HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Bekeményít az MLSZ, régen húzósabb volt a helyzet - lelátói válogatás


magyar-roman(16).jpg

A Magyar Labdarúgó-szövetség bevezeti az UEFA háromlépcsős gyakorlatát. A megszakítás, felfüggesztés, beszüntetés gyakorlatát hétvégi fordulótól kezdve alkalmazzák, ha kell. Figyelemre méltó törekvés, bár tizenöt-húsz évvel ezelőtt biztonsági szempontból biztos, hogy húzósabb volt a helyzet.

A "legsúlyosabb esetben akár az eredmény is változhat a vétlen csapat javára. A rendbontók 2-4 évig terjedő kitiltásra, a játékosok, edzők, sportvezetők 3-5 hónap eltiltásra számíthatnak indokolt esetben." Mindez a klubok objektív felelőssége elve alapján. Ez áll a közleményben, amit pénteken adott ki az MLSZ, a sportszerűség védelmében. A korábbiakhoz képest mondjuk sokat javult a helyzet, nem is olyan régen akadtak rázós meccsek a lelátón.

Sok emlékezetes derbit látott Budapest, de nem igaz, hogy életveszély volt kijárni rá. Az igazán húzós szerintem az 1998 őszi Újpest - Ferencváros meccs volt, aminek a végén a franzstadtiak átjutottak a hazaiak lelátójára. A megyeri úti stadionon is kozmetikáztak egyet és az utcán is folytatták a bulit a srácok.

2000 tavaszán bűnrossz meccset játszott egymással az Újpest és a Kispest. A 0-0-ra végződött találkozót a Szőnyi úton rendezték, mivel az Újpestnek volt egy Dunaferr elleni bajnokija, amit a lilák szurkolói és Bede Ferenc játékvezető közösen félbeszakítottak. A Kispest elleni meccsre visszatérve: a meccs végén a két csapat harcosabb szurkolói vették birtokba a játékteret egy pörgősebb meccsre.

Ritkán forgott veszélyben szurkolók miatt a játékosok testi épsége. Az egyik kivétel a 2003. májusi Ferencváros - Debrecen bajnoki. A Fradinak győznie kellett volna a bajnoki címhez az utolsó fordulóban, de mivel 0-0 lett az eredmény, az MTK pedig nyert Újpesten, így az FTC elbukta a bajnoki címet. A pályára özönlő szurkolók egy része nem bírta elviselni a kudarcot és klubszínekre való tekintet nélkül elkezdték inzultálni a pályán lévőket. A szerencsésebbek megemenekültek, de Szentes Lázárt, a DVSC akkori vezetőedzőjét például hátba rúgta egy pályán tartózkodó szurkoló.

Az 1994-es Magyar Kupa döntőjének visszavágója után nem a szurkolók voltak a hunyók. A Kispest-Ferencváros meccset követően a kupagyőztes zöld-fehérek szurkolói beözönlöttek a pályára ünnepelni. A rendőröknek nem tetszett a dolog és a kelleténél erélyesebb fellépésük miatt óriási botrány tört ki a pályán. Az esetet követően Kónya Imre akkori belügyminiszter a nyilvánosság előtt kért bocsánatot a szurkolóktól. Ennek ellenére a Fradi három játékosának, Telek Andrásnak, Simon Tibornak és Vanicsek Zoltánnak is bíróság elé kellett állnia hivatalos személy ellen elkövetett csoportos erőszak vádjával.

 Az alsóbb osztályokban is zajlik az élet és ott még haza is kell jutniuk meccs után a vendégeknek. Ezeken a találkozókon általában a szurkolók és a játékosok is kiveszik a részüket a jóból. Nem mindenhova jut el az UEFA Respect programjának mondanivalója sem. 2010-ben a Váraszó-Mikófalva megye 3-as meccs szakadt félbe három kiállítás után, amikor a játékvezető veszélyben érezte magát. 

Az MLSZ szerint sokan azért nem járnak magyar meccsre, mert riasztja őket a lelátókon uralkodó sportszerűtlenség és gyűlölethullám. Hát, nem tudom. Én húsz éve járok meccsre. A játékot, az idióta klubvezetőket és a lebeszélt meccseket riasztóbbnak találom.

 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.05. 17:07

Címkék: video foci botrány mlsz balhé csapat labdarúgás újpest fradi kispest ferencváos

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr475201574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

01234567 2013.04.06. 09:54:14

Azért azt tisztázzuk, ennek a viselkedésnek semmi köze a szurkoláshoz és a labdarúgáshoz. Komoly helyeken ezek már nem léteznek, és ott azóta igazán program egy football mérkőzés. A fentebbi viselkedésforma az exhibicionizmus, a pszichopátia, és az erőszakra való hajlam beteges kiélése. Kivételt ez alól jelenthet a buta bíró által hergelt szurkoló, vagy a hatóságtól oktalan terrorizált, de a többi rombolás, verekedés, pályára bedobálás beteges dolgok.
süti beállítások módosítása