HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Kamionnal száguldozó magyar tinédzser


major.jpg

Mi ugrik be először az embernek egy kamionosról? Nekem egy nagydarab, leginkább szőrös pofa, aki tekintélyt parancsoló magabiztossággal uralja a nagyméretű járgányt. Előbbi nem nagyon, utóbbi viszont igaz a kamionozást sportként űző versenyzőkre is. De arról már csak a bennfenteseknek volt tudomásuk, hogy a kamion-Eb versenysorozatában 16 éves versenyző is van, aki ezen a hétvégén futamot is nyert, ráadásul magyar. Ő Major Benedek.

A Track Racing kamionos Európa-bajnokság (FIA European Truck Racing Chamiponship) a Nemzetközi Automobil Szövetség, az FIA által rendezett versenysorozat, amelyet 1985 óta rendeznek. Ezen kívül az összes kontinensen szoktak futamokat rendezni. Elsőre nehéz elképzelni, hogy tud kamion kamiont előzni, de nem azt kell elképzelni, amit az autópályán tapasztalunk a forgalomban. 

Az Oxxo Racing Team révén magyar társulat is szerepel a Track Racing bajnokságban - ez a versenysorozat jelenleg a csapat főprofilja. A fiúk 2007-ben Flex Dakar Team néven elindultak a Párizs-Dakar terepkamion versenyén, ahonnan privát csapatként az ötödik helyen végeztek a kategóriában. A csapat ugyanebben az évben elindult a Suzuki Swift Kupában, majd ezután már mai nevén a kamionozás felé vette az irányt. 

dakar_2007_-_12_szakasz_1.jpg

Az első, 2008-as Európa-bajnokságot 12 Eb-ponttal a 15. helyen zárta a csapat, amely az év újonca lett, és a TRIPA Challenge 2008-on második helyen végzett. A Hahn Racing Teammel való egyesülés után a Hahn-OXXO Racing Team néven futó alakulat mindkét pilótája gyári fejlesztésű MAN versenykamionnal indulhatott 2009-ben. A magyar versenyző, Szobi Balázs 56 ponttal 10. lett az Eb-n.

2010-ben Szobi Balázs már a dobogót ostromolta az Eb-futamokon, ám év közben tragédia történt: Szobi és Tarsoly Tamás, a csapat sajtófőnöke életét vesztette egy repülőgép balesetben.

szobi_balazs.jpgSzobi Balázs 37 évesen vesztette életét

Ezután Jobbágy Tamás csapatfőnök a folytatás mellett döntött. Jobbágy és Szobi közös álma az Európa-bajnoki cím elnyerése még nem  teljesült, de legalább az illúzió megmaradt. A csapat első futamgyőzelmét a most is az OXXO színeiben versenyző Kiss Norbert aratta 2011-ben, most pedig a másik pilóta, a mindössze 16 éves (június 22-én lesz 17 éves) Major Benedek hallatott magáról, aki az idei Eb harmadik állomásán, a franciaországi Nogaróban az Eb történetének legfiatalabb pilótájaként nyert futamot a második versenyen. Az első futamon "amúgy" Kiss Norbert a harmadik helyen végzett. Major rajt-cél győzelmekor Kiss negyedik lett.

Major-Benedek2.jpg

Major Benedek 9 éves korában kezdett gokartozni, 2010-ben pedig a Suzuki Kupában indult már. 2011-ben az Autós Gyorsasági Országos Bajnokság F-1600 és az Endurance bajnoki címét is megnyerte, a Lotus CEE versenysorozat 2012-es idényében pedig a második helyen végzett. Raliversenyeken is előszeretettel indul el, egyik erőssége a test test elleni küzdelem.

Az OXXO Energy Truck Race Team fejlődése töretlen. Bár az Eb-cím még mindig merész álomnak tűnik, de ki tudja, mit hoz a jövő.

.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.17. 18:24

Címkék: kamion FIA major benedek Track racing OXXO Energy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr145365900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása