HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Fátylat a múltra, nyer-e BL-t a Győr? Eddig 11/2 a magyar mérleg


görbicz.jpg

A zsinórban 14. BL-meccs megnyerése nem jött össze, de győzelemmel  felérő vereség volt a Győr számára a Valcea elleni veszprémi elődöntő-visszavágó. Csoda a javából a meccs hajrája, ami a magyar női kézilabdázás tizenkettedik BEK/BL-döntőjét eredményezte. A végső sikerre kevés az esély, de csak a statisztika szerint. 

Eleinte természetesen a fővárosi csapatok domináltak női kézilabdázásban is. Az első magyar érdekeltségű BEK-döntőt 48 éve játszotta a Spartacus csapata, amely 1960-tól zsinórban hat bajnokságot nyert. A dán Köbenhavn volt az ellenfél. Az első meccs 14-6 lett oda, amiből csak három gólt tudott ledolgozni a Szpari, amely amúgy hat játékost adott az abban az évben szabadtéri világbajnokságot nyert válogatottnak.

Szpartak Kijev - Ferencváros, 1971. A zöld-fehérek a bivalyerős Lipcsét győzték le a sorozat nyolcaddöntőjében, a pozsonyi fináléban viszont nem bírtak a mindössze háromhónapos "szülési szabadság" után visszatérő Zinajda Turcsinával, akit általános megdöbbenésre küldött pályára férje, Igor Turcsin. Az egymeccses döntőt a szovjetek nyerték 11-9-re.
Elek_Gyula_feketefeher_640.jpg
a 2012-ben elhunyt Elek Gyula BEK-döntőbe is vezette a Ferencvárost
1978 és 1982 között háromszor próbálkozott a Vasas. az angyalföldiek első nekifutásra 19-14-re kikaptak az NDK-beli TSC Berlin csapatától. A következő évben hiába volt oda-visszavágós a döntő, az sem a piros-kékeknek kedvezett, pedig az első meccs 17-13-mal a magyaroké lett. A második felvonás viszont a szovjeteké lett, akik 27-26-os összesítéssel nyertek. 
Harmadik nekifutásra összejött a Vasas és Magyarország első BEK-győzelme. Mocsai Lajos csapata ezúttal semmit nem bízott a véletlenre. A jugoszláv elleni Rad volt az ellenfél, az első meccsen csak papíron, mert amúgy egy csapat volt a pályán. 29-19 lett ide. A visszavágó 24-21-es Vasas-sikert hozott, így kettős győzelemmel került Angyalföldre a BEK-serleg.


a Vasas BEK-győzelmének 30. évfordulója

A Vasas ezután még kétszer próbálkozhatott, de a mindenható Gunnar Prokop miatt a világ legellenszenvesebb csapata kétszer is Erdős Éváék útját állta. 1993-ban a visszavágón egy 23-11-es K.O. is befigyelt, de az 1994-es finálé is kettős vereséggel végződött.

A XX. század végén jött az első vidéki sikercsapat, a Dunaferr. 1999 volt a piros-fehérek éve, aminek volt előjele. Egy évvel korábban az EHF-kupát és a magyar bajnokságot is megnyerték Radulovicsék. A Valcea már itt is komoly ellenfél volt a csoportmeccseken, az újvárosiak vonattal utaztak az idegenbeli meccsre. Nem a szurkolók, a játékosok! A BL-menetelésnek a Hypo elleni elődöntő volt a csúcsa. 24-20-ra nyert a Hypo Bécsben és a négy gól már akkoriban sem számított kis hátránynak. A hajrára egyet sem sikerült ledolgozni a hátrányból, de az utolsó három és fél percben négy gólt dobott a csapat, amivel pont 24-20 lett. Hétméteresek döntöttek, a mindent eldöntő büntetőt Takács Gabriella dobta be.

Az osztrák mamutklub Hypo is behódolt Dunaújvárosban

Ezek után jött a Krim Ljublajana elleni döntő, amit ha nem is lendületből, de megnyertek az újvárosiak, megszerezve Magyarország második BEK/BL-serlegét. 25-23 lett ide az első meccsen, a visszavágón pedig 26-26-os döntetlent játszottak a csapatok. Hatalmas ünneplés volt, ami után bátran mondhattuk, hogy Farkas Andreáéknak jobban megy a kézilabdázás, mint az éneklés.


fieszta, újvárosi módra

2002-ben a Ferencváros újra elmenetelt a BL döntőjébe, ahol a macedón Kometal Szkopje volt az ellenfél. A Ferencváros 25-27-re megnyerte az első meccset, a szkopjei visszavágó azonban minden képzeletet alulmúló alpári hangulatban zajlott és ezt nem bírták el a zöld-fehérek. A szervezők nem játszották el a magyar Himnuszt, amit a magyar szurkolók énekeltek el, óriási füttykoncert kíséretében. A félidei 12-10-es állás még jó volt az FTC-nek, de a Szkopje - a döntőre igazolt Hutupan kapus vezérletével - 26-22-re nyert, így a macedónoké lett a BL-győzelem. Németh andrás vezetőedző nyilatkozata sokat elárul a körülményekről: "Sejtettük, hogy mi vár ránk, de ilyen állapotokra egyszerűen nem lehet felkészíteni egy csapatot. Kevés volt a kétgólos előny, amit odahaza szereztünk, de csak azért, mert a Népligetben nem kaptunk annyi támogatást a játékvezetőktől, mint most a macedónok. Játékosaim emberi tartásával maximálisan elégedett vagyok. Ötven percig volt esélyünk a BL-győzelemre, pedig sok-sok apróság miatt már korábban megtörhettünk volna. Jellemző a viszonyokra, hogy az öltözőben egyáltalán nincs víz."

A következő két döntő a győrieké volt 2009-ben és 2012-ben. Ezek még fájó sebek. Legyen elég annyi, hogy az elsőt egy idegenbeli 26-24-es győzelem után sikerült elbukni Veszprémben, a másodikat pedig Podgoricában veszítették el a Rába partiak, idegenben lőtt kevesebb góllal. Ezek megtekintése helyett gyönyörködjünk a hét diadalában.

A múlt nem mellettünk szól, de most minden más igen. Lökééken múlik, hogy a Vasas és a Dunaferr nyomdokaiba tudnak-e lépni és meglesz-e végre Győr első nemzetközi trófeája.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.13. 12:08

Címkék: video győr kézilabda bl csapat ferencváros vasas eto dunaferr bek spartacus löke kézilabda görbicz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr225220532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása