HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Végképp eltörölni?


1994_bagio_630.jpg

A spanyol-olasz Konföderációs Kupa-elődöntő hosszabbításában arról beszélt Knézy Jenő, hogy Franz Beckenbauer is tagja annak a bizottságnak, amelyet arra jelölt ki a FIFA, hogy találjon ki valamit a tizenegyespárbajok helyett. Teljesen ledöbbentem, hogy ez a kérdés napirenden van még.

Aztán utána jártam a dolgoknak. Joseph Blatter FIFA-elnök a Császár vezette sportágfejlesztési testületet (Task Force Football 2014) kérte fel, hogy dolgozzon ki alternatívát a labdarúgás eme igazságtalan eleme helyett. A kommentátor annyit felejtett el hozzátenni 2013 júniusának végén, hogy ez egy 2012 májusi eset, amire Beckenbauer egy nap múlva azzal reagált, hogy semmiképpen se változtassanak ezen a módszeren. Knézy azzal vezette fel az olasz-spanyol büntetőpárharcot, hogy most jön az, amit minden labdarúgó utál. Hát, én ilyet még nem hallottam, legfeljebb azt, hogy nem feltétlenül igazságos. De a focira gyakran mondják amúgy is, hogy igazságtalan játék. Ilyen erővel a szögletre adhatnának fél gólt, a kapufára pedig ítélhetnének büntetőt - így már tényleg mindig a Real, meg a Barca nyerne.

Hol lett volna Panenka 11-ese az 1976-os Eb-döntőben? Vagy Robert Baggio égbe lőtt büntetője az 1994-es vb-döntőn, aminek hatására négy évvel később kis híján összeesett, amikor az 1998-as vb-n 11-eshez jutott Olaszország a Chile elleni csoportmeccsen? Baggio megállt egy pillanatra, elgondolkozott, majd berúgta a büntetőt - kicsit megint hős lett.

Baggio 1998-ban végleg eltörölte a (közel)múltat

A Beckenbauer vezette testületben olyan egyéniségek vannak, mint Fernando Hierro, Demetrio Albertini, Christian Karambeu, Gheorghe Hagi, Cafú, vagy Abedi Pelé. Mind átestek a párbaj okozta kudarcon, úgy, hogy általában ők játszottak a jobb csapatban. De mégis a párharc megtartása mellett érveltek. Szerintem helyesen. A labdarúgás tényleg pont attól szép, hogy itt nem mindig a jobb csapat nyer, és a maga szintjén Újvári Joci is hőssé tud válni egy ollózásos góllal. Hozzá tartoznak a tizenegyespárharcok, mint a szögletzászló, vagy a kezdőkör.

A magyar válogatottnak nem volt része büntetőpárbajban vb-n, vagy Eb-n, de azért nekünk is kijutott a jóból klubcsapataink révén.

1994 őszén a CSZKA Moszkvával játszott a Ferencváros a KEK-ben. 2-1 lett kint az oroszoknak az első meccs, akik a visszavágón is vezetést szereztek. Ebből kerekedett ki egy kiadós tizenegyespárbaj, amit 7-6-ra a zöld-fehérek nyertek meg. A Fradi 7 berúgott büntetőnél járt, amikor Kolotovkin hibázott, így a zöld-fehérek jutottak tovább. Lipcsei Péter ennek a meccsnek is köszönhette portói szerződését, mert az FTC ezután játszott a kék-fehérekkel, akik a visszavágón felfigyeltek rá.

FTC-CSZKA Moszkva 

2001-ben ott volt a BL selejtezője a Hajduk Split elleni dupla 0-0-val. Ebből a tizenegyespárbajból a Ferencváros jött ki vesztesen. A Hajduk amúgy a következő körben, a Mallorca ellen 1-0-s győzelemmel és ugyanilyen arányú vereség után szintén büntetőkkel ment volna tovább, de végül a spanyolok nyertek. 

Hajduk-FTC

A Budapest Honvéd a moldovai Nistru Otacival játszott hat éve az UEFA-kupa selejtezőjében. A továbbjutónak egy Hamburg elleni párharc volt a jutalma. A kisinyovi 1-1 után otthon sem tudtak nyerni az esélyesebb kispestiek, és bizony a tizenegyeseknél többször is meleg helyzetbe kerültek. De végül mégis ők jutottak tovább. Ez is egy értékmérő, hogy ki bírja jobban az idegek párharcát.

Bp. Honvéd-Nistru Otaci

2009-ben egy kicsit megint futball-láz volt Magyarországon. Az U20-as válogatott az elődöntőig menetlet az egyiptomi világbajnokságon, amiből végül bronzérem kerekedett ki. A fura lebonyolítási rend miatt - egy stadionban rendezték a bronzmeccset, majd utána a döntőt - a Costa Rica elleni bronzmeccsen rögtön büntető-párbaj következett a 90 perces játék után született döntetlent követően, amiből 2-0-val a mieink jöttek ki győztesen.

Magyarország - Costa Rica a 2009-es U20-as vb-n

Ezt megelőzően a csehek ellen is büntetőkkel mentünk tovább a negyeddöntőbe, ahol az olaszok ellen is csak pár perc hiányzott az újabb szétlövéshez. De szerencsére itt rúgtunk egy gólt a 118. percben, így 3-2-re nyertünk 120 perc után.

Szóval, maradjon csak a büntetőpárbaj, mert a futball nem ettől igazságtalan játék. 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.28. 06:28

Címkék: foci vb labdarúgás beckenbauer BL Debrecen Honvéd Eb FTC Konföderációs Kupa Újvári Joci

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr405381501

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.28. 12:24:18

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.06.28. 14:48:32

Valahogyan csak el kell dönteni. Dobjanak fel pénzérmét a végén is, mint az elején?

Az a gond, hogy a labdarúgásban a gól túl ritka esemény.

Ennek következtében sok a döntetlen meccs.

El lehetne törölni a les szabályt, vagy szélesíteni a kapukat egy méterrel.

Vagy ilyenkor nyerjen az, akinek több szöglete volt!
Bár ezzel az a gond, hogy előre tudható melyik csapatnak kedvez, így az húzná az időt, az amúgy is unalmas 0:0-nál is.

Vagy pontozzák a gólokat, mint a kosárlabdában!

11-es = 1 pont
16-oson belülről lőtt gól = 2 pont
16-oson kívülről az ellenfél térfeléről lőtt gól = 3pont
Saját térfélről lőtt gól = 5 pont

Mindjárt kevesebb lenne a döntetlen.
Bár azon ez a módszer sem segít, ha képtelenek gólt lőni, akkor így is, úgy is 0:0.

Azon a les szabály eltörlése, vagy a nagyobb kapuk segítenének.

Földi Bence 2013.06.28. 20:20:16

Alig több mint egy éve Puzsér Róbert is kifejtette erről a kérdésről a véleményét: puzser.web4.hu/cikk/puzser-robert-velemenye-a-buntetokrol

Amellyel itt nem értettem egyet (s ezzel együtt a Magic Magyars pártján állok a kérdésben): www.hatharom.com/blog/anfield-road/entry/131030-a-buntetok-valasz-puzser-robertnek

Steve the Great 2013.06.29. 10:23:36

@Akitlosz: A lesszabály valamilyen formája sok csapatsportban ott van: jégkorong, rögbi, amerikai foci. Szerintem nem biztos, hogy nagyon növelné a gólok számát - legalábbis tartósan nem -, mindenki átállna valamilyen emberfogás-szerű védekezésre.

stikasz_1 2013.06.29. 15:52:32

Nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy milyen lelki sérüléseket szenvednek el a focisták, de közben azért az jár a fejemben, ez nem csak sport, ez üzlet, ezek az emberek nagyon nagy pénzt kapnak a mi szórakoztatásunkért, és azt garantálom, nem szórakoznék jobban a pénzfeldobáson mint a büntetőpárbajon. Igazi klasszikus volt például a tavalyi DVSC-MTK kupadöntő is, csak egy példát említve itthonról. És tényleg, ennyi erővel vigaszdíj járna a futballistának aki egy meccsen két kapufát rúg, van az akkora pech mint kihagyni egy tizenegyest.

Brando 2013.06.29. 16:23:31

Továbbra is vallom, h a labdabirtoklás alapján dőljön el egy mérkőzés kimenetele, amennyiben döntetlen az eredmény 120 perc után is. A labdát többet birtokló (aktívabb) csapat továbbjut, a másik (passzívabb) kiesik. Ennyi.

dylan73 2013.06.29. 16:44:07

@Brando: jó ötlet! Esetleg azzal kiegészítve, hogy az jusson tovább, aki az ellenfél térfelén többet birtokolta a labdát... támogassuk a támadó focit...
süti beállítások módosítása