HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Brazilverő a Balaton partjáról - hét éve hunyt el Bene Ferenc


Bene_ferencakcio.jpg

Az 1966-os gól a brazilok ellen. Közel négyszáz gól közül a legemlékezetesebb, amit Bene Ferenc rúgott. Olimpiai bajnoki cím, Eb-bronz, nyolc magyar bajnoki cím, és még lehetne folytatni a csapatra való sikert. Mindössze 61 éves volt, amikor elment.

Balatonújlakon született 1944. december 17-én. Talán a születési helyét tudják a legkevesebben. Bene Ferenc a Kaposvári Kinizsiből lett ifi válogatott, 1961-ben pedig már a fővárosba került az Újpesti Dózsa csapatához. A klubhűség mintaképe volt, tizenhét évig szolgálta a lila-fehéreket. Nyolcszoros bajnoknak mondhatja magát, ötször lett gólkirály, összesen 303 gólt szerzett a Újpest színeiben. Újpesti karrierjéből külön emlékezetes az 1974-es BEK-elődöntő, és három Magyar Kupát is nyert.

76 válogatott meccsén 36 gólig jutott, amelyek közül kiemelkedik az 1966-os vb-n lőtt gólja a braziloknak. A meccset a mieink nyerték 3-1-re. Ez a győzelem is hozzájárult ahhoz, hogy felnőtt meccsen 2004-ig veretlenek maradtunk Brazília legjobbjai ellen. Az angliai mundiál minden magyar meccsén gólt szerzett, és bekerült a világbajnokság álomcsapatába.

Bene Ferenc már a 3. percben betalált a braziloknak

A vb előtt két évvel Bene tagja volt a tokiói olimpián aranyérmet nyert csapatnak, és 12 góllal ő lett az ötkarikás játékok gólkirálya is, Marokkó ellen ő szerezte mind a hat gólunkat!  Szintén 1964-ben az Európa-bajnoki bronzérmes magyar csapatnak is tagja volt, ez Magyarország egyetlen Eb-érme.

Edzőként is irányíthatta az Újpest csapatát egy szezonon át, és a női, valamint a strandlabdarúgás hazai kibontakozásában is szerepet vállalt.

Bene Ferenc váratlanul hunyt el 2006. február 27-én, nevének emlékét - az Újpest és a válogatott szurkolói mellett - a kaposváriak labdarúgó-akadémiája őrzi.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.02.27. 07:00

Címkék: olimpia csapat válogatott gólkirály újpesti dózsa olimpiai bajnok bene ferenc

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr165107270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naaaa! 2013.03.19. 02:53:39

Angliában nemigen lehetett mundiál, esetleg World Cup.
süti beállítások módosítása