HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Elsüllyedt csapatok az NB I-ben - Akasztótól a Ferencvárosig


Stadler_stadion.JPG

Ősszel kezdtem azt hinni, hogy az Egerből hiányzó villanyvilágítás lett mára a magyar labdarúgás legnagyobb problémája. Aztán a Vác helyretett. Az alsóbb osztályokban még manapság is jut minden évre egy-két ilyen eset, mint az övék, csak a Dunakanyarban elmérgesedett a játékosok és a vezetők (már ha ők a vezetők) közötti viszony. Korábban az NB I is hemzsegett a csődbe menő, telephely változtató, magukat bevásárló és jogtalanul kizárt csapatoktól.

Az 1990-es években indult az okoskodás. A Stadler FC volt az új kor kezdetének egyik előfutára a magyar fociban. Az akasztói mesének 1998-ban lett vége, amikor Stadler József tulajdonost jogerősen börtönbüntetésre ítélték, a csapat pedig megszűnt. De ők legalább még végigjátszották a szezont.

a Stadler FC négy évig volt az NB I tagja

A szegedi labdarúgás már csak azért is megérdemelné az NB I-es csapatot, mert ők adták nekünk Baróti Lajost. 

1998 a változások éve volt Szegeden. A SZEAC az NB II-ben szerepelt, ám a csapat fél szezon után visszalépett. Ezzel párhuzamosan viszont szétválasztották a Szeged-Dorozsma szintén NB II-es csapatát. A dorozsmaiak - némi pénzért cserébe - mentek a megye III-ba, a másodosztályban pedig lett egy Szeged LC, amely a helyi hagyományokat figyelembe véve kék-fekete lett volt és diszkoszvető volt a címere. Nagylaki Kálmán tulajdonos ezzel megnyerte maga mellé a szurkolókat, a csapat ráadásul feljutott az egycsoportos NB II harmadik helyezettjeként. Szép is volt az élet az NB I-ben, ám csupán hat hónapig tartott a kaland. Totális csőd lett a mesésen kezdődő történet vége, a csapatot kizárták a bajnokság felénél, eredményeit pedig törölték.

a Szeged utolsó NB I-es meccse

Az 1994-ben alakult Gázszer FC 1997-98-ban már az NB I-ben játszott. Az Agárdon alakult klub nagyon szúrta az akkoriban nehéz helyzetben lévő és folyton NB II-vel kacérkodó Videoton szurkolóinak szemét. A csapat viszont működött és az első szezonjában nyolcadik lett, valamint Tiber Krisztián személyében innen került ki a gólkirály. A következő szezonban Akasztón játszotta le hazai meccseit a csapat, majd visszaköltözött Sóstóra. Az 1999-2000-es bajnokságban Csongrádi Ferenc volt a vezetőedző, ami szintén nem növelte a Gázszer népszerűségét arra felé. A csapat viszont még a tabellát is vezette, majd az ötödik helyen zárta az őszt. Ekkorra azonban anyagi gondok jelentkeztek, amelyeket nem tudtak megoldani, így eladták(!) a részvételi jogukat az akkor NB II-es Pécsnek. A baranyaiak ráadásul az ötödik helyet is kibérelték maguknak egy időre, vagyis vitték tovább a Gázszer eredményeit. Döbbenet!

a Gázszer az Üllői úton is járt

A rendszerváltásnak nevezett valami után amúgy szinte mindenhol hasonló volt a helyzet. Ment a helyezkedés és az ügyeskedés. A Videoton például 1991-ben Videoton-Waltham, 1993-ban Parmalat FC, 1995-ben Fehérvár 96 PFC, két évvel később pedig Videoton FCF néven futott. A névváltoztatások többek között arra is szolgáltak, hogy a klub időnként lenullázza az adósságait. A fehérváriak kálváriája amúgy egészen Garancsi István érkezéséig eltartott.

2001-ben a Dajka László vezette BKV Előre NB II-es bajnok lett, ám az NB I így is álom maradt a csapattagok számára. Az volt a szép, hogy már előtte hónapokon keresztül pusmogtak a jól értesültek, hogy a közlekedésiek nem akarnak feljutni. Nem is vállalták az NB I-et, ami kapóra jött az onnan épp kieső Debrecennek, akik így megmenekültek. Valamit azért sejthettek, mert korábban eleve a legmagasabb osztályban való indulásra adták le a nevezésüket.

A fővárost sem kerülte el a vihar. A Vasas 2002-ben kiesett az NB I-ből, ami más nagy múltú csapatokkal is megesett már. Négy edzőt fogyasztottak a piros-kékek a szezon alatt, de csak nem tudtak megmenekülni. A Vasas szenvedett az NB I/B-ben. A pénztelenség megszűnéshez vezetett, a csapatot szó szerint eltemették a szurkolói. 2003-ban azonban jött a feltámadás, egy év múlva pedig újra NB I. Csak egy kis pénz és rafinéria kellett a folyamatok felgyorsításához. Jámbor László (neki amúgy eléggé tele lehet a töke) érkezésével életre kelt a Vasas és a Kecskeméti TE versenyzési jogát megvásárolva egyből az NB I-ben találta magát a csapat, ahonnan egy szezon alatt sikerült a feljutás. 

vasas_7.jpgmár a saját szurkolói is eltemették a Vasast

Fúzióból és telephely változtatásokból Miskolcon sem volt hiány. 2000-ben megszűnt a Diósgyőr, ám a szurkolóknak köszönhetően DVTK néven elindult a csapat a hetedosztályban. Ezután egyesültek a Borsod Volánnal, így már a 2000-2001-es szezonban az NB III-ban folytatta a csapat. Feljutni nem sikerült a pályán, de lett NB I/B a tárgyalóasztal mellett. Az idő közben megalakult DVTK Kft. telephelyet cserélt a Bőcs csapatát működtető gazdasági társasággal, de a DVTK megint csődbe ment. Sebaj, megalakult a DVTK 1910 Kft., amely a Monor jogán elindult a 2003-2004-es NB I/B-s bajnokságban és a csapat feljutott. Újra lett NB I-es csapat Diósgyőrben, rögtön kettő. Két tulajdonosi csoport csapatai készültek a szezonra. A DVTK 1910 Kft. edzője Détári Lajos volt, a Balaton FC körének csapatát pedig Kiprich József edzette. A csapat végül úgy indult el az NB I-ben, hogy a Siófok FC Kft. Diósgyőrbe költözött. Később amúgy a Bodajk ment Siófokra, így a Balaton partján is életben maradt a "profi" futball.

mára elszálltak a gondok Diósgyőrből

2006. július 25-én jött nem a legfurcsább, de a legmegdöbbentőbb eset: kizárták az NB I-ből a Ferencvárost! A Magyar Labdarúgó-szövetség fellebbviteli licencadó bizottsága ezen a napon úgy döntött, hogy a Vác megkapja az NB I-ben való induláshoz szükséges licencet, a Ferencváros viszont nem szerepelhet az első osztályban. A testület tagjai titkos szavazással, többségi döntéssel hozták meg. A klub ezután polgári peres úton akarta bebizonyítani, hogy jogtalan volt a kizárás, amiért az MLSZ 25 millió forintos büntetést rótt ki a zöld-fehérekre. A Fővárosi Bíróság azonban kimondta, hogy a ferencvárosiak nem követtek el fegyelmi vétséget azzal, hogy polgári bírósághoz fordultak, de ami ennél is fontosabb: az ítélet szerint jogszerűtlenül zárták ki a Fradit. A csapat a pályán akarta bizonyítani, hogy az NB I-ben a helye (ráadásul a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, bármilyen döntés születik, a Fradi nem helyezhető vissza az NB I-be), de ez csak a harmadik nekifutásra sikerült nekik. 

az MLSZ Tuzsérra is elvitte a Fradit

Olcsóbban megúszta a Kispest, akiket 2005 szeptemberében, vagyis a bajnokság kellős közepén zártak ki, mert nem fizettek Tornyi Barnabásnak, de aztán folytathatták a szereplést az NB I-ben. 

Most épp a Vác van terítéken, vagyis a sztori folytatódik, csak a neveket kell benne mindig átírni.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.07. 09:26

Címkék: video bkv szeged csapat fehérvár ferencváros stadler

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr715204958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Batávia 2013.04.07. 13:45:15

Sőt 1997-1998-as bajnokságban ott volt még a Tiszakécske is, amiből aztán TFC-Cegléd lett az NBI/B-ben.
süti beállítások módosítása