HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Amikor a kapus lő gólt - Dr. Szieben a király


kiraly-gabor-20130208-nemzetisport-hu.jpg

A kapusok általában büntetőből, vagy szabadrúgásból lőnek gólokat, de van, hogy a csapat egyese a 90. percben szöglet után szerez akciógólt. A brazil Rogerio Ceni 103 gólnál jár, Paraguay kapusikonja, José Luis Chilavert pedig még világbajnokságon is próbálkozott, ahol nem talált kapuba, de azért ő is eredményes volt több mint 60-szor. Európában a bolgár Dimitar Ivankov a leggólerősebb hálóőr, de Magyarországon is akad egy-két kapus, aki tudna mesélni a gólszerzés öröméről.

Szieben László - Kisteleki István után - valószínűleg a magyar labdarúgás történetének második legnépszerűtlenebb vezetője. Bicskanyitogató stílusú okoskodásai, hajmeresztő, gyakran következetlen döntései emlékezetesek maradnak. Egyszerre volt az MML és a ligatanács első embere, az ő beosztottjai tiltották el Hamar Istvánt egy kreált tippmix-ügy kapcsán, az ő regnálása alatt volt a 2003. május 30-i Fradi-DVSC utáni balhé, amelyet követően nem volt képes egy jogszerű büntetést kiszabni a vétkesekre, és ő találta ki, hogy legyen ingyenes rendőri biztosítás a magyar bajnokikon, amit egyszerűen csak megmosolyogtak az illetékes szervek vezetői. A Csepel kapusaként viszont egész sokra vitte a jogásszá lett labdarúgó, aki hatszor volt eredményes az első osztályban (mindet 11-esből lőtte), összesen pedig 17 gólt szerzett pályafutása során.

Szűcs Lajos a klubhűtlenség mintaképe. Az Újpest szurkolói kígyót melengettek a keblükön, akinek még a fia is rendelkezett állítólag az Ultra Viola Bulldogs nevű szurkolói csoport tagságijával. A lilák a Csepelt alázták egy bajnokin, amikor a szurkolók egy megítélt büntető után Szűcs nevét kezdték el skandálni. A hórihorgas kapus oda is állt a labda mögé, és megszerezte élete első bajnoki gólját. Edzője, Nagy László nem volt túl boldog az eset után - emlékeim szerint némi pénzbüntetést is kilátásba helyezett a 6-1-es végeredményt beállító kapusnak. A 11-est amúgy gyönyörűen bevarrta Szűcs.

Szűcs 1999-ben igazolt a Ferencvároshoz, ahol további négy gólt szerzett, és kiderült, hogy mindig zöld vér folyt az ereiben. 2006-ban, amikor gondok voltak az FTC-nél mégis elhagyta a süllyedő hajót. Pápán azóta már élete végéig szóló szerződést írt alá, 11-est viszont még nem rúgott ott. Emlékeim szerint utoljára a Basel elleni UEFA-kupa-meccsen próbálkozott büntetőből gólt rúgni, ám a svájciak ellen nem járt sikerrel, a Ferencváros pedig kikapott 2-1-re.

Szűcs kihagyott büntetője 7:00-nál

A montenegrói válogatott Vukasin Polekszics 0-0-nál vállalt egy büntetőrúgást a 2009-es Debrecen-Paks meccsen. Az azóta egyszer eltiltott kapus sikerrel járt.

Polekszics ezután azt hitte, hogy a bab is hús. Ugyanebben a szezonban Kaposváron játszott 4-4-es döntetlent a Loki, ami önmagában is elég furcsa volt. Hát még úgy, hogy a végén 11-eshez jutott a Debrecen. Coulibaly készült elvégezni a 11-es rúgást, ám Polekszics nagyon határozottan elvette a labdát a franciától, majd szétlőtte a kapufát. Hiába, neki is a csúcson kellett volna abbahagyni. Daniel Tudor a Vidi kapusaként talált be büntetőből egy alkalommal.

A magyarok közül Sáfár Szabolcs egy Intertotó-meccsen lőtt gólt 11-esből, amit Babos Gábor is megcsinált egy magyar bajnokin. Neki amúgy két gólja is lehetne, ha a játékvezető megadja a Tatabányának lőtt kirúgásgólját. Király Gábor egyszer lőtt gólt kirúgásból - még a Hertha kapusaként tette egy edzőmeccsen.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.19. 13:54

Címkék: kapus ftc ute újpest ferencváros basel kapusgól király gábor uefa-kupa babos gábor szieben lászló sáfár szabolcs 11-es intertoto-kupa

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr905368805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása