HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Hello hell, we are the Magical Magyars


fenerstadion.jpg

Welcome to hell, vagyis üdv a pokolban! Általában így köszöntik a törökök az aktuális ellenfél csapatát és szurkolóit Isztambulban. Hello hell, we are Leeds - ezzel a zászlóval kontráztak a Leeds United hívei csapatuk Galata elleni 2000-es BL-mérkőzésén. A magyar válogatottra nem vár ilyen ellenséges hangulat a március 26-i vb-selejtező helyszínén, mint az angolokra, de fázni azért nem fognak a mieink a Fenerbahce stadionjában.

Isztambul nevezetességeinek bemutatásától eltekintenék, bárki rá tud guglizni. Viszont mindenképp ajánlom, hogy utazzatok el a március 26-i török - magyarra, ha tehetitek. Volt szerencsém Isztambulban járni, és ez alapján a kedvencek közé tartozik. 

sztambul1.jpgAz idő szép lesz tavasszal, az emberek barátságosak, ami a meccsen sem fog változni, és az ember két kontinensen is járhat. Isztambul nem az ország fővárosa, ettől függetlenül többen lakják, mint egész Magyarországot együttvéve. Szerintem a turistáskodásra vágyóknak az európai rész érdekesebb lehet, de úgyis muszáj lesz átruccannia Ázsiába annak, aki látni akarja a meccset, mivel ezen a földrészen található a Fenerbahce stadionja.

Legutóbb - 2009-ben - a Budapest Honvéd csapata járt itt magyar érdekeltségű mérkőzésen. Az 5-1-es Fener-győzelmet hozó EL-meccset máig emlegetjük, sajnos a fogadási botrány kapcsán.

A Fenerbahce stadionja tehát Isztambul ázsiai részén található. Ha autóval érkezik az ember (20 óra Budapestről), akkor is érdemes a szálláson hagyni a kocsit, és komppal, a Márvány-tengeren átkelve megközelíteni az arénát. Magát a kerületet is Fenerbahcénak hívják. Az európai részről 1,5 euróért át lehet ruccanni, kikötés után pedig 10 percig kell követni a stadion felé áramló tömeget, és már ott is van az ember. Érdemes viszont megnézni, hogy meccs után van-e visszafelé is komp, figyelembe véve a két ország közötti órányi időeltolódást.

Şükrü Saracoğlu a Fener stadionjának neve. Földrajzilag Ázsiában fekszik ugyan, ám nagyon is európai a létesítmény. Amikor ott jártam, azt gondoltam, hogy nálunk 20 évig biztos nem lesz ilyen. Talán lesz, ha nem is ekkora. 55000 férőhelyes, meredek lelátóval rendelkező fedett építmény, egy igazi katlan.

Nem csoda, hogy a török válogatott is előszeretettel játszik itt, tehát nem mi leszünk az első áldozatok. Nem mintha máshol hűvösebb lenne a hangulat a Boszporusz partján. A stadiont 1999-ben kezdték el teljesen átépíteni. A négy tribünből hármat két éve alatt átépítettek, és kibővítettek. 2002-03-ig be is fedték ezt a három lelátót, 2005-re pedig a negyedikkel is végeztek. Vigyázni kell, mert a stadion nem járható körbe teljesen, ami azt jelenti, hogy ha az ember rossz végén bukkan fel a vendégszektorhoz képest, akkor sokat kell gyalogolnia.

A hangjuk nagy a török szurkolóknak, de ha békésen közelít feléjük az ember, akkor kenyérre lehet őket kenni meccsen kívül. 

Aki autóval vág neki az útnak, annak Szerbián és Bulgárián is át kell vágnia. Az út 20 órát is igénybe vehet, de kalandnak jó. A repülni vágyók a www.skyscanner.com oldalon is tudnak böngészni. Jelenleg drága a jegy Budapestről, de érdemes lajstromba venni a hozzánk közel eső fővárosokat, például Bécset, Pozsonyt, vagy Belgrádot.

sztambul3.jpga bolgár-török határ

A magyar válogatott legutóbb 2007 őszén járt Törökországban. Az Eb-selejtező a Besiktas stadionjában volt, Várhidi Péter csapata 3-0-ra kikapott, de Gera Zoltán javára nem adtak meg egy 11-est. Ehelyett kiállították 0-0-s állásnál.

Törökország - Magyarország 2007, Gera kiállítása 1:16-nál

A törökök amúgy két évnyi zárt kapus hazai fellépések után épp ellenünk játszhattak először nézők előtt. A Svájc elleni vb-pótselejtező miatt kapták a súlyos büntetést.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.03.04. 14:36

Címkék: video magyar válogatott gera balhé csapat válogatott isztambul gera zoltán fenerbahce vb-selejtező eb-selejtező

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr485115684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.03.13. 14:36:26

Ha már angol címet adunk, nem ártana megtanulni angolul, mert most még láthatóan nem megy.
süti beállítások módosítása