HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Hol van már Kádár János?


vasas_10.jpg

Valószínűleg a következő szezonban sem nő a fővárosi csapatok száma a magyar labdarúgó NB I-ben, mivel nyugaton a Felcsút nyert, keletről pedig - ha nem rontja el nagyon az utolsó, FTC II elleni meccsét - a Mezőkövesd futhat be a jóval nagyobb múlttal rendelkező Vasas helyett. A két feljutó jelenléte már önmagában szégyen az NB I-re nézve, és ha még idevesszük, hogy a Paks és a Pápa (vagy a Siófok) is ott lesz, akkor lesújtó csak igazán a kép. Ennél még az "enbékettőben" ragadt Vasas  meccseit is élvezetesebb lenne nézni. Legalább a hagyományok miatt.

Nem láttam még embert, aki nem Vasas-szurkoló, de szimpatikus lenne neki az angyalföldi klub. A piros-kékek politikai múltjuk miatt ilyen népszerűtlenek, a klub legnagyobb "hibája", hogy Kádár János vezette az 1940-es években. A Ferencváros szurkolói ráadásul Mészöly Kálmánt is okolják amiatt, hogy 2006-ban az MLSZ kizárta klubjukat az első osztályból, helyükön pedig az abban az évben kiesett Vasas indulhatott az NB I-ben.

Idén már 102 éves az 1911. március 16-án alapított Vas- és Fémmunkások Sport Clubja, a Vasas, amely 1916-17-ben már az NB I-ben is bemutatkozott. 1924-ben - Takács Gyula gólkirályi címe mellé - söpörte be a csapat első érmét, egy bronzot, négy évvel később viszont az NB II-ben találták magukat a XIII. kerületiek. Az 1940-es évekig osztályváltásokkal telt az élet a Vasasnál, aztán a világháború után jött a munkásosztály, a Magyar Kommunista Párt irányításával. A párt a sporton keresztül szerette volna megnyerni a tömeget, így a Vasas kiemelt támogatásban részesült. A klub tulajdonába került egy sportterület a Pasaréten, emellett pedig az MKP tagjai töltötték be a vezetői pozíciókat, élükön Kádár Jánossal, aki az elnök volt. Ekkoriban játszott a klubnál a később edzőlegendává váló Illovszky Rudolf. 

Kádár-az-íróasztalnál.jpgA Vasas rettegett elnöke, Kádár János

Az 1950-es évek második felében a pénz mellé jöttek a trófeák is. 1955-ben Magyar-kupát nyert a Vasas, 1957-ben, a forradalom utáni 11 fordulós csonka bajnokságban pedig története első bajnoki címét is megnyerte. A BEK-ben is parádésan szerepelt a csapat. A Young Boys és az Ajax kiverése után a Puskás, Di Stéfano, Kopa-féle Real Madrid otthonában 4-0-ra kikapott a magyar bajnok, de a visszavágó - Bundzsák és Csordás góljaival - 2-0 lett ide. Az ezt követő időszak még fényesebbre sikerült a Vasas életében. Illovszky Rudolf és Barót Lajos a kispadon, a pályán pedig Szentmihályi, Kárpáti, Mészöly, Berendi, Mathesz, Machos, Farkas, Ihász, Bakos. 1962-ben Közép-Európa-kupát nyert a csapat, 1960-ban, 1961-ben és 1965-ben pedig jöttek az újabb bajnoki aranyak. Majd 1966-ban a csúcs, amikor a Vasas veretlenül lett bajnok, Farkas János pedig a gólkirály. 

080923_illovszky2.jpglegendák egymás közt, középen a legnagyobb: Illovszky Rudolf

Az 1970-es években jött még egy "aranyocska" generáció, Mészárossal, Komjátival, Zomborival, Müllerrel, Várady Bélával és Izsóval. Egy kupagyőzelem mellett 1977-ben ismét bajnok lett a csapat. A 11 év böjt hosszúnak tűnhet, de volt az 1970-es években egy Újpesti Dózsa is, amely zsinórban hét bajnoki címet nyert a Fazekas-Göröcs-Bene-Dunai II-Zámbó ötösfogattal. Ráadásul ezután egy megjósolhatatlan idejű szünet következett, mivel az azóta eltelt 36 évben nem nyert több bajnoki címet a Vasas.

Az 1980-as években még két kupát nyertek az angyalföldiek, de ekkor a Honvéd, a Ferencváros és az MTK uralta a hazai mezőnyt. A Vasas fokozatosan haladt vissza a középmezőny felé, az 1990-es években pedig már a kiesés szele is megcsapta a piros-kékeket. Ekkor még Illovszky Rudolf segíteni tudott, és bent is tartotta a csapatot, a XXI. századba lépés óta viszont már háromszor is kiesett a Vasas, amely 2002-ben meg is szűnt egy időre.

vasas_7_1.jpg

A klub körül azóta sincs rend. Tulajdonosok, és velük edzők jönnek-mennek, így pedig nehéz a pályán érdemi munkát végezni. Pedig a csapatok fele fel sem akar jutni. A Mezőkövesd kivétel,  a Vasas bicskája beletörhet a nem túl acélos mezőnybe. A Mezőkövesd most ugyan kikapott otthon a Ceglédtől, de egy fordulóval a zárás előtt maradt 3 pont és nyolc gól előnye.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.26. 20:17

Címkék: video kádár jános mkp vasas 1911 magyar kommunista párt Felcsút Mezőkövesd NB II piros-kék Illovszky Rudolf

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr45318744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

afazekas 2013.05.27. 12:25:38

Nem hiányzik már senkinek!

Skodakék Fábia 2013.05.27. 15:06:32

Mennyi is volt az átlag nézőszám a legutóbbi NB1-es szezonban Angyalföldön? 250? Na az meglesz Matyóföldön is...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.27. 15:22:57

"A két feljutó jelenléte már önmagában szégyen az NB I-re nézve"
Inkább az NB II-re nézve, hiszen őket verték meg.

A Vasas kinek hiányzik?

La Vida Loca 2013.05.31. 21:22:10

Imádom mikor valaki a nézőszámon lovagol. Átlagban 1000-1500-an vagyunk Vasas meccsen, de ezen mit kell csodálkozni mikor az utóbbi 10-15 év egy nagy nulla volt?
A többi csapatnál se mennek ki sokkal többen, ha épp nem megy a szekér /kivéve Fradi, Diósgyőr és talán Debrecen/
Aki olyanokat ír hogy szűnjön meg, essen ki, rohadjon meg ott ahol van és társai, az inkább örüljön, ha saját csapata jelent pillanatban nincs ekkora gondban, és imádkozzon, hogy ne is legyen a későbbiekben sem...
süti beállítások módosítása