HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Tánc, pia, Argentína: 58 éves Törőcsik András


andras-torocsik-ddblock.jpg

Róla hallottam először azt a közhelyt, amit utána sok más magyar labdarúgóval kapcsolatban újra és újra: ha nem magyarnak születik, akkor micsoda karriert futhatott volna be. Az egyéni képességei alapján az első három labdarúgó között van nálam Magyarországon. Törőcsik András jelenleg az édesanyja lakásában él. Ha épp nem kórházban van.

Egy belvárosi általános iskolába jártam, amelyik az Újpesti Dózsához tartozott. Még a 90-es években is a lila, Senior márkájú mezben játszottunk a kerületi bajnokságban. Egyszer rendeztek egy kupát, amin nyolc iskola vett részt, egyenes kieséses rendszerben. Mi kiestünk az elődöntőben, úgyhogy a bronzmeccsen kellett gálát rendeznünk, a játékvezető szeme láttára. Törőcsik András volt a bíró (ő vezette az összes meccset), nem kell ecsetelnem, hogy csipkedte magát mindenki. Őszinte érdeklődéssel figyelte a játékot és a bronzmeccsen, amelyen 6-0-ra nyertünk, sikerült mosolyt csalnunk az arcára. Megbeszéltük, hogy olyan gólörömöt fogunk bemutatni, amilyet Bebetóék produkáltak az 1994-es vb brazil-holland meccsén.

Egyszer játszottuk el, az első gólnál, de akkor Törő felé fordulva mutattuk be, hogy mit tudunk labda nélkül. Kíváncsi vagyok, hogy dereng-e neki valami ebből, de nem hiszem. Sokkal nagyobb élményei lehettek pályafutása során.

Törőcsik András 1955. május 1-én született. A BVSC-ben kezdett focizni, majd 19 évesen az Újpesti Dózsa csapatában mutatkozott be az NB I-ben. 1974-75-ben rögtön bajnokságot és kupát nyert a lila-fehérekkel. 1978-ban és 1979-ben újra megadatott neki, hogy bajnoki címet ünnepeljen a Megyeri úton, és Magyar Népköztársaság Kupát is nyert még két alkalommal (1982, 1983). Kese - ez volt a beceneve - első hat teljes szezonjában mindig a dobogón végzett szeretett klubjával, 236 meccsen 69 góllal járult hozz az Újpest sikereihez. Öntörvényű zseni volt. Történt egy eset az 1983-84-es szezonban, amikor az Újpest a KEK negyeddöntőjéig menetelt. Állítólag az egyik meccs szünetében Temesvári Miklós vezetőedző megjegyezte Törőnek, hogy az egyik szituációnál csel helyett passzolhatott volna, mire Törő egy "te már csak tudod, b***d meg" megjegyzést mormolt el a képzeletbeli bajsza alatt. Törőcsiknek a Köln elleni hazai meccs volt az egyik legemlékezetesebb fellépése, ahol gólt ugyan nem rúgott, de őrületbe kergette a német védőket, különösen Steinert. 3-1-re nyert az Újpest és a kölni 2-4 után idegenben lőtt több góllal a magyar csapat ment tovább.

Törőcsik harmincévesen ment külföldre, a francia Montpellier csapatához, a következő szezonban pedig kanadai teremlabdarúgó-csapatokban játszott. Igazából 1980-as autóbalesete kettétörte a karrierjét. 1989-ben még visszatért az NB I-be, miután Verebes József az MTK-hoz vitte, de abban a szezonban már csak két meccs jutott neki.

A magyar válogatottban 45 meccsen 13 gól Törő mérlege. Első két tétmeccsén, a Bolívia elleni vb-selejtezőkön (6-0, 3-2) egy-egy gólt szerzett, a csapat kijutott, így az újpesti kedvenc 1978-ban részt vehetett élete első világbajnokságán.

Az argentínai mundiálon rögtön a házigazdák ellen kezdtünk, akik tudták, hogy Törőcsiket és Nyilasit kell faragniuk a siker érdekében. Bejött a tervük, még úgy is, hogy Csapó góljával korán vezetést szereztünk. A 15. percben ugyanis egyenlítettek, majd a hajrában fordítottak az argentinok, Törőcsiknél és Nyilasinál pedig elszakadt a cérna. A játékvezető mindkettőjüket kiállította az utolsó percekben.

argentin-magyar 1978 - Törőcsik kiállítása 18:13-nál, Nyilasié 21:45-nél

1982-ben, a spanyolországi világbajnokságon a Salvador elleni 10-1-en és a belgák elleni 1-1-en is játszott Törőcsik, de ezeken a találkozókon sem tudott eredményes lenni, világbajnoki szerepléseit tehát gól nélkül zárta. "Táncolj, Törő!" - találó volt a szurkolói biztatást, páratlan tehetség volt, aki többre vihette volna. De sohasem panaszkodott. Pedig nem lehet mondani, hogy bejött neki az élet. 

Miután visszavonult, Törőcsik nem nagyon találta és a mai napig nem leli a helyét a világban. Az italt sem veti meg, a csípője borzasztóan fáj és többször volt kórházban. Édesanyja zuglói lakásában él. 2011-ben az Újpest utánpótlás koordinátornak szerződtette legendáját, de nem működött a dolog. Törőcsik szűkszavú, nem okol senkit (magát talán), és ami a legfájóbb: lassan beletörődik a sorsába. Érdekes, hogy fradista barátai, Nyilasi Tibor és Ebedli Zoltán a fő mentorai. Ők vigyázták Kesét, amikor ő élet és halál között táncolt a kórházban. Törőcsik András ma 58 éves. A Nyilasival és az Omega együttessel közösen előadott "Hajrá!" című számát remélhetőleg feleleveníti magában.

 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.01. 05:00

Címkék: video válogatott törőcsik Újpest Köln KEK Törő Argentína 1928 spanyolország 1982 Újpesti Dózsa Törőcsik András 1 FC köln

1 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr175254793

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyar foci utolsó nagy korszaka II. 2013.05.06. 06:37:00

Törőcsík karrierje derékba törik, Nyilasi visszavonul, Bene búcsúzik, Lakat Károly lesz a kapitány, újonc a Debrecen, a Volán és a PVSK. Európai kupákban indul az Ú.Dózsa, a Rába ETO, az FTC és a DVTK. Barátságos mérkőzések esztendeje&nb...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.05.02. 13:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szétesés.kovásza 2013.05.06. 10:45:28

Kamaszkorom bálványa volt! Ahogy kellett: nagyméretű fotók a falamon Wichmann Tamásé mellett.
Egy féléves ifjúsági bérlet 18 Ft-ba került, minden hazai meccsen és a kettős meccseken is ott voltunk, hogy láthassuk a védőket őrületbe kergető cselsorozatait!
Mára, sajnos, teljesen lecsúszott egzisztenciálisan, és az a gond, hogy a baráti segítségekkel sem tud élni (Magyar Nemzet rendszeres rovata, UTE utánpótlás kutatás). A Jóisten segítsen meg, Törő, boldogabb szülinapokat!
süti beállítások módosítása