HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Bevonultak a szovjetek, hoztak magukkal valamit - tetszik-e Orbán Viktoréknak?


röplabdanői.jpg

A röplabdáról jó esetben a formás női fenekek jutnak a magyar ember eszébe (pedig férfiak is űzik a sportot), rosszabb az, amikor egy unalmas sportnak gondoljuk. Bár játszani szereti a többség. A magyar röplabdasport a sztereotípiák ellenére dicső múlttal rendelkezik, most a létéért küzd. A szovjetek hozták nekünk ezt a sportot, a kormánynak nem biztos, hogy tetszik.


A röplabda a II. világháború után kezdett el szélesebb körben is ismertté válni Magyarországon. A bevonuló szovjet hadsereg katonái űzték ezt az igen látványos és taktikus sportot szabadidejükben. 1946 decemberében meg is alakult a Magyar Röplabda Szövetség és férfi, valamint női változatában is sikeres volt a magyar válogatott. A férfiak 1963-ban, a nők pedig 1975-ben Európa-bajnoki ezüstérmet nyertek, és mindkét csapat járt olimpián. A férfiak a hatodik helyen zártak Tokióban, a hölgyek Montrealban és Szöulban is negyedikek lettek.

A sportág magyar nagyjai közül Buzek Lászlót kell elsőként megemlíteni. "Öcsi" az 1970-es évek klasszis röplabdázója, 1973-ban KEK-második a Csepellel. Ő hozta be Magyarországra a Japánból ellesett felugrásból indított nyitást, amit kezdetben le is fújtak a bírók, később azonban már engedélyezték. Buzek edzőként CEV kupát nyert a német Moers-szel.

Kántor Sándor az 1990-es évek kiemelkedő magyar röplabdázója. Nyolcszoros magyar bajnok, kétszeres német bajnok, Bajnokok Ligája-második a német ASV Dachauval. A világ legerősebbjei között számon tartott olasz bajnokságban volt év játékosa, és az All Star csapatba is beválasztották.Japánban is megfordult, ahol három bajnoki cím mellett Ázsia-kupát is nyert. Az egyik sportszergyártó cipőt nevezett el róla. 2008-tól három évig volt a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya.

Egy hölggyel, Kotsis Attilánéval illett volna kezdenünk. Gabi néni volt a női válogatott edzője az összes fentebb említett eredmény elérésekor, 2010-ben pedig beiktatták a sportági Hírességek Csarnokába.

Világszerte virágzik a röplabdasport. Magyarországon folyamatosan azért lobbiznak a szövetség vezetői, hogy a sportág az állam által hozott TAO-törvény értelmezése alapján is bekerüljön a látványsportágak közé.

kínai ízelítő

Tavaly a kormány 10-15 milliárdos támogatást szavazott meg tizennégy - nem TAO-s - sportágnak, amelyek között már a röplabda is ott volt. Ary Graca, a nemzetközi szövetség elnöke köszönetet mondott Orbán Viktornak.

Gondok azért így is akadnak bőven: múlt héten zárták ki az első osztályból a Csepel férficsapatát.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.02.19. 17:02

Címkék: csapat válogatott röplabda női röplabda férfi röplabda Kántor Sándor Buzek László Kotsis Attiláné

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr575091656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ETIaYETI · http://listsick.blog.hu/ 2013.02.20. 13:50:41

Végre egy hír a röplabdáról is valahol! Jó poszt. Hajrá DÁGI KSE, hajrá magicmagyars!!!
süti beállítások módosítása