HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

75 éve játszotta első vb-döntőjét a magyar labdarúgó-válogatott


hun1938.jpg

Ha labdarúgó-vb és magyar ezüstérem, akkor Aranycsapat és a fájó 1954-es berni döntő. Pedig 16 évvel a svájci világbajnokság előtt túl voltunk már egy vesztesen megvívott vb-döntőn, amit természetesen akkor is kudarcként élt meg a magyar közvélemény. 75 éve játszotta első vb-finléját a magyar labdarúgó-válogatott.

A 3. foci vb-t Franciaországban rendezték - ez volt az első mundiál, amire a házigazda és a címvédő - esetünkben tehát Franciaország és Olaszország - automatikusan részvételi jogot nyert, a maradék 14 helyre pedig 26 ország legjobbjai pályáztak. Ausztria is kijutott a tornára, ám az Anschluss miatt végül nem indulhattak a sógorok. Mi bezzeg ott voltunk! Akkoriban elég volt egy meccset játszani a részvételért. Magyarország a Hungária körúton fogadta a görögöket. Vendégeink nagyjából 15 percig reménykedhettek, a hátralévő 75 percben pedig kaptak 11 gólt, amire Makris Lefterisnek volt egy válasza - az is 0:11-nél. A mieink közül Zsengellér egymaga ötöt vállalt, Nemes József háromszor volt eredményes, Titkos és Vincze pedig kétszer, illetve egyszer zörgette meg Spyros hálóját. Ezzel a 11:1-es diadallal Magyarország a világbajnokságon találta magát.

A csapatot a korábbi budapesti rendőrkapitány és ügyvéd Dietz Károly irányította ekkoriban, aki a negyedik legeredményesebb szövetségi kapitánya hazánk nemzeti egyeüttesének. A magyar csapat Holland-India ellen játszotta első meccsét, amit különösebb gond nélkül hoztak Sárosiék. Ellenfelünknek viszont volt gondja bőven. A 6:0-s magyar győzelemmel végződött meccsen Samuels elájult - szegény indonéz védő Toldi egyik lövését blokkolta fejjel.

vb38.jpgA négy közé jutásért a mieink azokkal a svájciakkal csaptak össze, akik megismételt meccsen 0:2-ről 4:2-re fordítva jutottak túl a németeken. A magyarokat - akiknél több játékost is pihentetni kellett - nem hatotta meg a helvétek hősies diadala - ennek a meccsnek 2:0-nál vége lett, a svájciak ugyanis nem tudtak válaszolni Sárosi és Zsengellér találataira. A meccs napján már csak a svájci háló rezgette, előtte azonban még földrengés volt a lille-i pályán, ettől elég rossz talajon kellett kivívnunk a továbbjutást. De ez is megvolt. 

Magyarország - Svájc 2:0

Magyar ellenféllel találta szembe magát Magyarország az elődöntőben. Nagy József edzette ugyanis a svédeket, akiknek csak egy meccset kellett játszaniuk a legjobb négybe kerülésért. A skandinávoknak jutott egyrészt a fantomcsapatként üzemelő Ausztria, utána pedig a románokat kiverő Kuba következett, akik 8:0-s vereséggel utaztak haza. Nyberg révén ellenünk is már az első percben vezetést szereztek a svédek, de Jacobbson öngólja után jött egy Zsengellér dupla, meg Titkos és Sárosi találata, amelyekkel 5:1 lett ide.

az elődöntőben a svédek is fejet hajtottak a mieinknek

A döntőben a 13 éve veretlen, címvédő olaszok jutottak a magyar válogatottnak. A taljánok a norvégokat, a franciákat és a brazilokat győzték le a döntőbe vezető úton, és sajnos a mi csapatunk sem tudta az útjukat állni. Dietz Károly döntéseit nem éri annyi bírálat, mint az 1954-es csapat kapitányáét, Sebes Gusztávét, pedig itt is voltak fura változtatások. Pontosabban bírálatok voltak, de ezt a vereséget valahogy könnyebben megemésztettük azóta, pedig akkoriban sem számított meglepetésnek, hogy az aranyéremért játszhattunk.

Toldi például kimaradt a csapatból, amely védekező felállásban vonult ki a párizsi Colombes-stadion gyepére. Az olaszok ennek ellenére hamar vezetést szereztek, a 8. percben viszont Titkos még egyenlített Sárosi gólja azonban már csak arra volt jó a 70. percben, hogy feljöjjünk 3:2-re, a 82. percben ráadásul Piola is duplázott Colaussi után - Olaszország 4:2-re nyert 1938. június 19-én.

Azóta ugyebár még egy alkalommal, 1954-ben sikerült vb-döntőbe jutnia Magyarország válogatottjának. Az Aranycsapat németek elleni meccse mindenki számára ismert...

 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.18. 13:34

Címkék: video puskás aranycsapat világbajnokság csapat válogatott titkos 1938 1954 zsengellér dietz károly vb-ezüst

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr445367062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása