HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Puskás-stadion 2006: Újpest Mohácsa - nagy fordítások a magyar BL-ben


újpefv.jpg

Nem mindennapi módon fordította a maga javára a Dortmund a Málaga elleni BL-negyeddöntő visszavágóját. Sokaknak az 1999-es Bayern - Manchester United meccs jutott eszébe. De vannak magyar példák is. Az Újpest 2005-2006-os szezonja is a fordításokról szolt, végül a lilák csapata lett az akkori BL (Borsodi Liga) Málagája.

Az Újpest gyakran került a bajnoki arany közelébe a 2000-es évek legelején, de valami apróság mindig hiányzott a liláknak az első helyhez. Mészöly Géza 2004-ben került az Újpest kispadjára, miután elődje, a magyar futball doktora, Mezey György azt mondta, hogy ezzel a tél folyamán meggyengült csapattal nem lehet komoly eredményeket elérni. A kis Mészöly már az első évben a dobogó második fokára vezette a lilákat, megcáfolva a csapatot a nyolcadik helyen átadó dottore állítását. A következő szezonban negyedik helyre futottak be az újpestiek, így Mészöly maradt az edző. A 2005/2006-os bajnokságnak már némi tapasztalattal, a Megyeri úti stadionban otthonosan mozogva vághatott neki a korábbi válogatott labdarúgó. Ősszel még nem lehetett tudni, mire lesz képes a csapat, a 8. fordulóban viszont jött az első szikra. A Ferencvárost fogadta ebben a körben az Újpest. A szünetben még mentek a zöldek, de a második félidőben Vermes előbb egyenlített, majd jött a 91. perc, egy Kovács Zoltán-góllal. Megyebíró játékvezető segítségével 2-1-re nyert az Újpest a derbin.

A Fradi elleni meccshez hasonlóan a tavasz első idegenbeli fellépése sem indult jól az őszi csapathoz képest nem sokat változó Újpest számára. A Vasas tizenöt perc alatt berámolt kettőt Vlaszák kapujába. A második félidő mégis Rajcziéké lett. A korábbi kaposvári támadó hat perc alatt egyenlített, miután kifutottak a csapatok a második félidőre, ezután viszont a Vasas játékosa, Gyánó eltalálta a kapufát és Csordás is kihagyott egy helyzetet. A hajrá kezdetén viszont Tóth Norbert - aki korábban pont a Vasashoz való távozása miatt volt pénzéhes k**va az újpesti szurkolók szemében - megszerezte a győztes gólt. Ez a meccs 3-2 lett az Újpest javára. 

Az igazi fordulatok viszont csak ezután jöttek. A Vasas elleni győzelmet követően ötből három meccset megnyert az Újpest, a vert seregben pedig ott volt a nagy ellenlábas Debrecen is. A hajdúságiak 2-1-es vereséggel távoztak a Megyeri útról. A 23. fordulóban ismét derbi következett, ezúttal az Üllői úton. Finoman szólva sem a vendégeknek állt a zászló. A bosszúvágytól fűtött Ferencváros az első félidő közepe óta vezetett Lipcsei 11-es góljával és akár növelhették volna az előnyüket a zöldek. A végén az újpesti Böjtét még ki is állították, de hol volt még a vége! Az ezen a meccsen csereként beállt Kovács Zoltán megint a hosszabbításra hegyezte ki magát és ezúttal a 92. percben egyenlített. Ez viszont csak a vereség elkerülésére volt jó a liláknak, akik ekkor már az első helyre pályáztak. A játékvezető, Saskőy (neki a 98 perces meccs és a sok "furcsa" ítélet a profilja) azonban hat percet hosszabbított és a maradék idő elég volt az Újpestnek a győzelem megszerzésére. Ehhez kellett egy lesgyanús helyzet, meg Botis kezezése és az, hogy Rajczi berúgja a csapata javára megítélt büntetőt. Megint az Újpest jött ki jól a végéből.

A bajnokság végére viszont fordult a kocka. Az újpesti szurkolók már a 21. bajnoki cím ünneplését tervezgették, a 28. fordulóban azonban jött az MTK és egy másik nagy kedvenc, Bede Ferenc. Tisza Tibor góljával vezetést szereztek a hazaiak az első félidő vége felé, de ennek a meccsnek is volt egy második fele és egy végjátéka. Furcsa is volt, hogy Bede nem lett főszereplő, de - Saskőyhez hasonlóan - ő vonzotta a bajt és ezúttal sem kerülte el a sorsa. Emiatt most az Újpest húzta a rövidebbet. A 87. percben Hullám piros lapot kapott, Kanta 11-esből egyenlített, ezután pedig Vanczákot is kiállította Bede, Lambulic pedig megszerezte a győztes gólt az MTK-nak.

bede.jpg

A szurkolók nem bírták elviselni Bede Ferenc - ezúttal talán jogos - ítéleteit, egyikük még a pályára is bement számon kérni rajta a ténykedését. A szurkoló később bocsánatot kért Bedétől, persze a klubja ettől még bűnhődött. Az Újpest stadionját november 30-ig bezárták (később természetesen enyhítették a büntetést), de furcsa módon a zárt kaput megúszták a lila-fehérek, így az utolsó fordulóban a Puskásban fogadhatták a Fehérvár együttesét, szurkolóik jelenlétében. Az Újpestnek legalább annyi pontot kellett gyűjtenie az utolsó fordulóban, mint a már kieső Pápát fogadó Debrecennek. A két meccset egy időben rendezték, a Debrecen 4-1-es győzelemmel megtette a magáét. Az Újpest sokáig szenvedett, de a 63. percben Tisza begyötörte a hőn áhított vezető gólt. A pezsgők már megfelelő hőmérsékletűre hűltek ekkorra, de a hűtőben is maradtak az üvegek. Csizmadia egyenlített, Nagy Dániel vezetést szerzett, Horváth Ferenc pedig bebiztosította a fehérváriak győzelmét.

Ez volt a második meccs a bajnokságban, ahol az Újpest szenvedő alanya volt a nagy fordításnak. Több csatát nyertek így a lilák, de a háborút ezzel elvesztették. A Debrecen lett a bajnok, a lilák csak ezüstérmesek lettek.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.11. 09:24

Címkék: video debrecen csapat újpest mészöly géza rajczi péter

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr965216236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terrance 2013.04.11. 20:10:36

Azt ne feledjük, hogy ezen a fehérvár elleni meccsen szintén 2 újpestit állítottak ki.
süti beállítások módosítása