellemetlen volt hallgatni egymás után a két dalt, akkora volt a kontraszt. Néhány magyar klubot amúgy hűen tükröz az indulója.

Az ominózus Debrecen-Kispest meccsen többször is lejátszották a lelkesítő dalokat. A Lokiét Debrecen városának legnépszerűbb együttese, a Tankcsapda énekli, a szöveget az együttes frontembere (egyben a klub aktív szurkolója), Lukács László írta. A 2005-ös dalnak van mondanivalója, ritmusa, és látszik, hogy igazi szurkoló műve.

A DVSC korábbi indulóját Cserháti István írta 1954-ben. Ennek a szövege is bőven megüti a szintet, de nagyot ront az összképen a refrén, ami így szól: "Lokika éoé éáo, győzni kell, megint érik már a góól, Lokika éoé éáo, a DVSC mindenhol tarol".

A Kispest fentebb említett indulója ezekkel szemben förtelmes. George F. Hemingway tulajdonos tagadja, de nem hiszem el, hogy nem ő írta a Happy day are here again című Roosevelt-kampánydal magyar változatát. Ez az induló  nem lelkesít, nem tesz dacossá, egyszerűen elsüllyed a föld alá, ha meghallja. Az egész szöveg egy szégyen, de az első két sor - a Honvéd napja eljött már, csak a Kispest, Kispest, ő a sztár - egyből a padlóra küldi az embert. A klub Hemingway előtti korszakából származó indulóját a Pokolgép frontembere, Kalapács József írta. Az "egy gól" című slágeren látszik, hogy igazi zenész rakta össze, a kispesti tulajdonos becsületére legyen mondva, hogy ezt a verziót is szokták játszani a Bozsik-stadionban.

Magyarország legnépszerűbb klubjának, a Ferencvárosnak rengeteg indulója létezik, ezekből az látszik, hogy sok szurkolója van a csapatnak. A klubnál viszont adnak őrzik a hagyományokat, és az egyik legrégebbit (az 1920-as években írták) játsszák a hazai meccsek előtt. A száz kisleányról ismert indulót az 1950-es években betiltották, Deák Ferencnek állítólag azért kellett az Újpesthez igazolnia, mert a dal éneklése miatt vitába keveredett két belügyessel. A szurkolók körében is népszerű az induló, több száz torokból még az eredetinél is jobban hangzik.

A Bon Bon együttes által írt Újpest-indulóban a klubhűség kap fontos szerepet:  "Lehet, hogy boldogan élhetnék bárhol a Földön. Találnék szerelmet, szerencsét, úgy, ahogy én szeretnék, de nem tudom, mit éreznék, ha egy pályára kimennék, azt hiszem, a szívemet kéne kicseréljék." - áll a dalban. Ami azt illeti, Török Tamásék kicserélték a csapatnevet, mivel 2011 telén ők írták az MTK indulóit is. Kabalának nem jó az együttes: az MTK kiesett az NB I-ből abban az évben, az Újpest pedig nem nyert semmilyen trófeát azóta, hogy a Bon Bon dala szól a IV. kerületben, A lilák régi indulója ráadásul jobb is egy picit. Vannak benne béna sorok, de az ember talán jobban beleképzeli magát a Fazekas-Göröcs-Bene-Dunai II-Zámbó csatársorba, ha a ezt hallgatja.

A Haladás kapusa nem csak unalmában nevet nagyokat, hanem akkor is, ha meghallja a klub indulóját. Minden kétséget kizáróan ez a legmókásabb szöveg, amit csapatról írtak. A Jóisten nevet, borozik (legalábbis előveszi az üveget), az ellenfél valamiért sínautóbuszon érkezik, a bíró meg szalutál. Ezek a témák mind megjelennek a refrénekkel együtt a tizenhat soros dalban, amit ráadásként DJ Márió áthangszerelt. Én inkább az Öregfiúk Kórusának előadására szavazok.

A rivális Zalaegerszegnél a klub legnagyobb sikere, az NB I-es bajnoki cím után született egy induló, aminek egyrészt megvan a maga romantikája - még akkor is ha monoton egy picit -, másrészt pedig a csapat ikonja, Kocsárdi Gergely énekel benne.

Debrecenhez hasonlóan Győrben is profi kezekbe került az induló elkészítése, de békéscsabai segítség is kellett hozzá. 1996-ban Békéscsabáról Győrbe tette át a székhelyét néhány viharsarki legény. Mracskó Mihály, Szarvas János és a Csató fivérek így egészen közel kerülhettek egyik kedvenc együttesük, a Rába-parti Aurora tagjaihoz. A játékosok unszolására az együttes megírta az ETO-indulót, amely egészséges lokálpatriotizmust tükröz. Ezt fokozza, hogy a csapat három akkori tagja, Lakos Pál, Korsós György és Szarvas János is vokálozik a dalban, amely meg is jelent az Aurora egyik lemezén.

A Videoton indulója a csapat 1984-85-ös UEFA-kupa-döntőjéről emlékszik meg, a Sopron indulójának érdekessége pedig az, hogy a Moby Dick adta elő, amelynek basszusgitárosa, Gőbl Gábor a klub ügyvezetője és résztulajdonosa is volt. A Békéscsaba indulója rícsésre sikeredett, Mracskóék jóvá is hagyták ezt a nótát, de a refrénjén ennek is lehetne finomítani.

A Siófok indulója olyan, mint a csapat: minősíthetetlen. Ennél talán még a Honvédé is jobb.

Hogy ne rossz szájízzel fejezzétek be az olvasást, a végére hagytam a Diósgyőrt. A csapatnak kifejezetten jó indulója van, pedig régi. Van azonban egy szurkolói dal, ami a csapat legsötétebb évei során született, két éve pedig egy kislány, bizonyos Czelláth Panna jóvoltából az egész ország megismerhette. Talán már a miskolci szurkolóknak is kellemetlen, ahogy futtatja őket a média, de ami szép, az szép.

 

 

 

 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.08. 14:03

Címkék: zene video csapat labdarúgás Ferencváros Siófok Újpest Diósgyőr MTK Haladás Videoton Honvéd NB I Győri ETO Bp. Honvéd Rába ETO Zalaegerszegi TE Kocsárdi Gergely Mracskó Mihály Szarvas János Csató Siófok BFC Siófok

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr875287903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LionOfZion 2013.05.08. 20:33:40

Csak a színesfém és a Diósgyőr:D

bö_4 2013.05.09. 09:53:20

A ZTE indulú eleje nagyon hasonlít a bécsi munkásindulóra.
www.youtube.com/watch?v=XQStXeqKx14

vladimir964 2013.05.09. 19:11:35

Dolgozó, elég a porból,
Jöjj velünk, hiv a friss tavaszi lég!
Vedd ki részed minden sportból dolgozó, hisz a pálya is tiéd!

Hogyha elpihent a gép, mért ne tornáznál,mért ne boxolnál,mért ne birkóznál?
Még a lelked is üdébb, hogyha úszkálnál,tarts velünk hát sporttárs!

Repülj golyó, repülj gerely és szállj messze el!
Szaladj, ugorj ember,hogyha kell!
Munkára, harcra kész és merész minden jó
Dolgozó, sportoló.

Dolgozó elég a porból,
Jöjj velünk, hiv a friss tavaszi lég!
süti beállítások módosítása