HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Mi történt Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel? Ki tudja!


 erőss_1.jpg

Ma jött el a számvetés ideje. Ezernyi kérdésre válaszolni, amelyekre talán magának sem tud. Ő volt az, aki a legközelebb volt halálukkor Erőss Zsolthoz és Kiss Péterhez. Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció vezetője az alaptáborban élte át a tragédiát, amelynek során az expedíció "legcsúcsképesebb" hegymászóját, és ami még megrázóbb, egyik legjobb barátját veszítette el Kollár. 

Két napja érkezett meg Budapestre a Kancsendzönga expedíció vezetője, Kollár Lajos. Csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Budapesten. A sajtósok és - őket kellett volna előre vennem - a hozzátartozók egyperces néma felállással emlékeztek a két elhunyt hegymászóra.

kollar_2.jpgKollárt már a reptéren is kérdésekkel bombázták

Körülbelül 7600 méteren készült egy fotó, amelyen Kiss Pétert azonosították. A fiatalabbik hegymászó hősként halt meg, mert bajban lévő társáért indult vissza. Ez tilos nyolcezer méter felett. Ő nem volt képes otthagyni Erőss Zsoltot, aki a feltételezések szerint magasabban volt. Ez lett Kiss veszte, aki vélhetően kicsúszott egy jégfolyosóban. 

Azért is értelmetlen lett volna a két eltűnt hegymászó további kutatása, mert olyan hidegben, ami fent van, képtelenség egy éjszakánál többet átvészelni, ráadásul a hegyet közben ellepte a monszun következtében ráhulló méteres nagyságú hó. 

eross2.jpg

Kiss Péter még túl fiatal és tapasztalatlan volt egy ilyen expedícióhoz? Kollár elmondta, hogy Erőss Zsolt javaslatára vitték magukkal a 27 éves, rendkívül tehetséges hegymászót, aki nem volt még 7 ezer méteres magasságban, ezért még egy szerződést is alá kellett írnia, hogy alárendeli magát társai utasításának. Kiss akklimatizációja rendben volt 5500 méterig, utána viszont 2-3 napig nem érezte túl jól magát, de ettől még lehet hegyet mászni. 6500 méter körül a fejét is fájlalta Péter, ezért küldték fel akklimatizálódni a 2-es táborba - erre amúgy jól reagált a szervezete. 

Az utolsó nap délelőttjén Kollár beszélt Erőss Zsolt, aki ekkorra teljesen elveszítette a látását és elaludt. Kollár délután 3-kor még felébresztette, Erőss ekkor azt mondta, hogy elindult lefelé, utána nem adott életjelt magáról. Fél liter folyadék - ennyi talán elegendő lett volna a túléléshez

Ami még szörnyű lehetett Kollárnak: a sajtótájékoztatón szembe kellett néznie Erőss Zsolt édesanyjával is, aki tehetetlenségében úgy gondolja, hogy akkor derülne fény az igazságra, ha visszahallgathatnák a rádióbeszélgetéseket. Kollárt okolta fia haláláért, és kérdőre vonta, hogy miért nem biztatta Erőss Zsoltot, hogy jöjjön le a hegyről, és ne aludjon kint éjszaka. Ekkor Erőss már 24 órája volt a hegyen. Ezek után még elmondta, hogy Kollár azt állít, amit akar, mert senki nem volt ott rajta kívül.

Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek május 20-án sikerült feljutnia a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára, viszont annyira kimerültek voltak, hogy nem tudtak onnan lejönni. A serpák még keresték őket, de két nap után eltűntnek nyilvánították a két magyar hegymászót.

Kollár szerint nem nagyon lehet végigvinni a teljes küldetést, mert az Annapurna és a K2 egyaránt óriási kihívást jelent, és jelenleg nincs olyan hegymászó, aki megfelelne a magas követelményeknek. Erőss Zsolt képes lett volna rá. Ő a világ 14 nyolcezres csúcsa közül 10-et megmászott, Kiss Péter pedig méltó társa lehetett volna.

A kérdések sorakoznak, megnyugtató választ sosem kapunk.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.06. 16:01

Címkék: Himalája Kiss Péter Kancsendzönga magyarok a világ nyolcezresein Erőss zsolt Kollár Lajos Erőss Zsolt édesanyja

66 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr125347215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2013.06.07. 09:07:35

Szegény asszony a gyász legrosszabb stádiumában van: vádol és a részleteken pörög.
Legbelül ő is tudhatja, hogy Erőss Zsolt választott egy életformát, ami gyakorlatilag az állandó életveszélyt jelentette. Ahogy a felesége is mondta: minden elindulásnál számot kellett vetni azzal, hogy nem jön vissza.
De egyelőre a fájdalom akkora, hogy magyarázatokat keres mindenre.
Kívánom neki, hogy mihamarabb túllépjen ezen a stádiumon, és az utolsó mondatában elhangzottakat ne csak kimondani, hanem átérezni, és hinni is tudja, mert az jelenti majd a megbékélést.

FutoBolond 2013.06.07. 09:22:32

Fura, hogy ilyen copy-paste cikkek kikerülhetnek az index címlapra egy héttel azután, hogy már mindenütt megírták, ennél jóval igényesebb formában.

belekotty 2013.06.07. 09:26:22

@FutoBolond: Fura hogy vannak trollok akik beleokádnak egy szerintük jelentéktelen cikkbe is.

Pierre73 2013.06.07. 09:26:42

@FutoBolond: kattintás, kedves FutoBolond, KATTINTÁS!

nnnnnnnn 2013.06.07. 09:31:37

azt nem értem ha ez a hobbija akkor minek csinál gyereket

hopptarisznya 2013.06.07. 09:34:01

@belekotty: ez mitől trollság? Itt egy címlapos blog, ami annyival tett hozzá többet az eddig is ismert cikkekhez, hogy tele van félregépeléssel. Óriási teljesítmény.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.06.07. 09:37:54

Kollár nem akar/tud mást bevonni. Hegymászó több is van, jó erőben (Mécs, Klein).

heimdall 2013.06.07. 09:55:09

Az mindig hasznos, ha a bejegyzés megírása után elolvassa a tisztelt szerző újra a cikket és javítja a javítani valót.

Boka1 2013.06.07. 10:27:04

hagyjuk békében nyugodni szerencsétleneket! Tanulság, hogy nem mászkálunk 8000 méter fölé, mert nincs ott semmi olyan, ami a jövőnket befolyásolhatná....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.07. 10:28:26

"6500 méter körül a fejét is Péter" Ez a mondat értelmetlen, valami hiányzik belőle, nem??

Michel Djerzinski 2013.06.07. 10:28:32

Unalmas ez az egész!!! Hány bőrt lehet erről a szerencsétlen történetről lehúzni?! Kit érdekel, mi történt már? Meghaltak, kész, nyugodjanak békében. Saját maguk tehettek róla. A hübrisz áldozatai.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.06.07. 10:42:56

Ők keresték a kalandot, övék volt a felelősség. Én két kisgyerekkel nem biztos, hogy bevállaltam volna. Béke velük!

pamut 2013.06.07. 10:58:17

Nincsenek itt semmiféle hősök, csak értelmetlen halálok. Sajnálom szegényeket, de normális ember nem kockáztatja értelmetlen kalandokban az életét. Kiss Péter még hatezres csúcson se volt soha, nemhogy nyolcason, a saját és társai felelőssége is felment-vitték magukkal.

Nem akarok senkit bántani, de aki itt hősnek akarja ezeket beállítani, a felelőtlen, mert bátorít, pozitívan állít be ilyen értelmetlen dolgot, még a végén biztat fiatalokat aki pár év múlva ugyanígy halnak meg, és megint beleőrül pár anya a fájdalomba.

szilvi1960 2013.06.07. 11:11:57

leírhatatlan lehet a fájdalma

-Hank Moody- 2013.06.07. 11:20:21

tényleg ezt most mi a pöcsért kellett ezredszerre is?
ráadásul ilyen mérhetetlenül trehány formában??
állítmányok hiányoznak mondatokból b+!!

g-dúrban zúgó kabóca 2013.06.07. 11:22:34

nekem annyira ellenszenves ez a Kollár Lajos, hogy ezt el sem tudom mondani.
érdekes, hogy úton-útfélen odanyilatkozik, hogy újra Kiss Pétert vinné egy ilyen expedícióra és az istennek nem hajlandó belátni, hogy rossz döntés volt. mi lehetne Kiss halálánál erősebb bizonyíték erre???
egyszer azt mondja, hogy "Petire nagyon haragudtam, bevallom őszintén, hogy hogy hagyhatta így egyedül, de mindegy.", később meg, hogy az alap, hogy 8000 méteren már nem mentjük meg a másik életét.

tök igaza van Erőss édesanyjának: ez az ember azt mond, amit akar és ugyan, honnan lehetne tudni, hogy igazat-e? mindenesetre úgy beszél, mint akinél ott a bölcsek köve, állati ellenszenves.

Circus 2013.06.07. 11:29:22

@belekotty: nem elég, hogy kopipészt, de tele van félbehagyott mondatokkal, nincs tárgyrag, alany...

Szerintem úgy általában a hegymászók NEM hősök, hanem extrém sportolók, akik vállalták a kockázatot. Tudták, mi várhat rájuk.

Amennyiben igaz, hogy a srác visszaindult a társáért minden remény és lehetőség ellenére (és/vagy tapasztalatlansága miatt), nos, akkor ő már inkább esélyesebb a hős szerepére.

Szarazinda 2013.06.07. 11:41:12

Hát én is megmondom, mi az, amit meg én unok ebben a sztoriban, de már nagyon: ettől zeng a sajtó, ettől zeng minden (eddig ez normális persze), de abban a pillanatban, hogy egy civilnek véleménye van, jön az ugatás, hogy egy civilnek fogalma sem lehet arról, mi van ilyen magasságban, de ugasson, ne legyen véleménye. Néhány tíz, esetleg száz hegymászót leszámítva mindenki civil ebben az országban, én is. De civilként is mondhat nekem bárki bármit, az a hegymászó, és az az expedíció-szervező, aki azt gondolja, hogy normális dolog egy eleve hátrányból induló, egyik lába helyett protézissel mászónak elindulni egy szakmai szempontból a legmagasabb kategóriát képviselő expedícióra egy 26 éves sráccal, aki nem volt még nagyságrendileg sem ilyen magasan, aki még soha nem mászott 8 ezres csúcsot nála tapasztaltabb, nem protézissel mászó profival, azzal szerintem valami nincs rendben. Ennyi. Ezt mitnékem kárpátoknak petőfi is megmondta volna, nem kell hozzá hegymászónak lenni.

Zsemetok 2013.06.07. 11:44:19

A kedves anyuka inkább beszélt volna a fiával indulás előtt és mondta volna meg neki, hogy hagyja már abba ezt a hülyeséget, ha nem akar meghalni.

Most őszintén, ki nem számított rá, hogy ez a pali előbb-utóbb ott marad valahol? A lába elvesztése egy rohadt nagy intő jel kellett volna legyen, de ő ebből se tanult. Mire számított?

Ez tipikusan olyan mint az ostoba boyracer hülyegyerekeknél. Megúsznak néhány veszélyes hezetet és máris elhiszik magukról, hogy akkor ők akkora királyok, hogy mindet túlélnek, ahelyett, hogy felfognák, hogy csak rohadt nagy mázlijuk volt. Aztán egyszer nem lesz.

Aki folyamatosan kísérti a halált, az előbb-utóbb találkozik vele. Most találkozott. Nem tudom, mit kell még ezen ennyit rugózni, nincs itt semmi látnivaló, csak bekövetkezett egy várható esemény.

Kiss Pétert viszont tényleg sajnálom, ő Erőss Zsolt legenda építésének áldozatává vállt. Kár volt.

Melchi Zadok 2013.06.07. 11:45:10

hogy mi történt velük? semmi különös, csak az, ami minden keménydrogossal, idült alkoholistával, vagy 8000-es hegyeket mászó addiktokkal szokott történni.

Rózservóterz 2013.06.07. 11:47:24

Cikk színvonala: nulla. Erőss halálának lényegessége: nulla. Személyiségének nagysága: nulla.

pamut 2013.06.07. 11:50:57

Még két dolog:

1. Felvenni videóra, és pláne leadni, youtube-ra feltenni és linkelgetni egy fájdalmától eszét veszett anyát, ez egyszerűen elfogadhatatlan.

2. Kollár Lajos tudtával, sőt támogatásával ment fel Kiss egy olyan hegye, amire nem volt felkészülve. Egy jobb világban ezt morálisan és büntetőjogilag is elítélnék. Én a helyében ki se mernék bújni az odúmból.
Egy középsúlyú bokszolót sem engedi az edzője és menedzsere kiállni egy nehézsúlyú utcai harcossal, még ha az olyan bolond, hogy magától kiállna is. Kollár veszélyeztette Kiss életét, részben felelős a halálában.

Szarazinda 2013.06.07. 12:02:19

Még annyi, hogy egy picit azt is azért álszentnek tartom, hogy ezek nem hősök, meg hány bőrt lehet még erről lehúzni, stb. Mert, az sem a legkorrektebb hozzáállás, hogy, ha ilyen történik, akkor nyomjuk, hogy ez benne van a pakliban, meg senki nem tartott pisztolyt a fejükhöz, hogy odamenjenek. Amikor viszont lejönnek és sikereket érnek el ezek a hegymászók, akkor meg büszkék vagyunk rájuk, hogy mekkora teljesítmény, meg magyarok, meg mittomén, szóval azért ezen is el kellene gondolkodni. Ha meghalnak, akkor meg jön a vaker, hogy, hát ez van, tudták, mire vállalkoznak.

Ronald 2013.06.07. 12:09:13

@g-dúrban zúgó kabóca: arra lennék kiváncsi, hogy ez a Kollár hány 8 ezres csúcsot mászott meg

záporeső 2013.06.07. 12:10:46

@pamut:
Ahogy én kivettem a nyilatkozatokból Kiss a hegyre fel volt készülve.
Arra nem volt felkészülve, hogy ha úgy alakul akkor a saját életét mentse és hagyja ott a példaképét a hegyen. Mert gondolom Erőss a példaképe volt...
Többször leírták, hogy ő jó ütemben ment lefelé a többi hegymászóval, aztán amikor jóval lejjebb rájött, hogy Erőss lemaradt visszament érte. És evvel aláírta a halálos ítéletét.
Viszont erre a Kollárnak és Erőssnek kellett volna felkészítenie, ami elmaradt. És ezért Kiss Péter haláláért szerintem ők a felelősek.

Kelly és a szexi dög 2013.06.07. 12:12:01

A francnak kell fikázni? Vállalták a felelősséget, tudták mit csinálnak - tiszteletet érdemelnek.

Zsemetok 2013.06.07. 12:16:47

@Sz*razinda: Én speciel akkor se voltam büszke rájuk amikor sikerült nekik. Mire legyek büszke? A hegymászás egy szük körön kívűl nem sok embert érdekel. Bulvár kategória. Értelmetlen, öncélú szórakozás. Nem mondom, hogy nem teljesítmény, de a Guinness rekordok könyve tele van ehhez hasonló értelmetlen, öncélú teljesítményekkel. Nem sok különbséget látok a "ki tud felmászni 8000 méter fölé" és a "ki tud elhúzni egy kamiont a f....val" teljesítmények között.

Aki ilyen "teljesítményekre" büszke, az meg is érdemli.

Michel Djerzinski 2013.06.07. 12:36:08

@Kelly és a szexi dög: egy frászt! Tiszteletet?! Eszednél vagy? Mindenkinek önjoga a saját hóbortjainak, vágyainak élni, de ez privát dolog, nem méltó tiszteletre. A belső démonok követése magántermészetű. Ellenkező esetben nem lehetne másként tekinteni az extrém sportokra, mint exhibicionista tevékenységekre, amelyek még inkább szánalmasabbá teszik ennek az addiktológiai hobórtnak hódolókat...

buddha 2013.06.07. 12:37:00

most akkor, Erőss miatt halt meg a Péter?

pamut 2013.06.07. 12:40:37

@záporeső:
Kiss korában csak négyezreseket mászott. Tehát kimaradt neki az ötezres, hatezres és hétezres szint, és egyből nekivitték a nyolcezresek közül is az egyik legnehezebbnek.

Zsemetok 2013.06.07. 12:41:28

@Kelly és a szexi dög: Ezek szerint akkor az is tiszteltet érdemelne, aki az M7-es belső sávjában akarná lefutni a maratont? Hisz vállalja felelőséget, tudja mit csinál.

Lehet, hogy velem van a baj, de nem bírom felfogni, hogy miért kellne tisztelni valakit, aki értelmetlenül, egy öncélú eredmény miatt kockáztatja az életét. Ha legalább ő lett volna az első ember a világon aki megmássza azt a hegyet, arra azt mondom, na, ez legalább valami. De vajon csak a serpák hányszor mászták meg napi rutinként ugyanazokat a hegyeket, amiknek a megmászásáért most ezeket az embereket olyan eszeveszett módon tisztelnünk kellene?

átlátó 2013.06.07. 12:45:17

Edit néni, majd tessék ezt megbeszélni személyesen a Zsolttal. Mindenkinek minden érdeme elismerése mellett.

mortirolo 2013.06.07. 12:47:07

"ne ítélj, hogy ne ítéltess"
Szerintem ebben az egész sztoriban az a legszörnyűbb, hogy névtelenül nickek mögül a fél ország ítélkezik fölöttük. Mégis milyen jogon? Szuverén emberek voltak, választottak egy életformát, amiben jól érezték magukat. Ennyi. Valószínűleg olyan élményeket éltek át 6-8 ezer méter magas hegyek között, amiket a nagy többség sohasem fog, én sem (beszélgettem már olyan ismerősömmel, aki volt 7 ezer m-es expedíción "edzésképpen", az már más kérdés, hogy azután a 8 ezreset már nem vállalta be)
El tudom fogadni, hogy az egy olyan más világ, ahol az ember átértékeli az életét, és a mindennapi acsarkodás és könyöklés a pénzért és a jólétért és a "jobb életért" pitiáner, nevetséges dolognak tűnik. Könnyen lehet, hogy nekik volt jobb életük, mert nem a társadalmi elvárások kényszerítették őket bele egy életmódba, hanem csak és kizárólag azt csinálták, amit ők akartak.
Hogy "addikt"-ak voltak? Igen. És ez vajon mitől rosszabb, mint az ájfón, facebook és az úgynevezett technológiai "fejlődés" addiktjának lenni, amiben most egy generáció nő fel.

átlátó 2013.06.07. 12:51:29

Jut eszembe, hogy a Kollár mászási szokásait itt most fölvetni annyira zsenánt, mint 1953 május 29-e óta, Tenzing és Hillary után megmutatni azt, hogy hábiszti jaszkariból én is oda tudok dzsalózni. Magánügy, hogy ki horgászik és ki meg hegyet mászik. Szappanos, meg brazil operett ez már lassan.

átlátó 2013.06.07. 12:53:31

@mortirolo: Igazad van, hogy te is, ők is, olyan életformát választanak, amilyet akarnak... de akkor ez maradjon magánügy. Itt úgy van beletolva a pofámba ez, mint az Alekosz.

pamut 2013.06.07. 12:54:08

@mortirolo:
" az egy olyan más világ, ahol az ember átértékeli az életét, és a mindennapi acsarkodás és könyöklés a pénzért és a jólétért és a "jobb életért" pitiáner, nevetséges dolognak tűnik."

Ez innen is annak tűnik, talajszintről, nem kell hozzá mászni.

Egyébként én sajnálom őket, én a hős-beállítás ellen tiltakozom. És ezt sem öncélúan, egyszerűen nem akarom, hogy sztároljuk szegényeket, mert a végén még ennek hatására mások is elkezdnek hegyet mászni, és ott maradnak ők is.
Értelmes dolgokat és értelmes dolgokat végző emberekből kellene példaképeket faragni egy normális országban. Kiss és Erőss meg nyugodjanak békében, de a haláluk értelmetlen volt, nem hősök, legjobban anyukáját és a gyerekeit sajnálom.

Michel Djerzinski 2013.06.07. 12:57:01

@Zsemetok: tökéletesen egyetértek. Ennyi.

Elijah_Baley 2013.06.07. 13:05:02

azt hallottam, azért hősök, mert az emberiség túlélése érdekében másztak fel az ózonpajzsot befoltozni...

mortirolo 2013.06.07. 13:18:36

@pamut: Szerintem ők maguk sem gondolták saját magukat hősnek, és szerintem sem azok, egyetértek. Ez csak a hype körülöttük.
Hétköznapi emberek voltak, akik egy extrém sportban sokkal jobbak voltak az átlagnál. Egy adott helyzetben hoztak egy döntést ott fent, kockázatot vállaltak, nem jött be. Nyugodjanak békében.
Engem az zavar baromira, hogy nagyon sokan feljogosítva érzik magukat, hogy megmondják, hogy számukra ismeretlen embereknek mit kell, mit kellett volna és mit nem kellett volna csinálni, és mikor hogyan kellett volna dönteni. Úgy, hogy soha még csak nem is látták őket.

záporeső 2013.06.07. 13:23:31

@pamut:
Igen, tudom. Az, hogy egyből ekkora szintet ugrott, nem biztos hogy baj. Ha a magassággal vagy az erőnlétével gond lett volna, akkor bármikor visszafordulhatott volna, és szerintem meg is tette volna.
De mindenhol, még a külföldi hegymászók is azt nyilatkozták, hogy Kiss jó kondícióban volt, jól vette az akadályokat. Lefele is tudta tartani az iramot a többiekkel. Tehát ha nem megy vissza Erősshöz, hanem megy tovább lefele, akkor szinte biztos, hogy túléli.

pamut 2013.06.07. 13:39:11

@mortirolo: Örülök hogy közeledik a véleményünk. Még egy kifejezésbe kötnék bele, tudom extrém sportnak szokták mondani a hegymászást, de szerintem ez nem helyes elnevezés, a sportot ide semmilyen formában nem kéne keverni. A sport ugyanis egy egészséges dolog, ez pedig nem erről szól.

@záporeső: Zéró tapasztalata volt oxigénhiányos terepen, de nem vitt magával oxigént ő sem. Visszament, noha nem lett volna szabad. A végén kicsúszott és meghalt.
Nem tudom még mi kéne még ahhoz hogy belássa mindenki hogy nem volt erre felkészült.

s 2013.06.07. 13:40:21

@mortirolo:
1. Nyugodjanak békében.
2. kollár a hegyi expedíciók matolcsyja.
3. "Egy adott helyzetben hoztak egy döntést ott fent, kockázatot vállaltak, nem jött be."
Sz@r döntést hoztak. 11 mászóból, aki felment a csúcsig, 6 otthagyta a fogát, ha jól tudom. Azok is mind sz@r döntést hoztak. Azok is, akik végül lejutottak, mert nekik csak p:csa mázlijuk volt, 50%-volt az elhalálozás valószínűsége. Pénzfeldobást játszottak az életüket feltéve tétként. Nem vagyok hegymászó, de kimondom: ez egy sz@r döntés volt. A spanyol 74 éves f@szkalap hozott jó döntést. Nem volt kötél kirakva, hosszú lett volna az út a csúcsig - 4 órát mondtak, de szerinte lesz az 6 is - és 300 méterrel a csúcs alatt otthagyta a feladatot. Ez volt a jó döntés.

g-dúrban zúgó kabóca 2013.06.07. 13:46:34

@s: "kollár a hegyi expedíciók matolcsyja"

you made my day

pamut 2013.06.07. 13:54:00

@s: Jó hogy említed a spanyolt. Azt a 74 éves embert "lebácsizta" Kollár.

Nem tudom hány hulla kell még, hogy észhez térjen Kollár (és remélem nem jellemző ez a mentalitás más magyar hegymászókra). Az a "bácsi" él. Ő tudott visszafordulni. Ő mérlegelt helyesen. Ő döntött jól.
Tehát inkább tanulni kéne tőle, és tisztelni kéne. Ő a hős, mert neki volt elég önuralma és józan ítélőképessége, Ő le tudott mondani a célról amikor az már túl veszélyessé vált.

vernarancs 2013.06.07. 14:11:25

@pamut: a sulyemeles sport? Az okolvivas sport? A futas sport? Sorolhatnank. Profi szinten egyik sem egeszseges.

micsoda? 2013.06.07. 14:15:18

Nagyon sajnálom Kiss Pétert, mert előtte volt még az élet. Habár annak nehéz szakaszát választotta. Kiss Péter kit választott volna, ha nem a tapasztalt Erőss Zsoltot. Nyugodjanak békében!

pamut 2013.06.07. 14:20:45

@vernarancs: Szerintem semmilyen testmozgás nem nevezhető sportnak, ha már olyan mértékben vagy módon csinálják, irracionálisan eltúlozva, ami árt az egészségnek. Számomra a sport a testkultúra része, az egészség része. A C vitamin is egészséges, de ha lenyomsz a torkodon 5 kiló C vitamint, akkor az már nem egészséges.

pamut 2013.06.07. 14:22:00

@vernarancs: Én amúgy futok. Heti háromszor fél-egy órát. Ez az egészségem kulcsa.

vernarancs 2013.06.07. 14:32:18

@pamut: pedig gyorsaban kopik a porc a terdedben mint annak aki nem fut. 5 kilo C vitamintol semmi bajod nem lesz.

pamut 2013.06.07. 14:44:35

@vernarancs: Nem hiszem. Ismerek idős embert is aki egész életében futott, nagyon egészséges most is.
Az 5 kiló c vitamint meg inkább ne próbáld ki.

vernarancs 2013.06.07. 15:15:51

@pamut: Ez nem hit hanem fizika kerdese. C vitamin tuladagolas nem letezik.

Lépes Elek 2013.06.07. 15:30:46

@záporeső: Tudom, hogy adott helyzetben eltérhet a reakció a betanulttól, bár azért tanulják be, hogy ne kelljen gondolkodni akkor, amikor nincs rá lehetőség.

Én kb. két hete olvasok, nézek hegymászásról és kb. az első hét után teljesen világossá vált számomra, hogy a társak nem mentik egymást 8000m fölött. Ezt tudnia kellett Kiss Péternek is. Biztosan tudta.

Azt, hogy magától fordult vissza, vagy küldték, nem fogjuk megtudni, és amennyiben küldték is életbe lép az első törvény: 8000m fölött mindenki magát menti.

pamut 2013.06.07. 15:31:34

@vernarancs: Nos, én is a fizikára hivatkozom: 5 kilót megenni bármiből rosszullétet okoz, egyszerűen a térfogata miatt, ez már nem egészséges. Olyan egyszálbél alkat mint én, lehet ki is pukkadnék. 50 kiló pedig megölne bárkit. Egyszerű fizika. Adott mértéken túl, extrémen eltúlozva semmi sem egészséges, legyen az sport vagy vitamin vagy gyógyszer vagy bármi. Na ez vonatkozik a 8 ezres csúcsok megmászására is.

Warlimont 2013.06.07. 15:34:33

Annyibol közugy a dolog, es nem sima hobby, hogy a honlapjuk alapjan több allami szerv is szponzoralta öket, pl a Emberi Eröforrasok Miniszterium logoja. Kar hogy az allami penzeket ilyen marhasagokra szorjak el. Ill egy kicsit a ceges szponzorok penze is a mi penzunk, mert ezek a költsegek benne vannak az araikban.

Aki fel labbal is nekimegy egy ekkora hegynek, az kb annyira hös, mint a Fekete Lovag a Gyalog Galoppban.

Lépes Elek 2013.06.07. 15:40:44

Amúgy egészen jó sport vagy mi a hegymászás. Amíg siker van mindenki hejehujázik, ha meg beüt a ménkű, nem kell a visszamaradottakal iszapot bírkózni és magyarázni 10 millió szakértőnek, amit amúgy is képtelenek felfogni.

Az a vicc, hogy a felelősségről, pont egy következmények nélküli (világszinten legalább dobogós) országban dobálózik mindenki. Röhej.

Lépes Elek 2013.06.07. 16:04:19

@átlátó: Lapozz. Ilyen egyszerű, vagy csak nehéz belátni, hogy konzumidióta vagy?

elkeseredett.polgar 2013.06.07. 16:18:44

@vernarancs: Bár erősen offtopic, de ha már 4 komment is szólt róla: létezik C vitamin túladagolás, ami annak fényében, hogy a C vitamin kémiai neve aszkorbinsav, nem is annyira meglepő. 5 kilótól egész biztosan meghalna akárki, mert olyan szinten savassá válna a folyadékházartása, amit nem élne túl.
Egyes általánosan elfogadott orvosi kutatások már napi 3g-tól felfelé történő fogyasztását is egyértelműen a veseelégtelenséggel, vesekővel hozzák összefüggésbe. Persze napi 500mg-ig hasznos.

P.S.:@Sonka Neri: +1

átlátó 2013.06.07. 16:44:12

@Lépes Elek: Gyorsan le tudok én menni hozzád, tehát ezzel a rokonokat, a baráti körödet szólítsad meg. És akkor lapozok, amikor akarok, ezzel azt is kifejezem, hogy akkor nem lapozok, amikor nem akarok. Ez vagyok én. Meg az is, aki már leírta. A Kollár felelősségét firtatni ölég zsenánt dolog, stb...olvass vissza.
Meg azt is én írtam, hogy az Alekoszt is belenyomják az arcomba, hogy téged nem zavar, hát az meg te vagy.

Ambiorix 2013.06.07. 17:26:33

Én egyszer megmásztam a János-hegyet a Libegőtől fel egészen a kilátóig. Elmondhatatlanul nagy élmény volt. Persze oxigénpalackot használtam, az uzsitasimat pedig egy serpa cipelte. Nehogy már. Hát nem?

Szürke Ló 2013.06.07. 18:01:43

Abszolút nem értem, hogy ez miért közügy. Remélem, nem állami pénzből megy ez a hegymászós móka (bár az árvaellátás majd tuti, innen is köszönjük).

Lépes Elek 2013.06.07. 21:51:42

Elég hamar leálltál az ábécével. Az á után van még más is.

Melchi Zadok 2013.06.08. 13:35:42

@Kelly és a szexi dög: Egy okot mondj, hogy miert is erdemelnek tiszteletet. Eleg lesz egy.

Circus 2013.06.10. 16:59:31

@vernarancs:
profi sport NEM létezik.
Ha már profi, akkor szórakoztatóipar.

Aki akár 1 forint támogatást kap azért, amit csinál, az már megindult a profizmus felé. Szerintem.

Ez a kérdés a párja az extrém sportot űzők TB biztosításának, majd annak, ha ennek következtében szenvednek tartós egészségkárosodást. Iszonyat módon sajnálom őket, de számítaniuk kellett volna arra, hogy baj IS történhet. Nem ugyanaz, mintha én töröm el a lábam az utcán sétálva véletlenül...

Posztra vissza - mindkét mászó elmondhatta magáról _néhány órán keresztül_, hogy megmászta a Kancsendzöngát. Néhány órán keresztül. Megérte?

Nyugodjanak békében.
A spanyol mászónak volt igaza.

vernarancs 2013.06.14. 02:37:57

@Circus: Az extem sportoloknak kulon biztositasuk van. Nem kell felteni a TB-det toluk. Hidd el, hogy szamitanak a bajra jobban mint gondolnad. Szerinted Erosst ki hozta le a Tatrabol es azt ki fizette? Nem a TB abban biztos lehetsz. Ha csak sielni mesz mar arra kulon biztositas kell. De ezt mar maga Eross is kb 600x elmagyarazta. Az emberi butasag utkozik ki az olyan balfek kommenteken, hogy "na ezt is az en TB-mbol fizettek mar megint". Elobb tajekozodni kene...

(amugy a spanyolnak tenyleg igaza volt)

Circus 2013.06.15. 13:49:34

@vernarancs: nem akartam elkanyarítani a témát a TB-vel, és nem jelen helyzetre értettem!

A helyedben én nem lennék annyira biztos abban, hogy minden extrém sportot űző külön biztosítja magát. Más kérdés, hogy én már a mountain bike-ot is annak veszem, mert nem tartom normális dolognak, ha valaki ezerrel teker lefelé a fák között.
süti beállítások módosítása