HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Magyar esélyek a nemzetközi porondon - Cruyff Győrbe látogat


1966714_w2.jpg

Megtörtént az európai kupák selejtezőinek sorsolása, ami után jó hír, hogy egyik magyar csapat sem kapott verhetetlen ellenfelet. Paulo Sousa máris visszatér Magyarországra, magával hozza Cuyffot is, és az is kiderül majd, hogy busszal jön-e Kispestre a montenegrói ellenfél. A sokak szerint hazaáruló Kovács Péter a Strömsgodset csapatával Nyíregyházára látogat - a Debrecenhez.

Paulo Sousa és Pintér Attila nem szabadul egymástól. A portugál trénernek már hűlt helyét sem találni  Magyarországon, de ha úgy vesszük, az előző bajnokságban még Pintér Attila és a Győr ellen harcolt, igencsak paprikás hangulatú meccseken. A két csapat között tavasszal csak tovább mérgesedett a viszony, de ez már nem Sousa biznisze. Ő ugyanis Izraelbe igazolt a bajnok Maccabi Tel-Aviv csapatához. A Maccabi BEK-et is nyert korábban, igaz, az ázsiait, de abból a trófeából kettő is díszeleg a csapat vitrinjében. A jelenlegi keretet az izraeliek mellett spanyol, svéd és kanadai játékosok is vannak, de nem lenne meglepő, ha Sousa körülvenné magát egy-két honfitársával - akár a Videotonból is merítve.

sousa-maccabi.jpgSousát már érkezésekor vállukon vitték az izraeli szurkolók

A Maccabi szurkolói barátságot ápolnak az Ajax fanatikusaival, ami a két klubra is átragadt. Például az amszterdami legenda, Johan Cruyff fia, Jordi a klub sportigazgatója. Mivel az Izraeli Labdarúgó-szövetséget 1976-ban kitették az Ázsiai Labdarúgó-szövetségből, ezért ideiglenesen az óceániai konföderációhoz tartozott, majd 1991-ben csatlakozott az UEFA-hoz. A Maccabi tavaly bejutott az Európa-liga csoportkörébe, idén pedig 10 év után lett bajnok Izraelben. Magyar klubcsapat még sosem játszott tétmeccsen izraelivel. A Győr amúgy kaphatott volna közelebbi csapatot is, mert ott volt a lehetséges ellenfelek között a zágrábi Dinamo, a Partizan és a Slovan is. 

A Debrecen kupagyőztesként kimaradt az EL első selejtezős köréből, és kiemeltként csatlakozik a második kvalifikációs fordulóban. De így is többet utazik majd a Loki, mint a Videoton és a Kispest összeadva a maga két-két lehetséges túráján, szárazföldön és vízen ugyanis 2168 kilométer a Debrecen-Drammen távolság. Az 1907-ben alapított norvég csapat, a Strömsgodset az 1960-as években a negyedosztályból jutott fel elég gyorsan az elsőbe, 1970-ben pedig meg is nyerte a legmagasabb osztály pontvadászatát. A csapat jelenleg vezeti a Tippeligaent, bár a legutóbbi fordulóban kikapott 1-0-ra a nagy rivális Rosenborgtól. A Strömsgodset labdarúgója Kovács Péter, aki egy belgiumi kitérőt leszámítva 11 éve él és játszik Norvégiában, norvég a kedvese, és 10-szeres magyar válogatott létére már inkább a skandináv országban érzi magát otthon.

0_5_3.jpg

Sokan nem szeretik őt ezért hazánkban, de legalább ennyien vannak azok, akik elismerik norvégiai teljesítményét, sőt, akár kedvelik is a csatárt. Persze, a Loki védőinek szeretetéből semmit nem érzékelhet majd a vörös támadó, inkább a törődésüket érezze majd. Magyar-norvég párharcból kettő is jutott két éve. A Paks a fehérvári 1-1 után 3-0-val gázolt át idegenben a Tromsö csapatán, a Ferencváros viszont hosszabbításban kiesett az Aalesunds ellen. Ezeket az összecsapásokat szintén az EL-ben játszották.

Tromsö-Paks 0-3

Az első selejtezős fordulóban a Videoton és a Budapest Honvéd is érdekelt, ők mégis jobban jártak, mint a Debrecen. Bár Montenegró Magyarország ellen játszotta első hivatalos válogatott meccsét, amelyet meg is nyertek Podgoricán, mégsem lehet elégedetlen a két klubcsapatunk, mert a Mladoszt Podgoricában és a Cselik Niksicsben sincsenek Vucsinics-kaliberű játékosok. Ha nem is simán, de mindkét magyar csapat továbbjuthat. A Mladoszt a második és a harmadik vonal között ingázott a jugoszláv és a szerb-montenegrói ligákban, legnagyobb elszalasztott lehetősége 2006-ban volt, amikor a szerb-montenegrói kupa nyolcaddöntőjében az utolsó pillanatban kapott góllal esett ki a Crvena zvezda ellen. A Cselik is a harmadosztályban tengődött a régi időkben, tavaly viszont megnyerte a montenegrói kupát. A csapat - miután idegenben lőtt több góllal továbbjutott a Banja Luka elleni első EL-selejtezőkörből - állítólag busszal utazott 70 órát a Metalurg Donyeck elleni következő fordulóra. Meg is látszottak az út fáradalmai szegény montenegróiakon: az ukrán csapat 7-0-ra nyert. 

70 óra buszozás után 7-et kapott a Honvéd ellenfele Donyeckben

A következő körben mindkét magyar csapatra rövid kiruccanás várhatna a távolságot illetően. A Vidi a szlovák Senica ellen mérkőzne meg, amely tavaly kiverte ugyan az MTK-t az EL-ből, de a Videoton ugyanezt tette a Senicánál picit erősebb Slovannal. A Honvéd a Hibernians-Vojvodina párharc győztesével játszhatna. Annak tudatában, hogy a máltai, nem pedig a skót Hibsről van szó, valószínűbbnek tűnne egy újvidéki út. A két csapat 1989-ben megmérkőzött egymással a BEK-ben, akkor idegenben lőtt góllal a kispestiek jutottak tovább.

24 év után ismét Honvéd-Vojvodina lehet a Bozsik-stadionban

A szezon ezen időszakában halmozottan sok múlik a pillanatnyi formán, remélhetőleg idén is örülhetünk legalább egy EL-csoportkörbe jutásnak.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.24. 20:28

Címkék: video izrael dvsc cruyff csapat videoton kispest montenegró győri eto sousa Honvéd maccabi tel-aviv Senica Vojvodina

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr495375993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása