HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

És, Ás vagy, vagy Bés? Cés? - vasárnap rajtol a Divízió I-es jégkorong-vb


hoki.jpg

Ès, Ás vagy, vagy Bés? Cés? - A Belga együttes Hazakísérlek című számának sora jut eszembe a magyar jégkorong-válogatottról, amely mindhárom osztálynak a tagja volt már. Idén Bések vagyunk és Ába jutnánk. Ez eddig itthon nem sikerült, Céből viszont jutottunk Bébe.

Magyarország az elmúlt 15 évben öt világbajnokságot rendezett: 1998 BS, 2002 Székesfehérvár és Dunaújváros, 2003 ismét Budapesten az Aréna, 2005 Debrecen, 2011 újra Aréna. 

 1998 márciusában Budapesten rendezték a C-csoprtos vb-t. Akkoriban még nem volt ilyen infrastruktúrája a magyar hokinak, így a B-csoportos szereplés is kisebb álomnak tűnt. Az utolsó meccsig hibátlanul masírozott el a magyar válogatott, ahol az erdélyi magyarokkal és magyar ob I-ben játszókkal (Vargyas, Csiki, Horváth, Kertész) teletűzdelt román válogatott ellen, ám nem indult jól a mérkőzés. Amúgy a magyarokat a szintén erdélyi Kercsó Árpád irányította. 2-0-ra elhúztak a vendégek, utána viszont csoda történt.

A mostani csapat tagjai közül a kapus Szuper Levente, Szélig Viktor, Ladányi Balázs is tagja volt a 15 évvel ezelőtti sikercsapatnak. A B-csoportba jutás amúgy 1983-ban is sikerült hazai közönség előtt.

2002-ben rendeztünk először Divízió I/B. világbajnokságot. A magyar jégkorong két akkori fellegvára (most is azok), Székesfehérvár és Dunaújváros rendezte a tornát. Már ekkor megcsapta a feljutás szele a csapatot. Palkovicsék 6-0-val melegítettek Kína ellen, majd jött az első bravúr az akkor a mainál erősebbnek számító Nagy-Britannia ellen (4-1), a 3-1 arányban legyőzött norvégok sem voltak gyengék, majd jöttek a románok, akik már megint vezettek, de 4-1-re mi nyertünk. Jött a dánok elleni ki-ki meccs. Az ember tényleg csak kapkodta a levegőt, hogy ott van a csapat a feljutás kapujában. Az északiak ugyan kijózanító 6-2-es vereséget mértek a mieinkre, de attól az évtől kezdve nem csak szerették a hokit a magyar emberek, hanem elvárások is lettek a fiúkkal szemben, amik persze inkább álom kategóriába tartoztak.

a norvégok elleni 2002-es győzelem

2003-ban újra próbálkoztunk, abban az évben az akkor új csarnoknak számító Budapest Arénában, ahol ez volt az első jelentős világesemény. Ezen a vb-n már a második fordulóban becsúszott egy 4-4-es döntetlen a románok ellen és itt voltak a bombaerős kazahok, akik 14 perc alatt hármat vágtak nekünk, a vége pedig 1-4 lett. Az utolsó meccsen így is 8000 néző várta a lengyeleket, akik 3-1-re verték a mieinket. Magyarország a harmadik helyen végzett.

hoki_1.jpgEzután is csak két évet kellett várni a következő hazai rendezésű világbajnokságra, amelynek a keleti országrész központja, Debrecen adott otthont. A cívisváros a Főnix csarnokkal rukkolt elő erre az eseményre. Az egyik észtországi csarnok mintájára épített arénát másfél évvel a vb előtt adták át, nem a városon múlt a siker. A norvégok elleni 2-2 bravúr volt a nyitányon, ahogy a japánok 3-0-s legyőzése is. Ezután 9-0 ide Kína ellen, majd egy sajnálatos vereség Nagy-Britannia ellen. Szerintem ez volt az első hazai meccs, amin nem ütöttünk gólt, kaptunk ellenben hármat. A lengyelek elleni 1-1 szép búcsú volt, a magyar válogatott ezen a vébén is harmadik helyen végzett.

debrecen hoki.jpg

Az eddigi utolsó alkalom 2011 volt, ismét Budapesten. Ekkor már túl voltunk a 2009-es A-csoportos vb-n, persze hogy mindenki az elitbe vágyott megint. Mindenki szeme előtt az utolsó olaszok elleni meccs lebegett, a japánok az őket sújtó természeti katasztrófa miatt el sem jöttek Magyarországra. Majdnem ráfáztunk az ábrándozásra, a hollandok elleni 7-3-as nyitány után ugyanis Dél-Korea következett, akik ellen 3-1-re mentünk ugyan, de a harmadik harmad közepére elfogyott az előny. Az 56. percig izzadtunk, innentől azonban jött Sofron két, valamint Kóger egy gólja és álmodozhattunk tovább. A spanyolok elleni 13-1-es győzelemmel hangoltunk az Olaszország elleni ütközetre. 1-3-ról kapaszkodtak fel Ladányiék és sikerült kicsikarni a hosszabbítást, aminek három a négy ellen kellett nekivágnunk. 1:14-et kellett volna kibírni, de Spiller Pista már az elején megmondta, hogy ezt nem lehet túlélni. Sajnos ezúttal is igaza lett, egy Armin Helfer nevű talján szertefoszlatta az álmainkat.

ilyen volt egy gólöröm az olaszok ellen 2011-ben

Az esélyek idén sem mellettünk szólnak. Több az erős csapat, mint eddig bármikor, viszont ezúttal két csapat jut fel az elitbe a hatcsapatos mezőnyből. Hajrá, magyarok!

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.12. 06:43

Címkék: video kép videó jégkorong csapat hoki szuper levente ladányi balázs szélig viktor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr275217743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása