HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Az első magyar... BL-gól


lisztes-krisztian_0216.jpg

Új, a tervek szerint hetente induló sorozatot indítunk "Az első magyar..." címmel. Az első részben a Bajnokok Ligája történetének első magyar gólját idézzük fel. 1995-öt írunk. Akkoriban nyolc kiemelt mellé lehetett bekerülni a csoportkörbe, a másik nyolc selejtező párharc valamelyikéből. Igaz, akkor még csak bajnokok indulhattak a sorozatban, és nem is minden országból, hanem csak a 24 legjobb bajnokságból. Magyarország  a 23., vagy a 24. helyen csúszott be a selejtezőbe, és ha a Ferencváros nem veri ki a selejtezőben az Anderlechtet, akkor a következő évben az UEFA-kupában indul a magyar bajnok.

A selejtező álomszerűen indult. Az FTC 1-0-ra nyert Brüsszelben. Ezen a meccsen összejöttek a dolgok a Fradinak, nekem a gólvonalnál álló Simon Tibor mentése tetszett a legjobban.

A visszavágón Kopunovics vezetést szerzett, de végig izgulni kellett. Megérte. A BL történetének negyedik szezonjában teljesült az álom: magyar csapat bejutott a csoportkörbe.

A Ferencváros a D jelű csoportba nyert besorolást, ahol a korábbi kettő után, már három pont járt a győzelemért. Sokan persze a döntetlennel is beérték volna a Grasshoppers otthonában. És akkor jöjjön az első magyar BL-gól! Utána meg a második, majd a harmadik. 

Grasshoppers - Ferencváros 0-3, az első magyar BL-gól (Lisztes Krisztián) 4:02-nél

Az FTC amúgy 5 pontot gyűjtött a nem gyenge csoportban, ahol a címvédő Ajax, és az akkor hatszoros BEK-győztes Real Madrid is volt. Az Ajax ellen 1-5 lett, de akkoriban nagyon régóta érintetlen volt az amszterdamiak hálója. Nyilas Elek mutatta meg Európának, hogy Van der Sar kapuja sem bevehetetlen.

Nyilas Elek gólja 3:30-nál

A Fradi az utolsó, amszterdami meccsét kivéve mindegyik BL-meccsén betalált, összesen kilenc gólt szereztek a zöld-fehérek, és végül harmadik helyen végeztek a csoportban, ami manapság tavaszi Európa Liga-szereplést érne. Mind közül a legszebb ifj. Albert Flóriáné volt a Real elleni budapesti meccsen.

FTC - Real Madrid 1-1, Albert gólja 3:55-nél

A Fradi csoport ellenfelei közül az Ajax ebben a szezonban is döntőbe jutott, ahol a Juventus nyert büntetőkkel.

A BL-sztori fájó pontja, hogy a csapattagok közül hárman is nagyon fiatalon meghaltak. Simon Tibor, Zavadszky Gábor, és Nagy Norbert nincsenek már köztünk.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.03.09. 07:05

Címkék: Ferencváros Ajax Bajnokok Ligája Real Madrid Anderlecht Lisztes Krisztián ifj. Albert flórián Nyilas Elek Hajdú Attila Jagodics Zsoltán Nagy Norbert Simon Tibor Szűcs Mihály Novák Dezső Grasshoppers

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr85122479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

- duplagondol 2013.03.09. 23:32:20

Mondhatná a mából nézve bárki, hogy a Grasshoppers nem volt épp világverő csapat és ma sem az, hogy majdnem hatvan percet emberelőnyben játszva a Fradinak illő volt akár három gólt is bebrunsztolnia.

De ha nem merül homályba,
- hogy alig tudott Novák 11 embert kiállítani a sérülések miatt, Szűcs Misit a III. Kerületi TVE-ből kellett villámgyorsan visszahívni, miután kölcsönadták, hogy aztán akkorát alakítson, ami után vissza se engedték
- Simon Tibi törött végtagja, amivel mégis vállalta a meccset
- Kuntics, az Anderlecht elleni nyerőember lesérülése és hiányzása
- az előző hétvégi vesztes bajnoki a Vasas ellen, ami után sokan két fillért sem adtak volna a győzelemre a BL-nyitányon
- Vincze Ottó formán kívülisége, hogy szinte csak kereste a helyét addig a csapatban, sokan pedig elpuskázott igazolásnak tartották
- a másnap zöld keretben megjelenő Nemzeti Sport, amihez hasonlóra talán azelőtt se, azután se volt példa, ameddig fekete-fehérben nyomtatták az újságot
- Knézy Jenő, aki nem valami sokszor szólította meg közvetlenül a nézőket (Emberek!), de most, a végére már nem lehetett megállni

, mindazzal a sok mindennel együtt, ami nekem, egy akkor 10-11 éves kölöknek élete fociélményét adhatta, tulajdonképp a mai napig.

Bafana 2013.03.10. 08:52:04

Az a magyar foci tragédiája, hogy folyton emlékezünk. Most erre, aztán Puskásra, miközben a foci fénysebességgel hagyott itt minket és Európában egy önálló iparág lett. Egy Real, vagy Ajax szurkolónak nagy erőfeszítésébe telne a Fradi elleni meccs felidézése, de nálunk most ismétlik vagy huszadszor. Sokan azt gondolják, hogy a Puskás név hallatán még mindíg remegni kezd az ellenfél lába. MINDEN TISZTELETEM PUSKÁSÉ!!! De lapozzunk!

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2013.03.13. 10:52:19

@- duplagondol: @Bafana: Ez volt a mi generációnk "hathárma", @duplagondol nagyon jól írta, miért is annyira kiemelkedő ez a siker, amit viszont tényleg illő lenne helyén kezelni. Szűcs Misi gyerekkorunk óta a szomszédom volt, ha találkozunk, rendszeresen panaszkodik, hogy idegeire megy már ennek a meccsnek a túlspilázása. Nagyszerű élmény volt, de azért túlzás, hogy szinte hetente kerül elő egy ezt dicsőítő cikk, tévéműsor, blogposzt.
Amúgy a bátyámmal a közvetítés vége után (akkor 21 voltam :)) kibumliztunk az Albert elé (akkor még nem így hívták), hogy néhány hozzánk hasonló fanatikus társaságában sörökkel alátámasztva elénekeljünk pár Fradi-indulót :)
süti beállítások módosítása