HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Együtt pisilt Michael Schumacherrel, legyőzte Barichellót


baumgartner 2.jpgBaumgartner Zsolt a Forma-1 történetének egyetlen magyar versenyzője. A bizarr cím nem cinikus. Zsolt élete első Forma-1-es versenye után élményei közt sorolta fel, hogy találkozott a mosdóban Michael Schumacherrel. Kinek ne lett volna ez életre szóló élmény? Hát még az, hogy Baumgartner pontot is szerzett a száguldó cirkuszban.

Az 1981-ben született Baumgartner Zsolt kezdetben a német Formula-Ford, és a brit Formula Renault Winter, majd az európai Formula-Renault futamain versenyzett. Az Eurpa-bajnokságot a harmadik helyen fejezte be. A 2000-es évek elején jött a Formula-3-as és a Formula-3000-es bajnokság, különösebb sikerek nélkül. 

Váratlanul jött a Forma-1-es lehetőség. 2003-ban, a Magyar Nagydíj szabadedzésén Ralph Firman, a Jordan versenyzője balesetet szenvedett, és nem indulhatott el a másnapi futamon. Baumgartner ekkoriban a Jordan tesztpilótája volt, így beugróként épp hazai közönség előtt mutatkozott be. Utolsó előtti helyről indulva vágott neki a versenynek, amit motorhiba miatt nem tudott befejezni. Rubens Barichellot viszont így is megelőzte, mert a brazil korábban elszállt, mint ő. Monzában már sikerrel járt: a magyar versenyző tizennegyediként célba ért. Firman ezután visszatért.

Baumgartner először ért célba - Monza 2003

Eljött 2004, és Baumgartner Zsolt tárgyalt ugyan a Jordan csapatával, ám a dolog anyagi kockázatát nem tudta vállalni a szponzora. A Minardi viszont a teljes szezonra szerződtette őt, így Baumgartner volt az első kelet-európai versenyző, aki egész éves szerződést kapott Forma-1-es csapatnál. Csapattársa Gianmarina Bruni lett.

baumgartner-zsolt.jpgBaumgartner Zsolt a Minardi szerelésében

Itthon persze ennek a sikernek sem mindenki örült őszintén. Sokan cinikusan kezelték az amúgy szenzációs hírt, meg azt mondták ,hogy a pénznek köszönhető a siker. Én azért nem valószínű, hogy elértem volna ezt, még a megfelelő anyagi háttérrel sem. A két népszerű humorista, Bagi Iván és Nacsa Olivér szerencsére nem Zsolton élcelődtek.

A többség azért örült, és Baumgartner igyekezett. A monacói futamon, ahol a mezőny fele kiesett, kilencedikként ért célba, az indianapolisi futamon pedig Zsolt megszerezte Magyarország első Forma-1-es vb-pontját.

Baumgartner pontot szerez a Forma-1-ben

Baumgartner a következő szezonra már nem kapott szerződést, de így is történelmet írt. Összesen 20 Forma-1-es nagydíjon állt rajthoz. A Hungaroringen debütált, Brazíliában búcsúzott. 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.02.28. 07:00

Címkék: forma-1 indianapolis egyéni baumgartner száguldó cirkusz Bagi Nacsa pontszerző

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr665109356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2013.02.28. 13:41:40

Szép volt, Zsoca!
Bármit is mondanak a fanyalgók, igaz az, amit a cikkíró írt: lehetne annyi pénzem, mint Krőzusnak, én nem kerülnék be.
Persze, nem volt különösebben jó vagy gyors pilóta, de alázattal és lelkesen tette a dolgát.
Szerencsés, hogy apukájának volt pénze? Persze. De örülök, hogy magyarként ott lehetett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.28. 15:21:10

ő volt az első magyar, ezt soha senki nem tudja elvenni tőle!

Mert, hogy egyetlen az azért változhat, és reméljük fog is.
süti beállítások módosítása