HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

A Schalke 28-asa


0_5 (1).jpg

Végre! Csütörtök délelőtt megtörtént a nagy bejelentés, amire vártunk: a Schalke a hivatalos honlapján közölte a hírt, hogy négy évre leigazolta a Mainztól Szalai Ádámot. A magyar válogatott támadója kemény fába vágta a fejszéjét: az eddig kirobbanthatatlannak hitt Klaas-Jan Huntelaart kell a kispadra száműznie. 

„Sziasztok! Ebben a pillanatban írtam alá a szerződésemet a Schalke csapatával, nagyon várom az új kihívásokat! Köszönöm nektek, hogy eddigi pályafutásom alatt mindvégig mellettem voltatok! Köszönet a Mainznak, ahol profi labdarúgó lettem, ahol fejlődhettem, ahol nagyon szép élményekben lehetett részem" - ezt írta facebook-oldalán a marketingre is adó Szalai Ádám - a csatár angolul is tudatta a hírt a közvéleménnyel. Ahogy teltek a napok, úgy erősödött bennem a félelem, hogy nem lesz semmi a XXI. század híráramlásához képest régen megszellőztetett tranzakcióból. De most már megkönnyebbülhetnek a válogatott szurkolói, mert Szalai még jobb helyen lesz, mint eddig.

Egy 1904-ben alapított, 7-szeres német bajnok, 5-szörös bajnok csapatról van szó, amely 1997-ben az Inter elől happolta el az UEFA-kupát, és ad a hagyományokra, valamint a lokálpatriotizmusra is. Idén például a reménybeli BL, de minimum EL-szereplés alkalmából Gelsenkirchen tiszteletére a város színeiben (zöld, fekete és fehér) fog pompázni a csapat.

szalai schalke.jpgSzalai egyelőre a Schalke honlapján tündököl

A két mainzi időszakot összeadva Szalai 21 Bundesliga-gólt termelve igazolt a királykékekhez, ahol az általános igazgatói posztot betöltő Horst Heldt folyvást azt hangoztatja, hogy minden poszton fontos a verseny. Szalai Ádámnak egy 59-szeres holland válogatott, a Real Madridot is megjárt támadó, a pályafutása zenitjén azért már túl lévő Klaas Jan Huntelaar lesz a fő riválisa, és az szinte kizárt, hogy a két hasonló stílusú játékos egyszerre legyen a pályán. Persze, Huntelaar csak a maga által felállított mérce szerint van túl a csúcson, hiszen a Real mellett volt ő Milan, ezek előtt pedig az Ajax gólvágója is, ráadásul 10 gólt a legutóbbi szezonban is "összekukázott" valahogy. Ráadásul a hollandot 14 millió euróért igazolta annak idején a német csapat, Szalait 8 millióért vehették meg idén a Mainztól. Viszont a mi Ádámunk 13 gólt termelt a legutóbbi bajnokságban, és ha valahol, akkor Németországban biztos, hogy a pályán mutatott teljesítmény és a szerzett gólok fognak dönteni arról, hogy ki is az úr a háznál.

Mainzban imádták a szurkolók, Gelsenkirchenben még bizonyítania kell

A nemzetközi és hazai kupaszerepléssel átitatott szezonban mindketten szóhoz fognak jutni, Ádám eddigi karrierjét ismerve nem is fog csalódást okozni. 

Szalai kapcsán óhatatlanul eszembe jutott a Schalke két korábbi magyar játékosa, Hajnal Tamás és Szollár Krisztián, akikkel a XX. század egyik legnagyobb futballbizniszét kötötte a Vác. Az FTC két ifjúsági korú játékossal egyenlítette ki tartozását Vámosi Csabáért, a váciak pedig többszörös áron adtak túl rajtuk, anélkül, hogy a két játékos egyszer is magára húzta volna a Vác mezét. A Schalke vitte el Hajnal Tamást és Szollár Krisztiánt, egyikük sem tudott  azonban gyökeret ereszteni a felnőtteknél. Egy-egy meccs azért jutott nekik. Hajnal mondjuk 2004-ben eligazolt Belgiumba (Marc Wilmots vitte az St. Truidenhez), ahonnan visszaküzdötte magát a Bundesligába, és már több mint 150 német első osztályú meccsen játszott a Kaiserslautern, a Karlsruhe, a Dortmund és a Stuttgart színeiben. Szollár nem volt ilyen szerencsés, mert elismerték ugyan a képességeit, de az állandó sérülései miatt nem tudta kihozni magából azt, amire a tudása és a kitartása alapján érdemes lett volna. Egy korábbi nyilatkozata alapján most lenne időszerű, hogy kipróbálja magát itthon, az NB I-ben.

1:20-nál egy Szollár-gól a Regionalligában 

A Schalke harmadik magyarja egy kapus volt az 1964-65-ös szezonban. Tóth Gyula 21 meccsen állt a gelsenkircheniek gólvonalán. A Bundesliga megalakulása előtt Lengyel Nándor is a csapat tagja volt, Lóránt Gyula pedig 1979-ben 9 hónapig volt itt edző.

Szalaira és új csapatára visszatérve: a Schalke számára a Dortmund elleni Ruhr-vidéki derbi a két legfontosabb meccs. Ha minden nagyon jól alakulna, szélsőséges esetben akár egy Szalai-Bajner rivalizálást is láthatnának a szurkolók Németország egyik legnagyobb rangadóján. Kettőjük közül egyelőre a továbbiakban 28-as mezszámmal játszó Szalainak van nagyobb esélye részt venni ezeken a meccseken, de előbb neki is bizonyítania kell Jens Keller vezetőedzőnél, hogy megérett a feladatra. Először július 21-én teheti ezt meg félig élesben, mert ekkor a Besiktas ellen játszik a Schalke felkészülési meccset Klagenfurtban. A Schalke amúgy éppen Szalai átigazolásának napján kezdte meg a felkészülést az augusztus 9-én rajtoló Bundesligára és a BL selejtezőjének rájátszására. Jobbkor nem is érkezhetett volna a magyar játékos - Huntelaart kivéve talán mindenki így gondolja a csapatnál.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.27. 21:14

Címkék: Bundesliga Bajnokok Ligája Schalke Mainz Szala Ádám Huntelaar Hajnal Tamás Ruhr-vidék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr685381139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása