HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

A kajak mindenkié


kőbán.jpg

Kőbán Rita Barcelona és Atlanta olimpiai bajnoka. Sikereit sokkal inkább kitartásának, mint a tehetségének köszönheti, és annak, hogy erejével kiemelkedett a női mezőnyből. 2000-es visszavonulása után elfordult a kajakozástól, de idén visszatért, és szeretné megmutatni, hogy a kajakozást nem csak az élsportra találták ki.

Két olimpiai aranyat nyert, kilencszer világbajnok volt és négy Európa-bajnoki aranyérmet is a magáénak tudhat Kőbán Rita. 23 évesen volt már egy olimpiai ezüstje az 1988-as szöuli olimpiáról, de 1990-ben új edzővel folytatta tovább: a Csepelnél maradt, de átment Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjába. az újításnak meglett a gyümölcse: 1991-ben a vb-n megszerezte első egyéni felnőtt érmét (korábbi sikereit párosban és négyesben érte el), ami egy ezüst volt Párizsban. Majd jött a barcelonai olimpia, amelyen kajak négyes 500 méteren olimpiai bajnok lett Czigány Kingával, Dónusz Évával és Mészáros Erikával.

Egyesben ezüst, párosban pedig bronzérem volt a barcelonai játékok további termése. Az atlantai olimpiára való felkészülés második két évében tarolt Kőbán, amit öt világbajnoki aranya hűen tükröz. Edzője, Fábiánné ekkoriban visszavonult ugyan egy rövid időre, de végül vele készült fel az 1996-os játékokra, amelyen egyesben is a csúcsra ért.

Kőbán Rita a 2000-es sydney-i olimpián még egyszer megmutatta magát. A megnyitó ünnepségen ő vitte a magyar csapat zászlaját. Amennyire elegáns volt a megnyitó ceremónián, annyira nem volt az a négyesek versenye után, amelyen a magyarok "csak" a második helyen futottak be a németek mögött. Kőbán azt nyilatkozta a versenyt követően, hogy társai nem bírták az iramot, és ezért nem nyertek. Később elnézést kért ezért a nyilatkozatért.

Az olimpiát követően Kőbán csendben visszavonult, és a lósport felé vette az irányt. A kajak teljesen a háttérbe szorult, az amatőr ügetőversenyeken viszont jól muzsikált. A kajakosból lett lovas háromszor nyert az Ügetőszilvesztereken, amivel az év végi versenyek legeredményesebb versenyzője. 

kobanlo.jpgfotó: www.blikk.hu

Bár az edzői papírt megszerezte, sosem gyakorolta a szakmát Kőbán Rita, egészen 2013-ig. Ekkor egy amatőr barátja megkérte, hogy vezessen neki edzéseket, mert szeretne versenyeken indulni. A Gyúró Team SE színeiben kajak-kenu szakosztályt alapítottak, és így edzettek ketten. Kőbán visszatérésének híre az MTK elöljáróinak fantáziáját is megmozgatta, akik május elején leigazolták edzőnek a kajakos legendát. Kőbán nem újabb olimpiai bajnokokat készül kinevelni - bár a lehetőséget nem zárja ki -, hanem olyan fiatalokat szeretne bevezetni a kajakozás rejtelmeibe, akik előző sportágukban nem találták meg a számításaikat. Nemes gondolat, ami remélhetőleg a gyakorlatban is fog működni. Az elszántságon biztos nem fog múlni.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.05.10. 17:18

Címkék: video sydney atlanta kőbán rita kajak-kenu

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr575293845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobster thermidor 2013.05.11. 13:52:43

Hát nem tudom!
Rita versenyző korában is meglehetősen öntörvényű, mondhatnám kezelhetetlen volt. Majd visszavonulása után sem sokat változott, makacssága miatt magánéletében is adódtak problémái.
Mint tudjuk, egy edzőnek jó pedagógusnak is kell lennie. Most majd meglátjuk, hogyan néz ki az, amikor a hóhért akasztják.

afazekas 2013.05.11. 14:59:23

@lobster thermidor: Egy n-szeres olimpiai és világbajnoknak hadd legyen már egy kis problémája...

lobster thermidor 2013.05.11. 15:23:07

@afazekas:

Tényleg...?
Pont azt mondtam, hogy voltak problémái. :-)
De ahogy olvasom hozzászólásodat, veled is lehet egy kis bibi, -minimum a szövegértés területén...

afazekas 2013.05.11. 18:01:31

@lobster thermidor:
Majd ha negyed annyit leteszel az asztalra, mint egy olimpiai bajnok akkor teheted a megjegyzéseidet...

lobster thermidor 2013.05.12. 16:37:30

@afazekas:

Igen tisztelt afazekas hozzászóló!

Az a gyanúm, hogy te alapvetően rossz lovon ülsz!
Csak hogy értsd a helyzetet, ott, és akkor teszek megjegyzéseket, amikor úgy gondolom, hogy van értelmes mondanivalóm egy poszt kapcsán.
A vélemény pedig jelenleg még szabad műfaj, a jó ízlés határain belül pedig nyilvános.

Mellesleg valóban valami nagy baj lehet nálad a szövegértéssel is, hiszen olyan hisztérikusan viselkedsz, mintha valami csúnya dolgot állítottam volna.
Pedig tényekről beszélek.

Nem szokásom másokat oktatni, de neked bizony elkelne némi tudás! Ezért elmondom neked, hogy mert olimpiákat nyer valaki, és kiváló sportember volt a múltban, még pontosan ugyanazok az emberi normák vonatkoznak rá, mint az átlagos "halandókra", akik akár csak a negyedét is letették az asztalra annak, amit Kőbán Ritáról gondolsz!
Ha egyáltalán érted, mire gondolok...

afazekas 2013.05.12. 21:24:05

@lobster thermidor:
Divat volt szidni anno Kőbán Ritát aki a kiváló sportolók egyike volt!
A te hozzászólásod sem különb ettől...!

Ne jól szöveg értelmeztem magyar tanár...?

lobster thermidor 2013.05.13. 10:48:38

@afazekas:

Lehet, hogy te divatból fogalmazod meg a véleményed, én nem annyira...

A sportoló korábbi viselt dolgainak ismeretében egy egyszerű kételyt fogalmaztam meg, melyre nyilván az idő adja majd meg a választ vagy így, vagy úgy!
Sajnos gyanítom, hogy te még egy egyszerű "a" betűből is képes valamiféle szidást, vagy rosszindulatot kiolvasni, így bár a poszt témájával nem sokat foglalkozol, kizárólag arra irányulnak hozzászólásaid, hogy megpróbálj belegyömöszölni, valami képzeleted által előállított skatulyába.
Ebből arra is merek következtetni, hogy te azok közé tartozol, akik számára csak fekete, vagy fehér dolgok léteznek, a többi árnyalat érzékelésével már nem sokat bajlódsz.
süti beállítások módosítása