HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Eusébio hiába könyörgött, a Guttmann-átok még mindig él


tumblr_lurc8jk0fI1qfxktpo1_1280.jpg

"Innen számítva 100 éven belül sem fog BEK-et nyerni a Benfica" – ezekkel a szavakkal viharzott el Lisszabonból Guttmann Béla, a Benficával két Bajnokcsapatok Európa-kupáját is nyerő magyar edzőlegenda. A Benfica azóta hat európai kupadöntőt  - ebből öt BEK-finálé volt - bukott el, pedig Eusébio imádkozott is, hogy legyen vége az átoknak.

Guttmann Béla kétszer nyert bajnokságot az Újpesttel (először 38 évesen), és egy Közép-európai Kupát is elhódított a lilákkal. Volt a Vasas és a Kispest edzője, ezután pedig a magyar válogatott pályaedzője is. 1949-től folyamatosan külföldön dolgozott, olyan csapatokat edzett, mint a Milan, de Dél-Amerikában is kapós volt. Irányított argentin klubcsapatot, az első benficás korszak után pedig az uruguay-i Penarolt. 1957-58-ban pedig a brazil Sao Paolo csapatát edzette, ami azért lényeges, mert 1958-ban az általa meghonosított 4-2-4-es hadrendet alkalmazva nyert világbajnokságot a brazil válogatott.

Sao Paolo - Santos meccs 1958-ban

1958-59-ben a portugál Portót segítette bajnoki címhez, ami után a fővárosi rivális Benfica szerződtette a magyar mágust. Előbb bajnokok lettek a piros-fehérek, majd Guttmann csábította a sasokhoz 1960-ban az akkor 19 éves mozambiki születésű zsenit, Eusébiót. Ezután pedig jött a java: 1961-ben (3-2 a Barcelona ellen) és 1962-ben (5-3 a Reallal szemben, úgy, hogy Puskás mesterhármast lőtt) zsinórban kétszer nyert BEK-et a Benfica. A második BEK-diadal után mégsem volt maradása az edzőnek, mivel a klub vezetősége nem akart neki plusz pénzt fizetni a duplázásért, igaz, a szerződésében nem is volt ilyen kitétel. Guttman ezután kijelentette, hogy a Benfica nem nyer addig újra BEK-et, míg ő meg nem kapja a jussát. A vezetés elküldte őt. 

Benfica - Real Madrid 5-3

Guttmann 1965-66-ban még egy szezonra visszatért a Benficához, ekkorra már két elbukott BEK-döntőn túl volt a csapat (1965-ben a Győrt búcsúztatták az elődöntőben). Két egygólos vereség: egy a Milan, egy az Internazionale ellen, de még nem lehetett tendenciáról beszélni. 1968-ban - amikor a Benfica lett az év európai klubcsapata a France Football szavazásán - újabb BEK-döntőt játszott a Portugáliában akkoriban egyeduralkodó csapat. Ekkor a Manchester United volt az ellenfél. A Benfica hosszabbítás után bukott el, igaz a végére nagy lett a különbség. A Bobby Charlton-féle United hármat rámolt be a ráadás első tíz perce során, az MU 4-1-re nyert.

1981. augusztus 28., Bécs - Guttmann Béla meghalt, aminek nyilván nem örültek a Benficánál, de azt megjegyezték, hogy ezzel talán vége az átoknak is.

gutt.jpg

Hamar kiderült azonban, hogy nem. Sőt, arra is fény derült, hogy az átok az UEFA-kupára is érvényes. A Benfica 1983-ban menetelt el a döntőig ebben a sorozatban. A 0-1-es első meccs után a belga Anderlecht 1-1-et ért el Lisszabonban, így a brüsszeliek nyertek. 1988-ban újabb BEK-döntő következett a Guus Hiddink irányította PSV ellen. Talán nem meglepő, hogy 0-0 után a hollandok nyertek büntetőkkel. 

1990-ben megint BEK-döntőre készülődött a Benfica. Eusébio 1975-ben távozott a csapattól, 1979-ben pedig vissza is vonult, de úgy érezte, hogy mégis tud segíteni. Bécs volt a Milan elleni döntő helyszíne, így Eusébio meglátogatta Guttmann Béla sírját, és megkérte mentorát, hogy oldozza fel az átkot. Guttmann nem könyörült, a Milan nyert 1-0-ra. A Benfica azóta még európai kupadöntőt sem játszott, idén a Chelsea elleni Európa-liga-fináléban újra lehetősége nyílik rá a csapatnak. De van egy kis gond: Guttmann átkából 49 év még hátra van...

 

 

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.14. 12:10

Címkék: csapat Barcelona Milan Real Madrid BEK Benfica Internazionale Guttmann Béla

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr485298668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trazz 2013.05.15. 15:50:31

Karakán ember lehetett a Béla bácsi. Amit ő egyszer megmondott az meg lett mondva. :)
süti beállítások módosítása