HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Ezt is megúszták


gyurta_610_310.jpg

A debreceni úszó országos bajnokság után lehullt a lepel, Kiss László szövetségi kapitány ugyanis megnevezte azt a 16 főt, akik Magyarországot képviselik majd a barcelonai úszó világbajnokságon. Cseh László a rangidős, a B-szint nem játszott.

Széchy Tamás nevét viseli az ob, ami az utolsó esély volt arra, hogy valaki megússza a vb-szereplést jelentő A-szintet. Jogos elvárás ez egy magyar válogatott úszótól, hiszen a múlt kötelez. Az úszópápa Széchy már kilenc éve nincs köztünk, de életműve örökké kísérteni fog - módszereit a mai napig tanítják világszerte. Pedig már közel 30 volt, amikor edzősködni kezdett, és 39 éves volt, amikor edzői diplomát szerzett a TF-en. Ő fedezte fel Hargitayt, Verrasztót és Wladárt, aztán jöttek a 90-es évek nagyágyúi Darnyi, Rózsa, Czene és Szabó József (becenevén Joe) személyében. Széchyről nevezték el a margitszigeti uszoda új részét, Szabó József mesteréről nevezte el úszóegyesületét, sőt, Gyulán is az ő nevét viseli az uszoda. Széchy egyből meglátta a tehetséget egy gyerekben, és kiválóan értett a biokémia tudományához, aminek alapján sok mindenre lehet következtetni egy úszópalánta jövőjét illetően. Ebben a sportágban vannak fizikai és biológiai törvények, amiket szinte lehetetlen felülírni.

Darnyi Tamás Szöulban

A mesteredző valószínűleg büszke lenne a maiakra is. Sokra hivatott társaságot válogatott össze Kiss László szövetségi kapitány. A fiúk között ott van az olimpiai-, és világbajnok Gyurta Dániel. Ő fogja vinni a mellúszó számokat, legyen szó 50, 100, vagy 200 méterről. 27 évével Cseh László a rangidős (Takács Krisztián közel egy hónappal marad el mögötte), aki még mindig Laci nekünk. Már 19 évesen világbajnok lett Montrealban, de a tavalyi olimpián megint megmutatta, hogy még mindig sikerre éhes. Biczó Bence ifjúsági olimpiai bajnokunk sikerszámában, a 200 m pillangón áll majd rajthoz a katalán fővárosban. Az Európa-bajnok és vb-bronzérmes Kis Gergőben is benne van a jó szereplés - ő 400, 800 és 1500 méter gyorson is indul. A Gyurta családot Gergő is képviseli, a Verrasztó dinasztiából pedig Dávid is utazik, és az olimpiai bajnok kenus, Pulai Imre egyik fia, a pillangó-specialista Bence sem maradt ki a keretből. Mellettük Balog Gábor és Bernek Péter készülhet a vb-re.

cseh (1).jpgCseh Lacinak sosem a hajában volt az ereje

A lányoknál a 2009-ben világbajnokságot nyert Hosszú Katinka hat számban is elindul, de természetesen a 400 méter vegyes élvez prioritást. Katka - amellett, hogy kilenc aranyat nyert Debrecenben - jó időket úszott az ob-n, meglátjuk, hogy mire lesz ez elég a világbajnokságon. Olimpiai bajnokunk, Risztov Éva 1500 gyorson fog úszni - az ő felkészülését segíti, hogy elég régóta Gyurta Gergellyel készül. Az Európa-bajnok, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka, a rövid pályás specialista Jakabos Zsuzsanna, valamint a szintén Európa-bajnok  Verrasztó Evelyn sem statisztának megy. 

hosszu_katinka_-_sita_-_ap_2.jpgHosszú Katinka "vegyes" érzelmekkel készül a vb-re

Csapatként ez talán a legerősebb magyar úszó válogatott, amelynek tagjai egyre több rutint szereznek. Az úszásban a helyezésen túl fontos az idővel való versenyzés, hogy az ember lehetőség szerint az egyéni legjobbját javítsa meg.

A magyar úszósport eddig 24 világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhet. 1973 óta 1991-ben voltunk a legeredményesebbek, amikor a két-két első helyet szerző Darnyi és Egerszegi, valamint az egy aranyat nyerő Rózsa Norbert jóvoltából a harmadik helyen végeztünk az éremtáblázaton. A legutóbbi vb-n Gyurta Dániel révén egy aranynak örülhettünk Sanghajban, emellett pedig négy bronzérmet nyert a magyar csapat.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.30. 16:55

Címkék: videó képek úszás világbajnokság egyéni Szabó József Gyurta Dániel Risztov Éva Cseh László Takács Krisztián Kiss László Darnyi Tamás Rózsa Norbert Verrasztó Zoltán Hosszú Katinka Széchy Tamás Hargitay András Verrasztó Dávid Verrasztó Evelyn Czene Attila Kapás Boglárka Gyurta Gergely Biczó Bence Kis Gergő

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr255384679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.01. 09:11:33

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása