HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Magyarok az El Clásicók történetében



Barcelona-v-Real-Madrid-El-Classico-Preview-and-Prediction.jpg

Ma este Európa két talán legerősebb klubja csap össze a spanyol Király-kupában. Természetesen a Real Madrid és a Barcelona története sem lenne teljes magyar labdarúgók nélkül, akik az El Clásicó párharcain is kivették a részüket klubjaik sikereiből. Puskás, Kubala, és a többiek "reálbarszás" alakításai következnek.

Az 1950-es és 60-as évek spanyolországi magyar csillagai közül Kubala László került ki elsőként, 1951-ben. Érdekesség, hogy Laszi -ahogy kint hívták- öt év után talált csak be a Real kapujába, épp egy kupameccsen. Kubala amúgy kétszer-kétszer volt eredményes a madridiak ellen a bajnokságban és a kupában is. Kocsis Sándornak -aki Kubala közbenjárásával került ki Katalóniába- is pontosan ugyanez a mérlege, de ő még a BEK-ben is eredményes volt egyszer. Ez az 1959-60-as szezon elődöntője volt, Kocsi pechére Puskás három gólt is szerzett a két mérkőzésen, a Real pedig 6-2-vel jutott a döntőbe. Pancho amúgy -ez volt Puskás beceneve Spanyolországban- ebben az évben rúgott mesternégyest a Frankfurt elleni fináléban, 12 góllal pedig a sorozat gólkirálya lett.

az 1960-as BEK-elődöntő visszavágója... Puskás duplázott, Kocsis egy gólt szerzett

Emellett a BEK-meccs mellett egy bajnoki volt még, amelyen mindkét fél részéről betalált egy-egy magyar játékos. 1961 márciusában 3-0-ra elhúzott a Real, Puskás itt csapata harmadik gólját szerezte, Kubala pedig a 3-2-es végeredményt állította be a végén. A Real - Barcelona párharc győztese tehát 14 góllal Puskás Ferenc, aki egymaga több gólt szerzett, mint az 5 találatig jutó Kocsis és a 4-szer eredményes Kubala együtt. 

kubalajó.jpgKubala László szobra a Barcelona stadionjánál

De azért nem mindenben Puskás, vagy Kubala az első. Egy Barca-játékos, Berkessy Elemér lépett pályára első magyarként a klasszikuson. Csapata 5-0-ra nyert. Alberty Gyula volt az első magyar, aki a Real mezét felvette a Barcelona ellen. A kapus 1934 és 1936 között két évig volt a királyi gárda játékosa, és csapattársának mondhatta Kelemen Györgyöt is. A Real kispadján még korábban, 1930-tól két évig ült magyar edző, Hretzka Lipót személyében. A Barcelonának már 1923-tól volt egy magyar játékosa, de a szintén kapus Plattkó Ferenc csak edzőként szerepelhetett a Real ellen. Akkor azonban mindent beleadott. Az 1934-35-ös szezonban 8-2-re nyertek a gránátvörös-kékek. 

175px-PlattkóFerenc.jpgPlattkó Ferenc egy bajnoki címet nyert a Barcelonával

Kubaláékra visszatérve: akkoriban Szegedi Miklós is a Barcelonához került, és Czibor Zoltán is itt ontotta a gólokat később. Czibor egyetlen El Clásicóján nem szerzett gólt, ellenben kiállították a 4-0-s Barca-győzelmet hozó mérkőzésen.

A két csapat riválizálása ma tovább folytatódik, immár magyarok nélkül.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.02.26. 10:28

Címkék: aranycsapat magyar válogatott csapat válogatott Barcelona Kocsis Real Madrid Puskás El Clásico Czibor Kubala El Clásicó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr265105966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása