HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Király a pizsamád, te is az vagy! Szombathelytől Münchenig


kiraly.jpg

A szürke nadrágos kapus. Bárhol jártam külföldön, mindenhol így azonosították Király Gábort. Nem mintha be kellett volna őt mutatni. Amúgy sem ez az egyetlen jellemzője a 87-szeres válogatott kapusnak. Sokat elmond róla az is, hogy április 1-én, bolondok napján született.

Jó kis kapusnak tartották Szombathelyen, védett is, közel száz meccsen az NB I-ben. 1997-ben pedig eligazolt a Bundesliga-újonc Hertha Berlinhez. Ebben az évben kapott ki 7-1-re és 5-0-ra a Csank János vezette válogatott a jugoszlávok elleni vb-pótselejtezőkön. A következő kapitány, Bicskei Bertalan első feladata már csak korábbi posztjából (8kapus volt) adódóan is adott volt: végy egy jó kapust! Vett, pontosabban -válogatottról lévén szó- hívott.1998. március 25-én került sor a premierre. Az ellenfél Ausztria válogatottja, a helyszín Bécs. Az újonc Király 11-est védett, a csapat pedig nyert 3-2-re.

Király Gábor szerény maradt a meccs után, ezt nyilatkozata is mutatja. Eléggé meg is hatódott közben.

A Herthánál eltöltött időszak is sikersztori lett. Király -Dárdai Pállal együtt- megjárta a Bajnokok Ligáját, és ahogy a válogatottnál, úgy Berlinben is ő volt a kapu ura. Kétszáz meccs a Herthában, 2004-ben pedig Anglia következett, és a Crystal Palace. Király a Premier Leagueben is letette a névjegyét, pedig nem lehet egyszerű dolog Henry-ék ellen védeni.

Kár, hogy nem Henry csapattársa lett, noha volt esély erre is. 2001-ben az Arsenal bejelentkezett érte, csak a berliniek több pénzt szerettek volna kapni kapusukért, mint amennyit Arséne Wenger gondolt. Király amúgy a Burnley csapatában is védett, majd visszatért korábbi siekerei helyszínére, Németországba. 2009-ben második számú kapusnak igazolta le az 1860 München, de volt százhúsz meccs, amelyeken a most lassan 37 éves kapus nem a kispadot koptatta.

kellemetlen pillanat: Király Gábor volt csapata, a Hertha ellen véd

Eltelt húsz év az első NB I-es meccs előtt, de Király Gábor semmit sem változott. Megmaradt ugyanannak a szombathelyi srácnak, aki volt, élete a Haladás, Szombathelyen képzeli el a jövőjét, és maradt a szürke pizsama is. Na jó, a frizurája azért változik néha. 2011 januárjában úgy döntött, hogy addig nem vágatja le a haját, amíg csapatának esélye van a feljutásra, az 1860 München pedig sokáig versenyben volt. Még egyszer írom: Király április 1-én született. Bármikor kapható is egy kis mókára.
10_o_kiraly_jpg.jpg

fotó: www.blikk.hu

Király Gábor tavaly 86. alkalommal is pályára lépett a válogatottban, Bulgária ellen. Ezzel utolérte egyik példaképét, Grosics Gyulát, azóta pedig egyedül áll a magyar válogatottsági örökranglista harmadik helyén. És még mindig véd. Klubja a napokban hosszabbított vele szerződést.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.02.21. 13:27

Címkék: video bundesliga csapat válogatott premier league haladás hertha 1860 münchen király gábor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr245095577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása