HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Ázsiában indul az európai vakáció


0_5_2.jpg

Hétfőn tartják a Bajnokok Ligája és az Európa-liga sorsolását, amelyen az Európai Labdarúgó-szövetség - a területi elv alapján - évek óta ázsiai csapatokkal ajándékozza meg klubjainkat. Kazahsztán, Azerbajdzsán, vagy Grúzia a jutalom, ha kiemelt az ember csapata.

Gyanítom, hogy sok Manchester United, vagy Barca-szurkolónak fogalma sincs, hogy valakik júliusban már játszanak európai kupamérkőzést, akik közül a legtöbb már nincs is ott a harctéren, amikor az ő csapatuk bekapcsolódik. A hosszú évek rombolómunkájának köszönhetően mi, magyarok tudjuk.

Az UEFA úgynevezett területi elv alapján szokta sorsolni a csapatokat a Bajnokok Ligája és az Európa-liga selejtezőinek sorsolásakor. Ez már eleve necces, mert területi elv alapján nincs helye európai kupacsatákban egy kazah, egy azeri, egy örmény, vagy egy izraeli csapatnak. Ennek ellenére az utóbbi öt évben tizenegy csapatunk indult valamelyik európai kupasorozatban - közülük öt is járt már Kazahsztánban. De voltak csapataink Örményországban és Grúziában is, és nem kivétel a Debrecen sem, amely megjárta a Bajnokok Ligája, valamint az Európa-liga csoportkörét is.

Hungary_in_Europe.pngez nem egy UEFA-térkép

Michel Platini 2007 óta az UEFA elnöke. Egyik fő kampányszáma az volt, hogy a kis csapatoknak is elérhetővé teszi a BL főtáblára jutást. Ez a Debrecennek is összjött 2009-ben, de idén a Győr akár már a Celtic csapatát is kifoghatja, ha nagyon peches. Ráadásként pedig ott van a BATE, amely tavaly az azóta címvédővé lett Bayernt is legyőzte a csoportkörben, és ha szerencsések lesznek Pintér Attiláék, akkor mehetnek Azerbajdzsánba, Izraelbe, vagy Grúziába. Ha túljut a Győr az első akadályon, akkor azon múlik, hogy kiemelt lesz-e, hogy milyen erősségű csapatot kap elsőre. Ha a Celticet vernék ki Liptákék, akkor kiemeltek lennének, ha viszont mondjuk "csak" a HJK Helsinkit, akkor pedig nem. Ami jó hír, hogy az UEFA külön sorolja azokat a csapatokat, amelyek nem bajnokként jutottak el a BL selejtezőjébe, így nem az Arsenalt, vagy a Milant kell majd kiverni, ha esetleg odáig eljutna a magyar bajnok. Bár, lehet, hogy jobb lenne legalább egy selejtezőben találkozni ilyen kaliberű csapatokkal. Ezen az oldalon lehet szemezgetni az ETO lehetséges ellenfelei között.

http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedcl2013.html

Az Európa-liga első selejtezőkörében indul az OTP Bank Liga második és harmadik helyezettje, azaz a Videoton és a Budapest Honvéd. Mindkét csapat kiemeltként szerepel a 76 fős mezőnyben, ami azt jelenti, hogy jelenleg még 38 nem kiemelt csapat jöhet szóba. Elvi síkon itt meg lehetne kapni a szomszédban lévő szlovén Celjét - területi elv alapján járna is valamelyik klubunknak -, vagy a Hibernianst, amelyik szerencsére a máltai Hibs, nem a skót. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján viszont esélyesebbnek tűnik egy kazah, egy albán, vagy egy örmény túra, jobb esetben pedig lehet menni Albániába, vagy a moldovaiakhoz. Bár, mentőövként mindig bedobnak egy teljesen nem odaillő andorrai csapatot, mint a Paksnak, de az is lehet, hogy feröeri egyesület lesz a kakukktojás, ahova még drágább és körülményesebb eljutni, mint Ázsiába. Nehéz elképzelni, miről álmodik egy magyar tulajdonos, vagy egy edző, de Pintér Attila közhelyszótárának múlt heti fejezetéből tudjuk, hogy a BL nem kívánságműsor. Ahogy az EL sem.

zsetiszu.jpg

közel 6000 kilométer a Budapest - Taldikorgan távolság - itt járt a Honvéd 2008-ban

Nagyot kéne lendíteni a magyar csapatok UEFA-együtthatóján, más nevén koefficiensén ahhoz, hogy kikerüljünk ebből a körből, mert ez a számítás azért még felülírja a "területi elveket". Leegyszerűsítve, ha mondjuk minden évben bejutna legalább egy csapatunk a BL, vagy az UEFA csoportkörébe, akkor nőne a magyar nemzeti bajnokság együtthatója, ha pedig ezt mondjuk egy csapat érné el rendszeresen, akkor az a klub külön tudna javítani a saját helyzetén, ahogy tették azt a románok a 2000-es évek közepén. A BL-t és az EL-t is megjárt Debrecen például "csak" a második kvalifikációs körben kapcsolódik be az EL küzdelmeibe és a harmadik körbe is kiemeltként csúsznának be a hajdúságiak. Mindenki döntse el, miként értékeli a hírt, de a Debrecen nem kerülhet össze a Videotonnal és a Honvéddal sem, és ha esetleg kettő, vagy mind a három csapat megajándékozna minket egy csoportkörbe jutással, akkor ott is elkerülnék egymást. Az EL-sorsolás előtt itt lehet böngészni, a területi elv a sorsolás napján lép életbe.

http://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedel2013.html

Húsz éve a bajnok Kispest-Honvéd a Manchester United ellen selejtezett a BL-re. Igaz viszont, hogy ha a Fradi nem jut be 1995-ben a BL-be, akkor 1996-ban a magyar bajnok már nem indulhatott volna a BL-ben, mert ekkor csak 24 (bajnok) csapatnak volt ehhez joga, a selejtezősökkel együtt. Szintén 1993-ban az FTC a Tirol Innsbruck ellen játszott a KEK-ben, a Vácnak a ciprusi Apoloon jutott az UEFA-kupában, az MTK pedig Izland után Belgiumban járt a Mechelennél. Amúgy pedig az 1990-es években járt Magyarországon a Real Madrid, az Ajax, a Sampdoria, a PSG, a Werder, a Twente, a Porto, a Napoli és a Parma, az Anderlecht, a Leverkusen, hogy csak a legnagyobbakat említsem. De ma már összetennénk a két kezünket, ha legalább az Olympiakosz, vagy az AEK Athén eljönne Magyarországra. Igaz, a kedvezőtlen változások a nagy európai államok szétesésének is köszönhetőek, és el kell fogadnunk, hogy a pénz diktál. Vagyis most már az elejétől gondoskodnak arról, hogy ne legyen az első fordulóban Ajax - Bayern párharc, az pedig végképp elképzelhetetlen, hogy egy Steaua, vagy egy zvezda BL-t nyerjen.

49.jpg1991-ben a Crvena zvezda szurkolói ünnepeltek a BEK-döntő után

A BL nyolcaddöntőjének sorsolása óta, ahol ugyanaz lett az eredmény, mint a próbahúzáson, megkérdőjelezhető még az elejétől fogva irányított sorsolás tisztasága is. De gyaníthatóan itt még semmilyen üzleti érdek nem sérül. A United, meg a Barca úgysem megy Kazahsztánba - a legkisebb gladiátorok megtisztítják az utat szeptemberig.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.22. 11:22

Címkék: videó csapat crvena zvezda delije Debrecen Bajnokok Ligája Győr Videoton Honvéd NB I Európa-liga

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr815373109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása