HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Jó az öreg a háznál... NB I-es labdarúgók, negyvenen innen és túl


vereb_gyorgy_dvtk.jpg

Szűcs Lajos, Éger László, Dombi Tibor, Kenesei Krisztián - ők a jelenleg futó NB I nagy öregjei. Mindannyian közelítenek a negyven felé, de legalább tíz évet kéne még játszaniuk, hogy csúcsközelbe kerüljenek az NB I-ben. Nagyon messze vannak például Veréb Györgytől, Grosics Gyuláról pedig ne is beszéljünk. Kapusok viszik a prímet.

Veréb György 1949-ben született. 1968-tól húsz éven át védte a Diósgyőr kapuját. Tagja volt a miskolciak 1977-es és az 1980-as kupagyőztes csapatának is. 39 évesen vonult vissza, elsőre. Ez sem rossz, de talán maga az érintett sem gondolta, hogy valójában 49 évesen fog visszavonulni az NB I-ből. A Diósgyőr újonc volt az 1997-98-as bajnokságban. A csapat a 11. helyen végzett, de sok szép győzelmet aratott, főleg otthon. A bajnokság végére elfogyott a csapat. A záró fordulóra például Tornyi Barnabás két kapusa, Rácz és Nota is megsérült. Veréb volt ekkor a diósgyőriek kapusedzője. Tornyi nem igazán akart ifikapussal kiállni az amúgy tét nélküli, Videoton elleni meccsen, így meggyőzte Veréb Györgyöt, hogy védjen ő, Veréb pedig - aki amúgy egy évvel korábban beugrott három percre egy NB I/B-s meccsen - végül kötélnek állt. A kiesés elől menekülő fehérváriak vezettek ugyan 1-0-ra, de a Diósgyőr 4-1-re fordított. A 69. percben Veréb Györgyöt lecserélték. Hősként vonult le a pályáról. A helyére beálló Dávidot azonban élete első NB I-es meccsén kiállította a játékvezető. A Vidi 11-eshez jutott (pedig Dávid a 16-oson kívül szabálytalankodott), amit egy mezőnyjátékosnak kellett védenie. Az akkor egy gólnál járó Kiser László állt a kapuba, aki kivédte Róth büntetőjét.

Veréb György NB I-es búcsúja

Gulyás Géza a Bp. Dózsa, a Ferencváros, a Láng Vasas, majd újra a Ferencváros kapusa volt. Pályára ugyan nem lépett Svájcban, de ott volt az 1954-es világbajnokságon is. A Fradiban összesen 206 meccsen védő kapust 1970 őszén hívták vissza a zöld-fehérek, miután Géczi István megsérült. Gulyás negyvenévesen állt be védeni a Bp. Honvéd ellen, a Fradi 1-1-re végzett a kispestiek ellen. A bajnokság utolsó fordulójában a Dunaújvárossal játszott a Fradi, és a 88. percben becserélték a búcsúzó Gulyást. A végén 11-est ítéltek az FTC javára és társai arra kérték a kapust, hogy rúgja ő a büntetőt. Gulyás a labda mögé állt és bevágta a kapuba. Így lőtte a kapus élete egyetlen bajnoki gólját.

merkozesjelenet-gulyas-geza-kinizsi-honved-rudas.jpgGulyás Géza véd

Ha nem csak a tétmeccseket vesszük figyelembe, akkor Grosics Gyula mindent visz. Az Aranycsapat Fekete Párducát 2008. február 4-én, 82. születésnapja alkalmából leigazolta az akkor NB II-ben sínylődő Ferencváros, bő egy hónappal később pedig pályára is léphetett a Sheffield United elleni felkészülési meccsen. Ez valószínűleg páratlan rekord a profi labdarúgás történetében.

Grosics a Ferencváros - Sheffield United mérkőzésen

Hosszabb megszakítás nélkül Sir Stanley Matthews volt a legtovább aktív játékos. Az angol labdarúgó, aki 41 évesen megnyerte az első Aranylabdát, 50 évesen vonult vissza.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.03. 14:42

Címkék: video aranycsapat ferencváros diósgyőr grosics gyula veréb györgy gulyás géza

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr335190601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása