HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Nagy pénz, kis foci


kuvait.jpg

Sokan talán még egy vaktérképen sem tudják elhelyezni Kuvaitot, és nagyjából ugyanez a helyzet, ha a futball térképén keressük az ázsiai ország válogatottját. A perzsák jelenleg a 113. helyen állnak a FIFA-ranglistán, és ők lesznek a magyar válogatott ellenfelei Győrben.

A 40-es éveikben lévő, vagy annál idősebb szurkolók emlékezhetnek Kuvait 1982-es vb-szereplésére. A Perzsa-öböl partján lévő ország egyedüliként képviselte Ázsiát a spanyolországi mundiálon, és a Csehszlovákia elleni 1-1-re végződött találkozón - amelyen amúgy Panenka 11-esből szerzett vezetést a csehszlovákoknak - pontot is szerzett. Az angolok elleni 0-1 miatt sem kellett szégyenkezniük Al-Buloushiéknak, egyedül a franciák elleni 4-1-es vereség mondható csúnyának. Ezzel le is zárhatjuk Kuvait vb-szereplésének történetét, mert több nem volt máig.

kuvaiti gól 4:00-nál - Győrben nem szívesen látnánk ilyet

Az Ázsia-kupákon jobban szerepeltek az általában kékben, vagy pirosban játszó olajosok. 1976-ban egy ezüst, 1984-ben pedig egy bronz ékesítette a dicsőséglistát, 1980-ban pedig nem kisebb dolog történt, mint hogy Kuvait megnyerte a sorozatot. 

Magyar sikerek is kapcsolódnak az ország labdarúgásának történetéhez. Mezey György volt a kuvaitiak szövetségi kapitánya - Egervári Sándor pedig Mezey segítője -, amikor 1986-ban az Ázsiai Játékokon szerzett bronzérmet a csapat. A magyar válogatott amúgy még soha nem játszott soros ellenfelével.

asian games.jpgaz 1986-os Ázsiai játékok megnyitója

Kuvaitnak - úgy, hogy a világbajnoki részvételért már nincs is versenyben - az idei lesz már a kilencedik meccse, szemben a magyarokkal, akiknek ez csak a negyedik összecsapásuk lesz 2013-ban. Ennek tükrében nem annyira meglepő, de tiszteletet parancsoló adat, hogy a perzsák válogatott rekordere, Basár Abdullah 1996 és 2007 között 134-szer (más adatok szerint 133-szor) ölthette magára a válogatott mezét, és ezeken a meccseken 75-ször szerzett gólt. A maiak közül a 28 éves támadó, Bader el-Mutava 116 fellépésénél jár, a 32 esztendős Valíd Ali pedig 110 válogatottsággal büszkélkedik - nekik van a legtöbb esélyük megdönteni a 134-es álomhatárt.

abdullah.jpgBasár Abdullah

Bár Kuvait nem mérhető a világ közvetlen élvonalához tartozó válogatottakhoz, sőt, a magyarhoz se nagyon, de nekik is van mire büszkének lenniük. 2000. február 14-én például 20-0-s győzelmet arattak az egyik meccsükön. Hiába, ellenfelet tudni kell választani: az Ázsia délkeleti részén fekvő Bhután válogatottja volt az áldozat, akik a világ egyik legelzártabb országaként meccset is ritkán játszanak, gólt pedig tényleg csak elvétve rúgnak.

20 gól, 30 másodpercben

A kuvaitiak is voltak azonban pofozógépek. 2003-ban Portugália ütötte ki őket 8-0-ra, és ugyanilyen arányú csapást mért rájuk 1961-ben az Egyesült Arab Köztársaság legjobb labdarúgói is.

Kuvait válogatottját a szerb Goran Tufegdzsics irányítja, aki 2009 óta tölti be a szövetségi kapitányi posztot. Az edző tavaly kis híján életét vesztette, amikor szerbiai szabadságát töltve egy telekügy miatt vitába keveredett 86 éves szomszédjával, aki mellbe lőtte a szakembert. Tufegdzsics műtéten esett át, támadóját pedig letartóztatták. Az edzőnek így most már legfeljebb Dzsudzsák Balázsék kapura lövéseitől kell tartania.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.06.05. 14:07

Címkék: video foci kuvait válogatott labdarúgás mezey györgy egervári sándor

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr425345019

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.06. 11:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutoBolond 2013.06.07. 09:21:37

Rengeteg szinvonaltalan cikk van ezen a blogon, de a kuvaitiakat leperzsázni végképp műveletlenség és udvariatlanság.
süti beállítások módosítása