HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Jó tanuló, jó golfozó


rózsacsilla1.jpgA napokban írtam Hahn Roland golfozó sikereiről, így a legnagyobb magyar hölgyreménység eredményei mellett sem mehetek el szó nélkül. A még csak 16 éves Rózsa Csilla junior Európa-válogatott, és annak ellenére, hogy a golf egyéni sportág, csapatban is tud gondolkodni.

Papíron amatőr, átlagos lány, aki az átlagnál többet golfozik. Rózsa Csilla Budaörsön éli mindennapjait, de rengeteget utazik versenyekre, amiknek a költségeit egyelőre a szülei finanszírozzák neki. Az eredmények azt mutatják, hogy nem ablakon kidobott pénz ez, és több mint hobbi.

Rózsa Csilla tavasszal elindult az Európai Olimpiai Reménységek Versenyén, ahol a magyar lánycsapat (és a fiú is) nagyot küzdött, de azzal még nem lehet számolni, hogy ott lesz a riói olimpián. Mégiscsak 16 éves, és tudja, hogy a golfpálya mellett az életben is sokat kell még tanulnia. Ennek érdekében kell megtartania például amatőr státuszát, hogy ösztöndíjjal mehessen valamelyik Egyesült Államokbeli egyetemre. Persze, a golf is fontos neki, amit már 8 éves kora óta űz, és 4 éve döntötte el, hogy ebből szeretne élni. 

rózsa.jpg

Két hete a fiatal golfozóhölgy a legpatinásabb európai amatőr golfversenyen, a Brit Női Amatőr Bajnokságon tette próbára magát, és minden képzeletet felülmúlóan szerepelt. Nem elég, hogy továbbjutott a selejtezőből, ráadásként a második meccsén legyőzte a francia Celine Boutier-t, aki nem más, mint a tavalyi egyéni Európa-bajnok. Ez már az egyenes kieséses szakasz volt, ahol a spanyolok Dél-koreai származású tehetsége, Harang Lee állta Csilla útját a legjobb 16 között. 2013 a Brit Női Amatőr Bajnokság első versenyének 120. évfordulója. Rózsa Csilla a 141 versenyző egyikeként indult el a selejtezőben, ahol sokáig a legjobb 10 között állt, végül 38. helyezettként jutott tovább a 64-es főtáblára. A spanyol ifjúsági válogatott Nuria Iturrios ellen hátrányból jutott tovább a magyar lány, és ezután, a 32 között következett a már említett amatőr Európa-bajnok francia hölgy, aki a 14. helyen áll az amatőr világranglistán. Rózsa Csilla a pálya második felén nagyszerű gurításokkal győzte le a nála négy évvel idősebb Boutier-t. Ezután következett a 2011-es Young Masters-győztes Lee, aki ugyan csak két évvel, de szintén idősebb Csillánál. Ezúttal a spanyol hölgy nyert, de lesz ez majd másképp.

ő Rózsa Csilla - forrás: www.digisport.hu

Ezek után a hétvégén Rózsa Csilla a brit-ír közös csapat skalpjára ment rá az ifjúsági Európa-válogatottal. A franciaországi Junior Vagliano Trophy viadalon a magyar hölgy először volt tagja az öreg kontinens válogatottjának, de ez picit sem tette megilletődötté. Eva Gillyvel párosban ugyan az első napon még veszített, de a második napon a svájci Albane Valenzuelával az oldalán győzött, és egyéniben is nyerni tudott. Az európai csapat 14-4-re nyert a brit-ír válogatott ellen.

Magyarországon 1902 óta van jelen hivatalosan a golf - gróf Andrássy Géza ekkor tartotta a sportág ősbemutatóját a Lóverseny pályán. 1936-ban a Budapesti Golf Club megalakulásának 25. évfordulóján minden idők leghíresebb amatőr golfozója, Bobby Jones is tiszteletét tette hazánkban, de a magyarok sem maradtak el sokkal. Lauber Dezső, Gyurkovich Béla és Kovács Jenő Európa egyik legjobb férficsapatát alkotta, a hölgyeknél pedig dr. Szlávyné Hevesi Erzsébet 31 magyar bajnoki cím mellett, öt osztrák és négy cseh bajnokságot is nyert, 1926-ban pedig a német bajnoki cím megnyerésén túl Európa legjobbjának kiáltották ki, a világon pedig ő volt az ötödik legjobb.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.07.02. 15:27

Címkék: golf fotók egyéni Hahn Roland Rózsa Csilla Budapesti Golf Club gróf Andrássy Géza dr. Szlávyné Hevesi Erzsébet Bobby Jones

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr945387333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása