HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Szipu, hit, szaltó, európai hírnév... Gera Zoltán 34 éves


gera(3).jpg

Tizenévesen majdnem elkallódott, de a hit és a foci megmentette. Gera Zoltán a Ferencvárosban lett sztár, majd Angliát is meghódította, ahol ő lett a XXI. századi "Mágikus Magyar". 

Az 1979. április 22-én született Gera Zoltán Pécs városában nőtt fel. Nem egy klasszikus labdarúgó-karrier kezdete az övé. 12-13 éves korában már javában dohányzott és ivott, elvált szülei pedig nem nagyon tudtak rá hatni. Az egyik haver a szipuzásra is rávette, ráadásul Gerzson - saját bevallása szerint - játékfüggő is lett. Egy napon édesapja - aki csajozós életvitelével nem mutatott addig jó példát - hazahívta fiát a játékteremből és elmesélte neki, hogy istentiszteleten járt. Rávette Zolit, hogy menjen el vele a következő misére. Egy ideig párhuzamosan járt a kaszinóba és az egyházi közösségbe, de idővel megunta addigi életét és a vallást választotta. 

Több év szünet után újra elkezdett focizni, de olyan fizikai lemaradást halmozott fel, amit úgy tűnt, hogy képtelenség behozni. A kis Gerának jó esetben is NB III-as karriert jósoltak. Eleinte Harkányban focizott, majd tehetségét felfedezve Róth Antal az akkor NB II-es Pécsi MFC-hez vitte 1997-ben. Gerzson ekkor volt 18 éves. Két év után a PMFC megvette a bajnokság közben megszűnt Gázszer FC NB I-es jogát, így Gerából élvonalbeli játékos lett és 20 éves sem volt, amikor a Győr ellen megszerezte első NB I-es gólját. Gera fél év alatt felkeltette a Ferencváros szakmai stábjának figyelmét. 2000 nyarán a zöld-fehérekhez igazolt, 2001-ben pedig már az ő produkciójának köszönhetően nyert a Fradi a Vasas ellen és lett bajnok a szezon végén. Három évvel később, 2004-ben bajnok és kupagyőztes lett a Fradival.

Idő közben a válogatottban is bemutatkozott a Svájc elleni ciprusi barátságos meccsen. 2002 októberében emlékezetes mesterhármast lőtt San Marino legjobbjainak, amivel a magyarok 3-0-ra megnyerték azt az Eb-selejtezőt. Gera befutott itthon. Játéka, cselei, góljai és persze az elmaradhatatlan szaltós gólörömök élményszámba mentek.

115 meccsen 32 gól a Fradiban, Gera nem maradhatott tovább itthon. Angliába szerződött, a West Bromwich Albion csapatához. Gera a Tottenhamnek lőtte első Premier League-gólját, amivel be is került a hét válogatottjába. A magyar játékos az összes bajnokin pályára lépett és hat találatával második lett a házi góllövőlistán, a csapat  pedig kiharcolta a bennmaradást. A soccernet.com internetes szaklap pedig beválasztotta a "Magic Magyar" becenevet kapó Gerát a 2004-2005-ös szezon csapatába. A következő évben nem sikerült a PL-ben maradás a WBA-nak, ahogy a következő két szezonban a visszajutás sem. Gerzson viszont továbbra is alapember volt. 2008-ban a csapat eljutott a rájátszásig, de nem sikerült a döntőbe jutás a Wembley-ben. A West Brom kikapott 1-0-ra a Porstmouth-tól. Erre a meccsre emlékszem, hogy láttam és egyszerűen nem értettem, hogy mit keres Gera ennyi botlábú között. Szerencsére a Fulham vezetői sem értették és 2008 nyarán hároméves szerződést kötöttek a Guardian magazin által az év Championship-játékosának választott magyarral. 

Az első londoni szezon nem volt zökkenőmentes. Sérülések is hátráltatták honfitársunkat és Roy Hodgson menedzsertől sem kapott bérelt helyet a kezdőcsapatba. Tavasszal azonban volt egy emlékezetes villanása Gerának, ráadásul pont a Manchester United ellen. Ezzel mozdulattal a Fulham 2-0-ra nyert a vörös ördögök ellen, az UEFA pedig a hét találatának választotta a gólt.

Gera végül 32 meccsen lépett pályára, amelyeken két gólt szerzett, a Fulham pedig története legjobb szereplését könyvelhette el hetedik helyével, amivel a csapat kivívta a jogot az Európa-liga selejtezőjében való indulásra. A történet ismert: a Fulham egészen az EL döntőjéig menetelt, Gera vezérletével, aki különösen jól játszott a Sahtar elleni odavágón a legjobb 16 közé jutásért (1 gól, 1 gólpassz) és a Juventus elleni nyolcaddöntő is parádésra sikeredett. A torinói 1-3 után a Craven Cottage-en 4-1-re nyert a Fulham, Gera két gólt is szerzett a párharc során és a Hamburg elleni elődöntő visszavágóján (2-1) is eredményes volt. Az Atlético Madrid elleni döntőn is pályára lépett Gera, a csapat azonban hosszabbítás után kikapott 2-1-re.

A következő évadra új menedzser érkezett a csapathoz Mark Hughes személyében. Már a szezon első felében látszott, hogy ez nem Gera éve lesz. Az edző nem vele képzelte el a csapat sikeres szereplését, 2010 telén már találgattunk, hogy melyik lesz Gera új csapata. Ő végül hazatért: 2011-ben, ismét a West Bromhoz igazolt, amelynek Roy Hodgson volt a menedzsere. Gera azóta is a WBA játékosa, bár az utóbbi időben ismét sérülés hátráltatta. 2012 nyarán viszont álomgólt lőtt a Liverpool elleni első fordulóban, pont egy hosszú sérülésből visszatérve. A Hodgson után érkező Steve Clark azóta is bizalmat szavaz neki, ha teheti.

Gera Zoltán jelenleg 77-szeres válogatottnak mondhatja magát, ezeken a meccseken 23-szor volt eredményes. Ő a nemzeti csapat kapitánya, a XXI. századi "Mágikus Magyar". Boldog születésnapot, Gerzson!

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.22. 06:51

Címkék: video válogatott Ferencváros FTC Gera Fulham PMFC Gerzson WBA

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr805238197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása