HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Mancini Kispesten - Mi köze az NB I-hez Delhusa Gjonnak?


Andrea-Mancini_2294686b.jpg

A hírek szerint Roberto Mancini fia, a 20 éves Andrea Kispesten folytatja pályafutását. Nyilván mindenki azt várja, hogy legalább annyit tud, mint az apja, számos példa mutatja azonban, hogy egy futballista sztárrokon csak megnehezíti az ember dolgát. Az NB I-ben legalábbis biztos. 

26 évesen érkezett Újpestre Joël Cantona, a nagy Eric öccse. A kis Cantona mindössze három francia élvonalbeli meccsel a lábában lépett be a Megyeri úti stadion kapuját, azokat is hat évvel azelőtt tette magáévá. Két kiállítása tette emlékezetessé a IV. kerületben eltöltött pár hónapot. A későbbiekben még egyszer visszatért Újpestre, de nem felelt meg a próbajátékon.

JOEL_CANTONA.jpg

Bozsik a kapuban. Hülyén hangzik, nem? Pedig volt ilyen, csak nem a 101-szeres válogatott fedezet, hanem bátyja, István, aki éveken át volt a Kispest kapusa. Betegsége miatt korán felhagyott a labdarúgással, és sajnos a 30. születésnapját sem érte meg. Bozsik József fia, Péter nem játékosként, hanem edzőként vált híressé. 2002-ben bajnokságot nyert a Zalaegerszeggel, majd az ő irányításával verte meg a ZTE a Manchester Unitedet, szövetségi kapitányként azonban hamar megbukott, mert a válogatott történelmi vereséget szenvedett Máltán. 

Albert Flóriánt nem kell bemutatni. Magyarország első Aranylabdása, a Császár, az épülő ferencvárosi stadion névadója, a zöld-fehérek legzseniálisabb nyolcasa (pedig volt még pár). Fiát a kis Flórit lépten-nyomon édesapjához hasonlították, aminek lehetetlen küldetés lett volna megfelelni. Viszont a kis Albert így is szép karriert futott be, és méltó módon vitte tovább a családi örökséget. Közel 150 meccset játszott a Ferencvárosban, amellyel három bajnokságot és négy kupát nyert, és örökké emlékezetes gólt emelt az Üllői úton a Real Madrid hálójába. Hatszor a válogatottban is pályára lépett - ő az egyik legsikeresebb fiú tagja a honi labdarúgó-dinasztiáknak. Ott alkotott maradandót, ahol édesapja is nagyon sokra vitte.

ifj. Albert legemlékezetesebb gólja 3:58-nál

Egy másik ferencvárosi 8-as, Nyilasi Tibor fiai nem tudhatnak magukénak ilyen sikeres pályafutást. Ifj. Nyilasi Tibor Budaörsön együtt játszott Törőcsik András és Ebedli Zoltán fiával, de az NB I-ben nem tudott bemutatkozni. Nyilasi Bálint jelenleg is a Ferencváros labdarúgója, de középpályás létére nem tud kilépni édesapja árnyékából. Általában Ligakupa-meccseken szokták beveteni, pedig nem ügyetlen focista.

Ebedli Zoltán és Ebedli Ferenc együtt játszott a Ferencvárosban, ám másfél évtizedes ferencvárosi pályafutásával Zoltáné lett a sikeresebb karrier. Ferenc ugyan pályára lépett kétszer a KEK-döntős csapatban, de ő inkább edzőként hallatott magáról.

Ami azt illeti, a szombathelyieknek sem kell szégyenkezniük. Király 260, a válogatottságig is eljutó Halmosi Zoltán pedig több mint 300 meccset játszott a Haladásban - ők a 70-es évek Halijának emblematikus figurái. 1975-ben kupadöntőt játszottak, ami nagy szó volt a zöld-fehérek akkori csapatától. Király és Halmosi az utánpótlásra is gondoltak. Király Gábor 89 válogatottsággal, közel 100 Haladásban védett meccsel és ma is tartó külföldi karrierrel maradt hű a hagyományokhoz, Halmosi Péter pedig jelenleg 35 válogatottságnál tart, és 2011-ben úgy tért vissza Szombathelyre, hogy lett volna lehetősége külföldön maradni. Ők ketten a jövő Haladásának mindennapjaiban is részt vehetnek majd külföldön szerzett tapasztalataik segítségével.

halmosi_2.jpgcsaládban marad - Halmosi Péternek szívügye a Haladás

Mészöly Kálmán fia, Géza valamikor az 1966-os világbajnokság előtt fogant, és a focista génekből is jutott neki. Édesapja után nem játszhatott más magyar klubban, csak a Vasasban (később aztán a Tatabányában is megfordult), ami jó ugródeszka volt neki a francia első osztály felé. A Szőke Kavics 18 válogatottságig vitte, bár a rosszmájúak szerint ezt nagyban édesapjának köszönheti. Edzőnek sem rossz Mészöly Géza. Ha így folytatja, a Bozsik-család után Mészölyéké lehet a második magyar família, ahol az apa után a fia is szövetségi kapitányi posztig viszi.

A Vasas másik legendája, Ihász Kálmán sem szorul bemutatásra a több mint 350 meccsével. Az olimpiai bajnok hátvéd négyszer nyert bajnokságot az angyalföldi csapattal. Öccse, Gábor 1963-ban szintén pályára lépett a Vasasban, de szívproblémái miatt fel kellett hagyni az élsporttal. Az öccs ezután táncdalénekesként vált sikeressé, akárcsak az unokatestvér, bizonyos Delhusa Gjon. A 42 évesen elhunyt Ihász Gábor fia utánpótlás-válogatottságig jutott.

Ihász Gábor gyerekkori szerelméről, a labdáról is énekelt

A sor ezekkel a nevekkel nem teljes. Ott voltak Mihaleczék (apa és fiai), a Csató-fivérek és Plókaiék, vagy a Honvéddal 1980-ban bajnoki nyerő, egyetlen csapattagként az összes meccset végigjátszó Paróczai Sándor, akinek a fia kiesett a Kispesttel az NB I-ből 2003-ban. 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.20. 07:12

Címkék: video képek csapat válogatott NB I Albert Ihász Kálmán Delhusa Gjon Mészöly Ebedli Halmosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr985370036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása