HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Tucatnyi profi


kassai_viktor.jpg

Úgy döntött a Magyar Labdarúgó-szövetség, hogy a következő idényétől kezdve hivatásos játékvezetők fognak közreműködni az OTP Bank Liga meccsein. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott tizenkét sípmesternek ez lesz a szakmája. Nem akarom őket sajnálni, de azért csak fel kellett adniuk egy biztos (vagy bizonytalan) állást. A pályán hozott döntéseiktől függ majd, hogy jól döntöttek-e.

Közgazdász, idegenforgalmi szakember, pénzügyőr - ilyen és ehhez hasonló foglalkozások mellett fújják a sípot a futballpálya legnépszerűtlenebb emberei, a játékvezetők. Sőt, még olyan is akad közöttük - bár ő nem lett profi -, akinek a civil foglalkozása is bíró, mármint az állami igazságszolgáltatásban. Andó-Szabó Sándor, Becséri Dániel, Bognár Tamás, Erdős József, Fábián Mihály, Farkas Ádám, Iványi Zoltán, Kassai Viktor, Németh Ádám, Solymosi Péter, Szabó Zsolt, Vad II István lettek a kiválasztottak, ők a következő szezontól kezdve főállású játékvezetők lesznek.

itt még profi az amatőr ellen - Juhász Roland kontra Szabó Zsolt

A Magyar Labdarúgó-szövetség - az UEFA ajánlását elfogadva - úgy döntött, hogy a következő szezontól gólvonali játékvezetőket alkalmaz az NB I-es meccseken, de ami ennél sokkal fontosabb, és egyeseknek irritáló is lehet: hivatásos játékvezetői kar jött létre. Minek? Inkább szemüveg kéne nekik. Úgyis elcsalja a meccset, ha akarja. Még több hatalmat kapnak. Ezek juthatnak az ember eszébe elsőre. Még akár másodikra is. De lássuk inkább, miről is van szó? 

A hivatásos játékvezetők a "teljesítményükkel megalapozott juttatásban részesülnek" - nekem nem annyira világos ez, de később biztos megmagyarázzák, hogy kell érteni pontosan. Az nyilvánvaló, hogy ezek az újítások a szövetségnek és a kluboknak is jelentős többletköltséget jelentenek majd. Például a bírók szállásköltsége, benzinpénz, és a tájékoztatás szerint a szükséges kellékek tarifáját sem Kassaiéknak kell majd állniuk a jövőben. Az első eresztés hároméves szerződést kapott, amit a teljesítmény függvényében évente meghosszabbíthat a szövetség.

terry_england_ukraine_euro_2012.jpgmindenki erre emlékszik: Kassai Viktor nem adott meg egy gólt az ukránoknak a tavalyi Eb-n

Azért van ebben kockázat. Tévedések ezután is lesznek, efelől ne legyen kétsége senkinek. Kíváncsi vagyok, hogy Pintér Attila, vagy a Videoton játékosai hogy fogják viselni, ha egy profi játékvezető tönkreteszi bakijával az ő profi munkájukat. De be kell vallani, ha a játékvezető hivatásos, akkor többet is kell elvárni tőle. Így van ez a focistáknál is. De azzal, hogy ők is profik lettek maximum a hibázás esélyét csökkenti az MLSZ. A játékvezetők ugyanúgy tudják fejleszteni a képességeiket, mint a labdarúgók, és könnyebb a feladatukra koncentrálniuk, ha nem viszik magukkal a pályára a 40 órás munkahét problémáit, és az se baj, ha nem a magánéletük rovására futkároznak a pályán. De csak meg kellett beszélniük a családjukkal, vagy magukkal, hogy ezért cserébe feladják az állásukat, ami fix havi jövedelmet jelentett számukra. A játékvezetői juttatásuk állítólag kompenzálja ezt. De vannak elgondolkodtató kérdések. Például, mit csinál egy bíró azután, hogy túlkoros lesz? Beállít a cégéhez, hogy sziasztok, visszajöttem? Mi van, ha megsérül valaki, mondjuk a hároméves szerződés lejárta előtt? Lehet, hogy ők tudják a válaszokat ezekre a kérdésekre is, de nem ugyanabban az életkorban döntöttek, mint egy játékos. Ráadásként egy labdarúgó tud emlékezeteset alakítani a pályán, a bírót viszont legfeljebb utólag ismerik el a szurkolók, akkor is azért, mert az utódok bakijai megszépítik az ő munkásságát.

Én is szurkoló vagyok, és szkeptikus a döntés eredményességét illetően, de a pályán látottak után okosabbak leszünk. A bizalmat megérdemlik a játékvezetők is. 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.15. 18:49

Címkék: fotó kép videó mlsz uefa egyéni kassai viktor hivatásos játékvezető

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr745362784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jokerpofa 2013.06.17. 16:07:21

profi játékosok kellenének inkább...
süti beállítások módosítása