HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Az 1927. életrajz helyett... a legemlékeztesebb Puskás-gólok


20090127puskasfer.jpg

Puskás Ferenc 1927. április 1-jén született (nem április 2-án). Tévhit, hogy Kispesten látta meg a napvilágot, valójában a zuglói Uzsoki utcai kórházban jött világra. Persze, ettől még a gyerekkorától kezdve, a szerelmén át, a kedvenc csapatáig minden Kispesthez köti Öcsi bácsit. A sokszázadik életrajz helyett inkább összeválogattam pár gólját. A legszebb egy műsor főcímében is szerepelt.

"Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci" - mondta annak idején Puskás. Természetesen ez rá és a Honvédra nem volt igaz. 1956 végén Spanyolországban és Olaszországban is portyáztak a Honvéd külföldön maradt játékosai. A kispestiek - miután 4:3-ra megverték a Barcelonát - december 8-án a Milanhoz látogattak. Puskás duplájával 2:1 arányban itt is nyertek a magyarok.

1960. május 13-án játszották Glasgow-ban a Real Madrid - Eintracht Frankfurt BEK-döntőt. Itthon nem úgy tálalták a magyar szempontból is sporttörténelmi pillanatokat, mint manapság mondjuk egy Szalai Ádám-gólt. A Népsport az összeállításban kénytelen volt feltüntetni Puskás nevét, ezen kívül azonban semmi. Pedig a Száguldó Őrnagy négy góllal vette ki a részét a Real 7:3-as sikeréből. Ez a mesternégyes máig egyedülálló rekord Európa első számú kupasorozatának döntőiben (Pancho 1962-ben mesterhármast szerzett a Benfica ellen elvesztett fináléban). Puskás ezek után második lett a France Football aranylabda-szavazásán, miután több Kelet-európai újságíró - élükön a magyar Lukács Lászlóval - összefogott és másra adta le a szavazatát, nehogy a hatalom számára nem kívánatos személlyé vált magyar nyerjen. Egyszer kíváncsiságból elolvasom majd az 1962-ben kiadott "A sportvilág nagy történetei" című Lukács-könyvet.

Az évszázad mérkőzésén esett az évszázad legszebb gólja, amit én a Telesport "Góóól" című műsorának főcíméből ismertem meg. Puskás az 1953-as angol-magyaron lőtte a legendássá vált visszahúzós csel utáni gólját.

A nálam fiatalabbak kedvéért - meg magamnak is akarom ilyenkor bizonygatni, hogy nem kopott meg annyira a memóriám, ami nagyon sokszor cserben hagy már - a Góóól főcímét is megkerestem.

Puskást a világbajnokságok történetében is a legnagyobbak között emlegetik. A magyar válogatottal az 1954-es mundiálon szerepelt, a spanyolokkal pedig megjárta Chilét 1962-ben. 1954-ben három meccsen négy gólt szerzett, kár, hogy az ötödiket, ami a legfontosabb lett volna - tévesen - nem adták meg...

Puskás Ferenc 1981-ben tért haza Magyarországra. 53 évesen utoljára így pályára tudott lépni a Népstadionban egy Budapest-Vidék öregfiúk meccsen, amit a magyar-angol vb-selejtező előtt játszottak. Puskás nem akármilyen góllal hálálta meg a közönség szeretetét.

Puskásnak a foci mellett a humor volt az élete. Az 1981-es Aranycsapat című dokumentumfilm egyik legjobb jelenetét Deák Róbert, alias Buci korábbi bokszolóval adta elő, szigorúan rögtönzött elemekkel.

Legutóbb 2009-ben mutattak be életrajzi filmet Puskásról. Az öt kontinensen forgatott, Almási Tamás által rendezett Puskás Hungary című filmet mindenkinek ajánlom. Íme egy kis ízelítő ebből a filmből is:

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.01. 09:56

Címkék: Aranylabda Aranycsapat Real Madrid Puskás Ferenc BEK Bp. Honvéd

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr685186801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása