HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Sir Alex magyar kapcsolatai


fergusonmagyarok.jpgSir Alex Ferguson szinte mindent a Manchester United élén ért el. A kevés kivétel közé tartozik Budapest, de persze a vörös ördögökkel is járt később a magyar fővárosban. Fergusont nem csak sikerek (és két vereség), hanem barátságok is kötik Magyarországhoz. Sőt, még Kecskemét-meze is van.

Sir Alex Ferguson nem az az ugrálós fajta. A Manchester United előtti klubcsapatánál például nyolc évet töltött el, és az Aberdeent vezette el először Budapestre. 1984 tavaszán KEK-meccsre érkezett a skót csapat a Megyeri útra, ahol az Újpest nyert 2-0-ra. A visszavágót viszont Fergusonék 3-0-ra győztek, így az Aberdeen jutott tovább.

Ekkorra nyúlik vissza a skót edzőlegenda első itteni barátságnak kezdete is. Az Újpest akkori edzője, Temesvári Miklós már a meccset megelőzően elhívta vacsorázni kollégáját, amikor ő eljött feltérképezni a lilákat. Skóciában újra randiztak a felek, utána pedig összefutottak az Eb-n is, majd 18 év szünet következett a kapcsolatukban. Legközelebb a 2002-es ZTE-Manchester United BL-selejtezőn találkozott a két mester, és ekkor szorosabbra fűzték a viszonyukat. Ennek is köszönhető, hogy 2007-ben Ferguson előadást tartott a magyar edzőknek. Volt olyan honi szakember, aki hazavitte a tábla méretű papírt, amire a kétszeres BL-győztes szakember felvázolta a mondandóját, kérdés viszont állítólag nem hangzott el az előadást követően. Emellett Ferguson felkereste Puskás Ferenc özvegyét is, akinek egy kis aranylabdát adott ajándékba.

sir-alex-ferguson(4)(650x433).jpgTovábbi közös szál Puskás és Ferguson között egy róluk elnevezett díj, amit az év szponzorának szoktak átadni Manchesterben. Idén a Norwich elleni bajnokira esett ez az esemény, amelyen Ferguson is kapott egy ajándékot Magyar Zoltántól. A folyamatosan rágózó edző a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány és a Magyar-Skót Társaság alapítójától az 1938-as magyar-skót meccs jegyzőkönyvét vehette át. Ferguson amúgy személyesen látta Puskást a glasgow-i Real Madrid-Eintracht BEK-döntőt, amelyen Öcsi bácsi négy gólt szerzett.

Manchetseri edzőként Pécsett járt először nálunk Ferguson. Akárcsak korábban az Aberdeennel, a Uniteddel is a KEK-ben harcolt ekkoriban. A 2-0-s manchesteri győzelmet hozó első meccs után a visszavágón már nem erőltette meg magát az angol csapat, de a győzelmet azért behúzták Brian McClair góljával.

Első BL-meccsét (ami egy selejtező volt) is Magyarországon, egészen pontosan Kispesten játszotta a Ferguson-féle MU. Itt volt Peter Schmeichel, a meccsen duplázó Roy Keane, Giggs és Cantona is. A kispestiek nagyot küzdöttek, a United csak 3-2-re nyert. A visszavágón sem volt alázás, csupán egy 2-1-es MU-győzelem.

A 2002-es Zalaegerszeg-Manchester United BL-selejtező maga volt az álom magyar szemszögből. Fergusonnak az egyik legkellemetlenebb veresége volt ez. Miután Laurent Blanc mindennek elhordta a Puskás-stadion gyepét, a játékosok elfelejtették megmutatni, hogy nem csak méltatlankodni, hanem játszani is tudnak. Koplárovics Béla így országos ismertséget szerzett az utolsó percben lőtt góljával, amivel a ZTE 1-0-ra győzött.

A Debrecen elleni 2005-ös BL-selejtezőn már nem tette ki magát hasonló kellemetlenségnek a manchesteri csapat. Cristiano Ronaldo is ott volt a kezdőben, a United pedig 3-0-ra nyert.

Temesvári Milkóson kívül az óriási United-drukkerként is ismert Kemény Dénes és a Kecskemét focicsapatát korábban edző Török László (tőle egy KTE-mezt kapott ajándékba a menedzser) is járt tanulmányi úton az Old Traffordon, Ferguson pedig az egyik budapesti bevásárló központ megnyitóján is járt felénk, mivel tagja a pláza tulajdonosi körének.

A Manchester kispadján idén a West Bromwich elleni ül majd utoljára, Magyarországon viszont még biztos fogjuk látni Sir Alexet.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.09. 15:52

Címkék: video foci dvsc manchester united csapat újpest kispest sir alex ferguson aberdeen kemény dénes temesvári miklós zalaegreszeg

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr605291337

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.10. 13:13:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack, a texasi suttyó 2013.05.10. 12:35:16

Remélem, ha Sir Alkesz összefut valahol Beckhammel, megint fejbe rúgja.

kacsa232 2013.05.11. 09:36:20

@Jack, a texasi suttyó: Naaa...az elmondása szerint,csak 1-2 pohár bort szokott inni esténként:)
süti beállítások módosítása