HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Magyar - kazah után... a legmeglepőbb magyar sikerek


dzsudzsak_balazs_0.jpg

Nincsenek jelzők a magyar jégkorong-válogatott kazahok elleni győzelmére. A két csapat közti különbséget figyelembe véve olyan ez, mintha az olaszokat, vagy a franciákat megvernénk egy foci vb-n. Nem mintha az olaszokat nem vertük volna meg labdarúgásban. Ez is az utóbbi húsz év legmeglepőbb magyar sportsikerei közé tartozik. Egy kis áttekintés következik Czene Attilától, a franciák legyőzéséig.

Risztov Éva londoni sikere élénken él az emlékezetünkben. A hódmezővásárhelyi úszó medencében kezdte a versenyzést. Sokkal inkább szorgalmának, mint a tehetségének köszönhette az ott elért sikereket, de a rövidpályás diadalokat leszámítva nem tudott ezüstnél fényesebb érmet szerezni vb-n, és Európa-bajnokságon sem. Sőt, az athéni olimpián még a dobogó sem jött össze neki, 400 m vegyesen például negyedik lett. 

2005-ben - ebben az évben Risztov agyrázkódást szenvedett - az országos bajnokságon "csak" egy aranyat tudott szerezni az úszó, a vb pedig totális csőd volt számára (7., 13. és 16. helyezés). Risztov a visszavonulás mellett döntött. Lehetett róla hallani, hogy vízilabdázással fog próbálkozni, de ebből nem lett semmi, 2009 márciusában azonban váratlan fordulat történt: az 1985-ös születésű Risztov bejelentette, hogy hosszútávúszóként visszatér. Debrecen városa segítő kezeket nyújtott neki, a versenyző pedig megtalálta a számításait. 2011-ben még a jól megszokott ezüst került a nyakába a mexikói Cancúnban rendezett Világkupa 10 km-es futama után, a sanghaji világbajnokságon viszont kizárták. Ez adott neki erőt 2012-re. Risztov - többek közöt a kizárása miatt is - taktikát váltott, aminek az volt az elve, hogyha az elejétől az élen halad, akkor nem kell birkóznia a mezőny tagjaival és nem tudják kizárni .Egy világkupa elsőség és két Európa-kupa arany után Évi Londonban is ezzel teljesítette be régi álmát, hogy olimpiai bajnok legyen.

Czene Attila sem volt egy nagy aranyérem-gyűjtő, de mindig jó úszónak számított. 1992-ben Barcelonában szerzett egy bronzérmet 200 méter vegyesen és Rómában, a világbajnokságon is volt két harmadik helyezése (200 m vegyes, 4x100 m vegyes). Széchy Tamás tanítványa (nevelőedzője Banka Péter) kijutott az atlantai olimpiára is, ahol megint 200 m vegyesen szeretett volna jól szerepelni. Czene hetedikként jutott a döntőbe, ahol a szám római világbajnoka, a finn Jani Sievinen volt az egyik fő esélyes. Czene azonban kihasználta, hogy nem figyelnek rá annyira a surranópályán és gyakorlatilag lendületből, olimpiai rekorddal megnyerte a döntőt. Atlantában amúgy a magyarok voltak a "kétszázas" királyok. Egerszegi Krisztina háton, Rózsa Norbert pedig mellúszásban nyert ezen a távon, utóbbi mögött Güttler Károlyé lett az ezüst.

 

 A magyar labdarúgó válogatott morális mélyponton volt 2006 végén. Várhidi Pétert azzal az ukázzal nevezték ki szövetségi kapitánynak, hogy fiatalítsa meg a csapatot. A tétmeccsek közül a moldávok elleni Eb-selejtezőt 2-0-ra megnyerte a csapat, ezután pedig egy vállalható vereség következett Görögországban (0-2), majd egy kevésbé vállalható zakó Oslóban a norvégok ellen (0-4). A szokásos augusztusi barátságos meccsen - amelyen hagyományosan nem szoktunk jól szerepelni - az egy évvel korábban világbajnokságot nyert olasz válogatott jött a Puskás Ferenc Stadionba. A 0-0-s félidő után Di Natale góllal nyitotta a második 45 percet, ezután viszont csoda történt: Juhász, Gera, valamint Feczesin góljaival 3-1-re nyertünk. Az akkori kezdőcsapatból Vanczák, Dzsudzsák és Hajnal játszott idén a románok elleni vb-selejtezőn, az akkori kispadosok közül pedig Halmosi és Pintér tagja még a jelenlegi keretnek. Gera Zoltánnak adjuk meg az esélyt, ő egészségesen játszott volna, az olaszok ellen egyenlítő Juhász pedig idén került ki Egervári Sándor csapatából.

 A magyar teniszről keveset hallani, pláne ha a Davis Kupa-csapatról van szó, de volt ez másként is. 1995-ben azokkal az ausztrálokkal kellett megmérkőzni a Világcsoportba jutásért, akik elhozták a Kisstadionba akkori fiatal sztárjukat MarkPhilippousist és a világ akkori legerősebb párosát, az egyesben is a világ élvonalába tartozó Todd Woodbridge-Mark Woodforde duót. Az akkor 26-szoros Davis Kupa-győztes csapat kapitányai, John Newcombe és Tony Roche (párosban is nagy páros volt) otthon hagytá viszont a Grand Slam-győztes PAtrick Raftert. Philippousis így is hozta a Noszály Sándor elleni első meccset (Noszály amúgy ezelőtt pár nappal verte meg Bukarestben Alberto Costát és Sergi Brugerát). Krocskó József következett Woodbridge ellen. Az ausztrál ugyan hozta az első szettet, de Krocskó fordított és nyert. Így már biztos volt, hogy a páros eredményétől függetlenül marad esélyünk a vasárnapi két egyesre. Ettől függetlenül a Köves Gábor, Markovits László duó nem feltartott kézzel vonult ki a párosok meccsére. A mieink 6:1, 7:6-ra megnyerték az első két szettet a világ akkori legerősebb duója ellen, akik végül megrázták magukat és 6:0, 6:3, 6:2-vel megnyerték a maratoni csatát. A mieinknek mindkét hátralévő egyesüket meg kellett nyerniük a sikerhez, de Woodbridge legalább jól kifáradt a Noszály elleni vasárnapi első meccs előtt. Az ausztrál kétszer szerzett szettelőnyt, de Noszály mindkettőt kiegyenlítette, a döntőjátszmában pedig 7:5-re nyert. Krocskó következett Philippoussis ellen, ez volt a mindent eldöntő ütközet. "Philippoussisszal álltunk a játékoskijárónál, láttam rajta, hogy ideges, szerintem meg volt győződve arról, hogy Sanyi kikap, és azzal nyernek az ausztrálok" - emlékezett vissza a Nemzeti Sportban Krocskó. "Amikor aztán felmentünk a pályára, megpróbáltam mindent, bár őszintén szólva nem hittem volna, hogy meg tudom verni őt, elsősorban az ütőereje miatt. Ehhez képest az első két szett az enyém lett, ekkor kezdtem el azon agyalni, hogy itt akár győzhetek is - el is veszítettem a harmadik játszmát… A negyedikben öt háromra vezettem, ott két bréklabdája is volt az ausztrálnak, de megfordítottam a gémet, és miután Mark a hálóba ütötte a labdát az adogatásomból, a mennybe mentünk”.

A magyar csapat nyert és tényleg az egész teniszvilág ettől a diadaltól volt hangos.

Csapatban a magyar férfi kézilabda-válogatott csodát vitt véghez Londonban azzal, hogy megszerezte a negyedik helyet, magukat a meccseket tekintve viszont a szerbiai kézilabda Európa-bajnokságon aratta a legnagyobb győzelmét Mocsai Lajos csapata. Újvidéken már volt egy döntetlenünk a spanyolok ellen, ám kellettek még pontok, hogy kedvező pozícióból indulhassunk a középdöntőben. A csapat ezért fogta magát és 26-23-a megverte a világbajnok franciákat.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.18. 11:41

Címkék: video london csapat várhidi kisstadion juhász roland gera zoltán czene attila mocsai lajos atlanta olimpiai bajnok davis kupa london 2012 dzsudzsák balázs noszály sándor london2012 markovits lászló kézilabda eb köves gábor risztov éva magyar-olasz krocskó józsef

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr115232602

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kilenc harmad 2013.04.19. 06:53:04

1. harmad Na jó, nem is kilenc, csak nyolc. Az elsőről lemaradtam, pont a végére értem be a csarnokba. A gyerek tehet róla, pont ma kellett oltásra vinni. Egyébként Japán 1-0-ra vezet Korea ellen. 2. harmad Korea nyom az egyenlítésért. Nagyon nyom. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása