HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Május 1. helyett... Szerdán Magyar Kupa-döntő


magyarkupa4(2).jpgAz MLSZ kevés népszerű törekvéseinek egyike (volt), hogy a szurkolókat érdekeltté tegye a Magyar Kupa meccsek látogatásában. Hagyományteremtő jelleggel május 1-je lett a finálé napja, idén már 22-én lesz a DVSC-Győr döntő. A sorozatot angol mintára hozták létre 1909-ben, a serleg eltűnt, majd megkerült, de aztán kiderült, hogy mégse. 

1903-tól a Magyar AC hétszer rendezett versenyt az Ezüstlabda nevű vándordíjért, amely végül az ötször diadalmaskodó Ferencvároshoz került. Ezt követően Steiner Hugó és Minder Frigyes angol mintára megálmodta, az MLSZ pedig közadakozásból megalapította a Magyar Kupa-sorozatot. Igaz, hogy a trófea csak 1923-ban készült el, de 1909 augusztusában senkit nem érdekelt ez, amikor 28 csapat részvételével elindult az első MK-versengés. Az első kupát elhódítót MTK 5/4-es mérleggel bírt az első öt MK-sorozat után, a maradék egyet meghagyták a bajnokságokban brillírozó FTC-nek. Eleinte nem tartotta lázban az országot az MK, amit jól mutat, hogy az 1910-11-es sorozat fináléját 1912. október 2-án játszotta kel az MTK és a MAC. 

Magyar-Kupa-érem_1909.jpgMagyar Kupa-érem, fotó: www.tempofradi.hu

Az I. világháború után 1922-ben rendeztek újra Magyar Kupát, amiben jó kupához méltó módon bármi megtörténhetett. Ez azt jelentette, hogy nem volt kőbe vésve az FTC-MTK finálé, 1926-ban például - ez az 1925-ös kiírás döntője volt - Kispest-BEAC döntőn nyertek a kispestiek, kétszeri hosszabbítás után, ami 160 perces küzdelmet jelentett a decemberi fagyban. 1933-ban volt egy 11:1-es FTC-Újpest finálé, de a II. világháború megint nem szolgálta a foci fejlődését, így a kupa is pihent. Ráadásul volt olyan szezon, amikor az FTC, az MTK (Hungária) és az Újpest el sem indult a külföldi túrák miatt. Így nyerhetett kupát a III. Kerület, a Soroksár, vagy épp a Szolnoki MÁV. 

1304674993_szolnok_szolnok-75_00172.jpg

A háború után 1951-ben írták ki újra a kupát, immár Magyar Népköztársasági Kupa néven. Az MTK épp Bp. Bástya néven futott, ettől függetlenül megint megnyerte a serleget. 1952-ben újra elkezdték a csapatok, ám az elődöntőket és a döntőt valamiért nem játszották le. Más idők voltak. 1955-ben volt győztese a Kupának, a büszke csapatot Bp. Vasasnak hívták. Az 1955-56-os kiírást Bp. Kinizsi néven kezdte, majd Ferencváros néven nyerte meg a győztes... 1958-ban. 1955-től 1979-ig kevés kivételével az összes döntőt a Népstadionban rendezték, igaz, megfejthetetlen ok miatt '58 és '64 között egy újabb pauza csorbította a sorozat hírnevét, és csak a kupagyőzteseknek kiírt európai versengés, a KEK miatt indult újra. 

Diósgyőr - Vasas döntő 1977-ben

1977-ben az eredeti trófea eltűnt a Ferencváros székházából, manapság ennek a másolatát kapja a mindenkori győztes. 2009-ben megkerült az eredeti serleg, amit Kisteleki István akkori MLSZ-elnök visszavásárolt. Utólag azonban kiderült, hogy az nem az 1923-ban elkészült igazi trófea, ez ugyanis ezüst helyett bronzból volt, ráadásul csak az MTK neve volt olvasható rajta. Ez az a másolat volt, amit az MTK kapott 1923-ban, de a '90-es években eltűnt. Ez sem volt tehát rossz fogás.

A Ferencváros amúgy a magyar rekorder a maga 20 kupagyőzelmével, az MTK a következő 12-vel, a kék-fehéreket az Újpest követi nyolccal, de a hétszeres győztes Bp Honvéd bármikor utolérheti a lilákat. A Debrecen ötször ért révbe, az idén duplázásra készülő ETO és a Vasas egyaránt négyszer, a Diósgyőr pedig kétszeres győztesnek mondhatja magát. Olyan csapatok is befértek a győztesek listájára, mint a Siófok, amely 1984-ben NB II-esként győzte le a Győrt. A Balaton-partiaké voltak az első másodosztályú csapat, amely kupát nyert úgy, hogy NB I-esek is indultak benne.

A '90-es években volt szokás, hogy két meccsen dőlt el a Magyar Kupa sorsa. Őszintén szólva én az klasszikuss döntők híve vagyok, de mindegyik emlékezetes valamiért. 1993-ban egy kiváló FTC-Haladás párharc kerekedett ki a két felvonásból, amelynek a végén 11-esek döntöttek az FTC javára, és ebben a rendszerben éltük át az egy évvel későbbi rendőrattakot a Kispest-Ferencváros visszavágó után a Bozsik-stadionban - utóbbi persze független volt a kiírástól. 1995-ben a 2-0-s FTC-győzelemmel végződött első meccs után 3-0-ra ment a Vác a visszavágón, de végül itt is nyertek a zöld sasok. Újabb egy év múlva a Kispest-Honvéd a sírból hozta vissza a BVSC ellen egy meccs után 0-1-ről induló párharcot. Vincze István - már a BVSC színeiben - a hajrában a kapufát találta el, majd Piroska és Árgyelán - egy-egy góllal - megnyerte a kupát a Honvédnak. Az 1997-es finálé viszont totális érdektelenségbe fulladt, ami után vissza is jött az egymeccses döntők kora. Pedig csak annyi volt a probléma, hogy nem a két legnépesebb szurkolótáborral rendelkező csapat, hanem az MTK és a BVSC döntőzött. Ráadásul a Hungária körúti kék-fehérek 6-0-ra nyertek az első találkozón.

2008-ban és 2009-ben valamiért megint kétfelvonásos volt a döntő, majd a Puskásban voltak megint egy meccsek. Tényleg nem volt rossz kezdeményezés a szövetség részéről, hogy legyen május 1-je az időpont, a Puskás-stadion pedig a helyszín, erre most Kispestre mennek a résztvevők. Persze, alig egy éve lehet tudni, hogy 21-én, kedden Depeche Mode-koncert lesz a Puskásban, a munka ünnepének napján ráadásul még az elődöntőkön sem voltunk túl... 

 


SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.18. 12:13

Címkék: video csapat ferencváros magyar kupa Siófok Újpest MTK Honvéd DVSC Győri ETO

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr885305373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása