HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Meghódítjuk Tatárföldet


kazan2013.jpgJó tanuló, jó sportoló - ez is lehetne a mottója az "egyetemi olimpiának", azaz az Universiadénak, ami az egyetemisták és főiskolások világjátéka. Július 6-17. között 129 magyar - köztük olimpikonok, világ- és Európa-bajnokok - versenyző lesz ott Kazanyban.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség honlapjának tájékoztatása szerint, meg amúgy is mindig a következő a "legesleg" mindenben, minden idők legnagyobb és legjobban megszervezett Universiadéja várható Tatárföld fővárosában, az oroszországi Kazanyban. Afelől sincs kétségem, hogy ez lesz a legmagasabb költségvetésű a 27 nyári egyetemi olimpia közül -  talán ízelítőt kapunk abból, hogy milyen lesz a téli olimpia Szocsiban. 

Az Universiade szó az university és az olympiad szavakból összeálló mozaikszó, hasonló versenyt először Párizsban rendeztek 1923-ban. 1949-től a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) szervezésében 16-szor rendezték meg Európa különböző helyszínein a Nyári Nemzetközi Egyetemi Sporthetet, amelynek 1957-től már Egyetemi Világjátékok volt a neve. Már 1960-ban bevezették a téli Universiadét is, amelyet 1981 óta azonos évben rendeznek a nyárival, minden páratlan évben.

fisu-logos.jpg100 arany, 81 ezüst és 92 bronz a magyar éremtermés a nyári játékok történetében, de a téli Universiadékon is elértünk 2 első, 1 második és 3 harmadik helyezést. Budapest 1965-ben adott otthont nyári versenynek - ekkor 16 aranyat gyűjtöttek sportolóink, de két évvel előtte, a brazíliai Porto Alegre városában még ennél is többször. Ott szám szerint 18-szor csendült fel a magyar Himnusz. Két éve, a kínai Sencsenből 6 arany, 1 ezüst és 4 bronzérmet hoztak haza sportolóink, amivel a 12. helyen végeztünk az éremtáblázaton. Cseh László 3 aranyat úszott össze a versenyein.

cseh.jpgfotó: www.csehlaszlo.hu

Kazanyban 13500 sportoló között 129 magyar lesz ott. Csapatban a férfi és a női vízilabdázók, valamint a női kosarasok képviselik hazánkat. Ott lesz továbbá Joó Abigél, kétszeres Európa-bajnok dzsúdós és az ifjúsági olimpiai aranyérmes úszó, Biczó Bence is. Versenyzőink 16 sportágban lesznek jelen a programban lévő 27-ből. Az Universiadén 12 kötelező sportág mellett a rendező ország választja meg a többi számot, amiben el lehet indulni. Összesen mintegy 160 nemzet vállalja a megméretést az olimpia utáni második legnagyobb méretű sporteseményen.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.15. 09:06

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr475361439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása