HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

A magyar viking hódítása


0_5.jpg

Külsőre is olyan, mint ahogy egy vikinget elképzelünk, legfeljebb a rőt szakáll hiányzik. Győzike földije (erre valószínűleg nem büszke), és övé az idei nagy fogyás is. De nem ezekért ő az egyik általam legjobban csodált magyar labdarúgó. Kovács Péter Lothar Matthäus nagy felfedezettje lehetett volna, de 10 válogatottság és egy gól után csak Skandinávia jöhet szóba a sikerei kapcsán.

A fentebb soroltak mellett ő az a magyar, aki egy csapatban játszik Boatenggel. Persze, nem Kevin-Prince, vagy Jérôme, hanem Bismark Adjei-Boateng az illető, akivel a két métert verdeső magyar együtt rúgja a bőrt (a mi fiunk a gólokat is) a norvég Strømsgodsetben. 

Nem nagyon emlékszem a magyarországi karrierjére, pedig volt a Salgótarján (itt született), az Újpest, és a Vác labdarúgója is. Aztán 1998-ban kikerült Finnországba. Azelőtt egy évvel előztük meg az északiakat a vb-selejtező csoportban, így a tudálékosok legyinthettek, hogy ez visszalépés Kovács számára. De azért onnan az ember csak tud nyitni Oroszország, Svédország, Norvégia, netán Anglia, vagy Skócia felé. Kovács egy szezon alatt 10 gólt termelt, majd átigazolt a Haka csapatához. Szokták mondani, hogy a csatárt a góljai minősítik. Nos, hősünk 65 meccset játszott, és 21-szer volt eredményes. Idáig jeles, a csillagot pedig a 2000-ben nyert finn bajnoki cím jelentette. A csapat játszott is két BL-selejtezőt a Liverpool ellen, amit 9-1-es összesítéssel az angolok nyertek. A Haka becsületgólját legalább Kovács lőtte.

progr010821.jpgA Liverpool-Haka meccs programfüzete

2002-ben - egy finn kupagyőzelem és egy bajnoki bronz után - jött el az újabb országváltás ideje: Kovács Péter a norvég Tromsø csapatához igazolt. Innen két szezon után állt odébb a Viking Stavangerhez, ahol norvégiai karrierje legrosszabb két szezonját töltötte. Ezután a Strømsgodsetnél talált magára újra, ahonnan a másodosztályú Odd Grenlandhoz szerződött. Itt 90 meccsen 61 gól lett a termése, kétszer jutott fel a csapattal az első osztályba, a 2008-os bajnoki arany mellé ráadásul a gólkirályi címet is begyűjtötte. 

Lothar Matthäus 10-szer a válogatott mezében is pályára küldte, de ott csak a Málta elleni vb-selejtezőn volt eredményes Kovács. A Wales elleni 2005 februári meccs volt az utolsó fellépése a nemzeti csapatban, azóta csak Erwin Koeman nézte meg őt egy meccsen, meghívót azonban a holland sem küldött Norvégiába.

Kovács Péter egyetlen gólja a válogatottban

Pedig 2009-ben annyira jó formában volt Kovács, hogy a Rosenborg vitte volna, de az Odd Grenland többre taksálta sztárját a kínált 300 ezer norvég koronánál (mai árfolyamon 11,5 millió forint). Ebben az évben lőtte egyik legemlékezetesebb gólját is a magyar befejező csatár. A Brann Bergen ellen végül 5-1-re megnyert kupameccsen két gólt szerzett, az elsőt 1-0-s állásnál. A bergeniek kapusa terelgette a labdát, majd hirtelen összecsuklott, Kovács pedig lecsapott a labdára, és bepasszolta az üres kapuba. Így lett közellenség Bergenben a Norvégiában amúgy népszerű magyarból.

Kovács Péter egyik legemlékezetesebb gólja

A válogatottra visszatérve. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy ideje Kovácsnál sem téma a nemzeti csapat. Elmondása szerint (egy norvég lapnak nyilatkozta korábban) inkább érzi magát norvégnak, mint magyarnak, amit csak erősít, hogy a szerelem is egy norvég hölgy, a szintén labdarúgó Melissa Wiik személyében talált rá. A válogatott oszlopos tagja 2008-ban szintén 22 találattal lett gólkirály, ráadásul párjához hasonlóan ő is február 7-én ünnepli a születésnapját. Hogy mennyire erős köztük a kapocs, azt jól mutatja, hogy Kovács 2010-11-ben a belga Lierse csapatához szerződött, mivel kedvese ekkor Németországba igazolt (Jakabfi Zsanett csapattársa volt a friss BL-győztes Wolfsburgnál). Ám Melissa hat hónap után visszatért Oslóba, így egy amúgy sem túl jó szezon után Kovács is így tett, és újra a Strømsgodsethez igazolt.

9_o_kovacs_wiik3.jpgEz a húzás telitalálatnak bizonyult. A Strømsgodset végig versenyben volt a bajnoki címért, ami végül nem jött össze, de a Molde mögött a második helyen végzett a csapat, Kovács pedig úgy lett tavaly novemberben társgólkirály 14 találattal, hogy a Tippeligaen utolsó fordulójában két gólt is szerzett. Érdekesség, hogy 2009-ben 16 góllal "csak" a második lett a gólvadászatban. A tavaszi-őszi rendszerű norvég bajnokság most futó szezonjában 12 forduló után öt pont előnnyel listavezető a Godset, Kovács Péter jelenleg három gólnál tart, legutóbb az Aalesund ellen az ő találatával nyert a csapat 2-1-re, nyáron pedig az Európa-ligában hódíthat a magyar viking és csapata. 35 évesen még fogyott is, új étrendjének köszönhetően 105 kilóról ment le 97-re, hogy még jobb erőben legyen. Lehet, hogy nem világsztár, de kihasználta az adódó lehetőségeit, tökéletes egyensúlyban van magával és a párjával is. Irigylésre méltó az ő története.

 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.27. 19:15

Címkék: válogatott Kovács Péter Norvégia Odd Grenland Stromsgodset Viking Stavanger Lierse Melissa Wiik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr105320789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása