HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Messi, C. Ronaldo: nem mindenben rekorderek - magyarok az élen!


zsengeller_1.jpg

Zsengellér Gyula

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo a XXI. század elejének két zsenije. Mármint labdarúgásban. Rekorddöntésben világrekorderek mindketten. Ezúttal Messi "csak" 300. Barca-mezben szerzett góljával hívta fel magára a figyelmet, de valamiben vannak jobbak nála, és ezek a valakik magyarok.

 

Messi rajongójaként meg sem kérdőjelezem, hogy ő lőtte-e a legtöbb gólt egy szezonon belül, viszont átlagban Zsengellér Gyuláé a csúcs. Az újpesti "Ábel" az 1938-39-es szezonban 32 tétmeccsen 65 gólt szerzett. Ez 2,031-es meccsenkénti átlag (a bajnokságban 26 meccsen 56 gól). Volt még olyan bajnokság, amikor Zsengellér 50 felett teljesített, mégsem ő lett gólkirály (előtte ötször az lett), mert a szentlőrinci Deák "Bamba" Ferenc 1945-46-ban 34 meccsen 66 gólt szerzett (abszolút rekord). Más számítások szerint 64-et, de akkor tegyük hozzá azt is, hogy az Újpest ellen kapusként(!) szerepelt. Ha akkoriban lett volna Aranycipő, akkor nincs az a szorzó, amivel ne Deák lett volna a befutó. Háromszor. Ugyanis 1947-ben és 1949-ben is ő nyerte az európai góllövőlistát. Schlosser Imre négyszer, Schaffer Alfréd, Zsengellér Gyula, és Kocsi Sándor kétszer-kétszer, Cseh II László, Puskás Ferenc, és Dunai II Antal pedig egyszer-egyszer végzett volna az élen. Hozzá is teszem, hogy akkoriban az NB I is "duplaszorzós" lett volna (1996-97 óta létezik a gólok felszorzása, az adott bajnokság erősségétől függően), vagyis a mi pontvadászatunk ott volt a világ élvonalában.

deakferenc1.jpgA Nemzet Bombázója: Deák Ferenc

Deák a válogatottban sem tétlenkedett. 20/29-es mutatóval 1,45-ös meccsenkénti átlaggal rendelkezik. A maga nemében ez is rekordnak számít. Bulgária és Lengyelország ellen is mesternégyest szerzett.

Mostanában eléggé elfogytak a jó - vagy inkább termékeny - magyar csatárok. Az utóbbi harminc évben - az NB I gólkirályai közül - a Dunaferres Tököli Attila volt a legeredményesebb gólkirály, 28 találattal. 30 gólt utoljára az Ezüstcipős Nyilasi Tibornak sikerült szereznie 1981-ben. A legkevesebb góllal - tízzel - a BTC vajdasági születésű játékosa Mano Miltiades (evezős olimpikon, atléta, magyar bajnok kerékpárban, és gyorskorcsolyában) ért révbe Magyarországon, 1902-ben.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.02.18. 06:00

Címkék: csapat válogatott gólkirály Barcelona Újpest Messi FTC Ronaldo Zsengellér Gyula Real Madrid Ábel gólrekord Deák Ferenc Bamba

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr955085965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása