HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Nyolcadikra megtörhet a negatív rekorder Győri Audi ETO átka


gorbicz(4).jpg

1948 óta van női kézilabda-szakosztálya a Győri ETO-nak. Hatvanöt év alatt, az utóbbi tizennégy évben hét európai kupadöntőt játszottak a zöld-fehérek, de egyetlen egyszer sem sikerült a csúcsra érniük. Idén már sikerülnie kell a Bajnokok Ligájában.

Az 1950-es amatőr bajnokság megnyerése, 1957-ben feljutás az NB I-be, az 1966-os kiesés, majd 1968-ban visszajutás, ezután pedig süllyedés az NB III-ig, pontosabban a megszűnésig. Ez a győri női kézilabda 1977-ig íródó története címszavakban. Hosszú hányattatás után 1992-ben Győr városa vette át a kézlabdacsapatot, és a Graboplast 1997-es beszállása óta van igazi szponzor a Rába-partiak kézilabdázói mögött. Az Audi 2005 óta van jelen.

Ekkor nyerte meg az ETO első újkori NB I-es bajnoki címét, úgy, hogy a csapat már túl volt négy EHF-kupa-döntőn.

Az elsőt a dán Viborg ellen játszotta az akkor Graboplast ETO néven futó csapat. Az odavágón 24-21 lett ide, de a háromgólos előny kevésnek bizonyult, mert a visszavágón 28-21 lett oda. A 2002-es és a 2004-es finálét is dán csapatok ellen bukta el az ETO, ahogy 2003-ban a Dunaferr is a dán Slagelse ellen bukott el. Valahogy mindig Magyarországon volt az első meccs, Dániában a visszavágó és kint rendre nagyon elverték a mieinket. A Győr előbb az Ikast ellen vérzett el a siker kapujában: itthon 30-25, kint megsemmisítő 23-36-os vereség. A Viborg elleni második döntőn már itthon sem sikerült nyerni (27-27), kint Dániában pedig macska-egér párharc folyt és a dán macska nyert 37-21-re.

2005-ben most, vagy soha hangulatban volt a Győr. Végre nem dán, hanem egy magyar csapattal, a fehérvári Cornexivel kellett megmérkőzni a döntőben. Óriási siker volt ez a magyar kézilabda számára (az elődöntőben a Cornexi a Ferencvárost búcsúztatta), ez volt az első magyar házi döntő európai kupában. Győrben kezdtek a felek és a Vérten, Görbicz, Bradeanu, Mehlmann négyes vezette ETO 27-21-re nyert. A visszavágót Székesfehérvárott rendezték és egy félidő alatt csoda történt. Szabó Edina csapata 30 perc játék után nemhogy ledolgozta hatgólos hátrányát, hanem még szerzett is két találatnyi előnyt, úgy, hogy a Győrnek volt tizenkét percnyi gólszünete. Sugár kiválóan őrizte a fehérvári kaput, elöl pedig Tápai Szabina parádézott. A végére Mehlmannál elszakadt a cérna és nekiesett Kenyeres Fanninak. Ahogy Róth Kálmán vezetőedző mondta utólag: "Nagyot hibáztunk, nem tudtuk levenni a csapatról az esélyesség terhét". A Cornexi 28-19-re megnyerte a visszavágót. A fehérváriaknak első döntőjükön összejött a nemzetközi kupa megnyerése.

graboplast.jpg

2006-ban KEK-döntő következett a Buducnost Podgorica ellen. Végre idegenben kezdhettek Görbiczék és ugyan öttel ment a szünetben a hazai csapat, ráadásul a sérült Herr Orsolya helyére reaktiválták az egy évvel előtte visszavonult Farkas Andreát.reményteli 25-25-ös döntetlennel tértek haza az akkor szerb-montenegrói városból. A Menet közben Görbicz Anitát megválasztották a 2005-ös év legjobb kézilabdázójának, de ez a lélektani előny sem volt elég. A Podgorica 26-23-ra nyert Győrben.

A BL-ben kétszer döntőzött az ETO. Egyik fájdalmasabb volt, mint a másik. Az első 2009-ben volt a Viborg ellen. Idegenben kezdtek a magyarok, a sérült Görbicz nélkül. Pálinger azonban remek napot fogott ki a kapuban, Tomori és Vérten pedig terrorban tartotta Haraldsenéket (ő már a Győr kapusa). 15-14-es félidő után 26-24-re nyert az ETO, A visszavágón azonban nem sikerült még megtartani sem az előnyt Veszprémben, a Viborg 26-23-ra győzött és egy góllal jobbnak bizonyult a két meccs alapján. 

2012, a második BL-esély, összesen a hetedik. Nem tudtuk már, hogy mit higgyünk a Podgorica elleni 29-27-es hazai győzelem után, de biztos, hogy sosem rossz nyerni. Kikapni viszont megint rossz volt, ráadásul sikerült fokozni a vereség drámaiságát. A montenegrói csapat 27-25-re nyert, így tavaly idegenben lőtt kevesebb góllal bukott a Győr.

2013, a harmadik BL-esély, összesen a nyolcadik. Ezúttal a Larvik ellen...

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.03. 11:09

Címkék: kézilabda Görbicz Győri Audi ETO KC Mehlmann Szabó Edina Róth Kálmán Cornexi Szabó Edina Tápai Szabina

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr135262717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naaaa! 2013.05.03. 23:12:20

Most sem fog.
Kiveszik Görbiczet a játékból, és meghalt a csapat, pedig annak idején, amikor beteg volt, nélküle is el bírtak jutni a döntőig, és csak idegenben lőtt kevesebb góllal vesztettek (illetve elbaszták az utolsó 7-est a vége előtt 1 másodperccel, mert ott is az addig a heteseket lövő Kovacsics helyett beraktak valami nagyarcú hülyét, aki ejteni akart). Érdekes, akkor sok meccsen át megbíztak Kovacsics "Misike" Anikóban mint irányítóban, azóta vajon miért nem, és miért kap csak perceket?

Azért 2005-ben nagyon röhögtem, amikor az a Fehérvár, amit 100-ból 100-szor vertek, a győri -5 után megverte a nem kicsit nagyképű ETO-t kb. 10-zel, és úgy nyerte meg előttük az EHF-kupát.

(Abban az évben a legjobb 4 közt 3 magyar meg egy német csapat volt, a Fradi volt a harmadik, amit az otthoni -1 után a Népligetben vert a Fehérvár 2 vagy 3 góllal, pedig a bírók is a Fradit tolták elég rendesen.)

Természetesen ezek ellenére ezen a két meccsen:
Hajrá, Győr!

Naaaa! 2013.05.03. 23:19:59

Ja, kézilabdacsapat egybe, Rába-partiak ellenben kötőjellel.
Az és előtt meg vessző, ha tagmondatot választ el.

Odavágó meg csak a műveletlen barmok fejében létezik.
Értelmesebbek tudják, hogy első meccs van, meg visszavágó.

kereplo 2013.05.03. 23:45:02

@Naaaa!: Az odavágó a nyelv kreativitásának egy különösen szép példája, nem csak vicces, de benne van a sport harciassága is. A nyelvtan fantázia nélkül nem ér semmit.

Egy műveletlen barom

evil demon satan devil 2013.05.04. 09:53:12

tartok tőle, hogy megint cumi
ne legyen igazam
kevesen szeretnék nálam jobban(na jó biztos vannak páran) a győzelmet, de nem érzem hogy meglenne :(
süti beállítások módosítása