HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Olimpia birkózás nélkül? Vusu, sportmászás, görkorcsolya... Mesebeli olimpia


deakbardos_mti.jpg

Dzseki Csen, Pókember, vagy görkoris Szindi lesz a befutó? A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy a birkózást venné le az olimpia műsoráról 2020-tól. Olyan méltán híres sportágak kerülhetnek a sportág helyére, mint a vusu sportos változata, a sportmászás, vagy a görkorcsolya. Ez komoly?

 

Rió a végállomás?


A testület 15 tagja 39 szempont alapján pontozta a különböző olimpiai sportágakat, a 2016-os riói olimpiára felvett rögbi és golf nem lehetett kieső. A pontozáson túl sportpolitikai és "érzelmi" (utóbbi kifejezés helyett mi másra gondolunk) szempontok is döntöttek. A következő huszonhat sportág szerepelt a 2012-es londoni játékok programjában: műugrás, úszás, szinkronugrás, vízilabda, íjászat, atlétika, tollaslabda, baseball, szoftball (a baseball és a szoftball kikerült a programból, a két sportág közösen pályázik 2020-ra), kosárlabda, ökölvívás, síkvízi kajak-kenu, szlalom kajak-kenu, BMX, hegyikerékpár, országúti kerékpár, pályakerékpár, lovaglás, vívás, gyeplabda, labdarúgás, művészi torna, ritmikus gimnasztika, trambulin, kézilabda, judo, öttusa, evezés, vitorlázás, sportlövészet, asztalitenisz, tekvondó, tenisz, triatlon, strandröplabda, teremröplabda, súlyemelés, birkózás.

rió2.jpg                    borús jövő - Rióban búcsúzik a birkózás?

Előzetes tippek szerint a minket szintén érzékenyen érintő öttusa, valamint a tekvondó volt veszélyben, végül a birkózás lett az áldozat.

A NOB tavaly 375 millió dollárt osztott szét az olimpiai sportágak nemzetközi szövetségei között. Kell-e ecsetelni, hogy mi vár a birkózó sportra, ha elesik a rá eső támogatástól a jövőben?

Még lehet kiút

A végrehajtó bizottság indítványáról szeptember 7-én, Buenos Airesben szavaz a közgyűlés (itt döntenek a 2020-as olimpia rendezőjének kilétéről is). Előtte azonban május végén még Szentpétervárott ülésezik a bizottság, ahol elvileg visszakerülhet a birkózás az olimpiai programban. Addig Szabó Bence MOB-főtitkár szerint erőteljes orosz és amerikai lobbira lehet számítani, ettől függetlenül furcsa lenne, ha a tagok változtatnának a döntésükről - bár, az "érzelmek" is változhatnak.

Weisz Richárd, Keresztes Lajos, Lőrincz Márton, Zombori Ödön, Kárpáti Károly, Bóbis Gyula, Hódos Imre, Szilvásy Miklós, Polyák Imre, Kozma István, Varga János, Hegedűs Csaba, Kocsis Ferenc, Növényi Norbert, Sike András, Farkas Péter, Repka Attila, Majoros István. Ők a birkózás magyar olimpiai bajnokai. Ennyi volt?

             Majoros István Athénban ért a csúcsra. A birkózás az ókori olimpiákon is jelen volt.

 

A birkózás helyére pályázó sportágak közül bemutatjuk a vusut, amely a wikipédia szerint a tradicionális kínai harcművészeteket értelmezi újra. Biztos izgalmas lenne.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.02.12. 16:29

Címkék: olimpia rio egyéni rió birkózás vusu

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr1005076767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonobonohu · http://bono.hu 2013.02.13. 16:43:27

ha már itt tartunk, az öttusa sokkal nagyobb baromság manapság. miért nem azt veszik ki?
(fél füllel hallottam, hogy talán arról is szó volt.)

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96ttusa
"""Egy katonai futár fontos küldetésre indul, egy levelet kell eljuttatnia a folyó túloldalán elhelyezkedő szövetségeseknek. Lovon indul útnak, de az ellenség felfedezi, ezért karddal majd pisztollyal kell utat vágnia a harcmezőn. A lovát az ellenség kilövi, ezért úszva kel át a folyón végül futva juttatja el az üzenetet a címzettnek."""

namost, katonai futár, lóval, ma már nincs. ellenben betehetnének a helyére valami jó kis SWAT/kommandós versenyt, (imitált) túszszabadítással, meg minden. látványosabb is volna...

bonobonohu · http://bono.hu 2013.02.13. 16:44:16

ja, bocs, látom, írod itt is az öttusát. :-)

Atrox 2013.02.13. 16:46:45

Vajon ezt a vusut mennyi országban űzik akár versenyszerűen akár tömegesen? Kik lehetnek ebben sikeresek? Pontosan egy darab ország? Ennyi erővel lehetne mondjuk versenyszám a betyárkodás ostorcsattogtatással. És akkor ide lehetne tolni nekünk mindhárom érmet...

HomicideWatch (törölt) 2013.02.13. 16:51:52

Szterintem komolyan gondolják, viccnek egy kicsit durva...

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2013.02.13. 16:52:23

Elég buta döntés, talán egyszer kiderül mi vitte rá őket.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.13. 17:02:54

hát a vusu semmivel se rosszabb, mint a birkózás...

É2I 2013.02.13. 17:13:41

@Bono: Ja mondjad ember, az öttusában is sokáig vittük a prímet. Ki is vették az eredeti formájában. Magyar vagy te, vagy csak egy csökött bérenc troll?

A hírhez meg annyit, hogy a birkózás volt az ókori olimpiák _alapköve_.

De a szinkron úszás vagy szoftball is az eredeti olimpiai sportág volt mindig is.
Hülye, megkent faszok, ez megint a pénzről szól. Undorító már ez az olimpia, szarfaszú pénzmágusok zsebtömésre.

kanálwarrior 2013.02.13. 17:35:20

@É2I: Lehet hogy neked hihetetlen, de ha TE szervezel egy versenyt akkor te hozod a szabályokat. Ha más, akkor meg más. Egyébként meg milyen érv az hogy régen is volt akkor ma is kell? Akkor a pankráció is legyen olimpiai szám, mert az ókorban is az volt. Egyébként nem kell fosni, a magyarok wushuban is nagyon ott vannak, igazából szerintem ott kínainak sok esélye nem lenne (mondjuk ők azt hiszik).

Pene 2013.02.13. 17:36:24

szinkron harcművész gimnasztika... wtf... annyira izgalmas, mint a műugrás... ha jól tudom, a baseball, a karate és a squash is a listán volt. azokkal ki tudnék békülni (bár az első mintha már régóta lekerült volna a listáról), legalább van bennük komparatív jelleg. de ebben... ennél még a Counter-Strike is jobb lenne.

két szempontot találok csak, ami miatt mégis lenne a vusunak létjogosultsága: ha már egyenjogúsítunk minden téren, az olimpiára is ráfér némi lágyítás, nőiesítés. ezen kívül abban is van ráció, hogy egy hatalmas keleti kultúrkörből érkező sport is bekerüljön a nyugati sportágak által dominált mezőnybe.

ettől függetlenül persze nézni nem fogom, ha annyira lesz izgalmas, mint fentebb láthatjuk :(

Malachi 2013.02.13. 17:49:37

itthon sikersportág, vagy nem, mindegy. akkor is alap. birkózás, diszkoszvetés, futás, gátfutás... ez mind szerepelt az ókori Olimpiák számai között. ennyire nem kellene modernnek lenni - vagy jöhet az ötkarika helyett az ötnégyzet? esetleg nyolckarika? hülyék ezek.

komplikato 2013.02.13. 17:51:19

Perzsák mit szólnak hozzá? Ugye szerintők ők találták fel a birkózást és náluk annyira nemzeti sport, hogy minden kisebb nagyobb falu ünnepségen is kell lennie birkózásnak. Azért összességében elég sokan vannak, és legutóbbi olimpián is talicskával vitték az érmeket. Törökök, irániak, azeriak ...

kanálwarrior 2013.02.13. 18:08:08

@Malachi: A pankrációt és a harciszekér versenyt valamiért te is elfelejtetted megmelíteni. Vajon miért? Talán azokat nem hiányolod?

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2013.02.13. 18:09:07

Nem tiszták a bizottság tagjai.

Jó módjukban nem tudnak mit tenni, ilyen hülyeséget terveznek.

De szerintem le lesznek állítva.

kanálwarrior 2013.02.13. 18:13:36

@Pene: Szerintem te még nem láttál ilyet. Kezdésnek talán nézd meg ezeket:

www.youtube.com/watch?v=ct-o7kzQHhE

www.youtube.com/watch?v=KoMvdE47Kc0

Én ezt sokkal szívesebben nézem mint a birkózást, és nem vagyok egyedül. Egyébként csak hogy a cikkíróba is belerúgjak: Jackie Chan nem tanult wushu-t.

Malachi 2013.02.13. 18:17:26

@kanálwarrior: de, őszintén szólva nagyon jó lenne, ha azokat is visszahoznák, illetve régóta kampányolok azért is, hogy az atléták csupaszon, vagy legfeljebb egy ágyékkötőben küzdjenek. természetesen CSAK férfiak!

komolyra fordítva - nem hinném, hogy a belezés és a lovak általi halálra tiprás/nyaktörés beleférne. de a birkózás, a többi klasszikus ággal együtt nem értem, miért ne férhetne meg a műsorban.

2013.02.13. 18:17:48

Visszataszító amikor izzadt férfiak egymás faszát markolásszák. Ideje, hogy véget vetnek ennek.

Malachi 2013.02.13. 18:19:27

@kanálwarrior: jaaa, hogy ezért. én nem bántom ezt a sportot, látványos, meg biztosan sokakat érdekel. de ha be akarják hozni, akkor muszáj így? érted.

zajos1 2013.02.13. 18:22:00

Röhej, ami ma a nemzetközi sportban, lehet az a baj a birkózással, hogy esetleg nem korrekt országok is sikerrel szerepelhetnek.

ez az Olimpia már messze áll a az olimpiai eszmétől.

MIx 2013.02.13. 18:22:50

Az ókori olimpiák egyik fő száma a birkózás volt.
Számos szobor, relief tanúskodik erről.
Azért illene tisztelni a hagyományokat, és nemcsak az üzletet kellene látni az olimpiában!

kanálwarrior 2013.02.13. 18:22:51

@Malachi: Ja, azt én sem értem miért lenne katasztrófa ha több sportág lenne, miért kell kivenni bármit is (hiszen hosszabb olimpia, több bevétel, nem?). De ha már kivesznek akkor miért a hagyomány alapján döntsenek? Miért ne mondjuk népszerűség alapján (végül is az elég demokratikusnak hangzik), amiben pl. a görkorcsolya kb. az összes jelenlegi olimpiai sportágat veri. Bár arra ott van az X-Games, szóval szerintem fölösleges lenne ide is berakni.

kanálwarrior 2013.02.13. 18:25:37

@MIx: Mondjátok hogy monomániás vagyok, de azoknak a szobroknak egy jelentős része nem a birkózást, hanem a pankrációt ábrázolja:
en.wikipedia.org/wiki/Pankration
Könnyű összekeverni egy-egy pillanatképet, de ez a két sport egyáltalán nem azonos.

johevi 2013.02.13. 18:25:50

Döbbenet. Ilyen hülye, sznob sportot mint pl a wakeboard...

Együtt 2014 különítmény 2013.02.13. 18:50:00

@Csekey Ildikó:
Amikor nők markolásszák, az tényleg izgalmasabb. Tegyél javaslatot hogyan lehetne ebből önálló sportágat csinálni! Megfontolom majd az indulást

brekkk 2013.02.13. 19:03:09

ott ül 30 alföldi a bizottságban és bassza a csőrét a túl férfias sport...kb ennyi...lesz majd helyette melegek hímeznek, meg hasonlók kb. ennyi...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.02.13. 19:12:35

Az ókori görög olimpiákon kötelező szám volt a birkózás, nem?

J.W. Booth 2013.02.13. 19:49:39

A birkózást sajnálom.
Sok szabálymódosításon ment át az elmúlt 2 évtizedben, Olimpia- és közvetítéskonform maradjon.

Ilyen erővel az öttusát már rég le kellett volna venni, a vívás, a tékvandó sem odaillő. A kajak-kenu igencsak marginális sportág (mégha a magyaroknak oly kedves is), a vízilabda meg csak azért van az olimpiai műsoron, mert versenyszám, és nem önálló sportág, mint például a gumiasztal.

Korábban éltem-haltam az Olimpiákért, de hetes rögbi és a golf felvételével megcsömörlöttem a NOB-tól és az Olimpia szellemétől.
Mára csak csendes szurkoló maradtam.

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2013.02.13. 20:11:37

Mitől érdemesebb az egyik sportág a másiknál arra, hogy olimpiai sportág legyen? Talán ha népszerűbb? Akkor meg kinek fáj, ha egy elbaszott szabályok szerint űzött nézhetetlen sport kikerül az Olimpiáról? Pech, hogy mi pont ezekben vagyunk jók.

komplikato 2013.02.13. 20:24:29

@Viszketeg: Nekem nem kedvenc sportom a bírkózás még is sajnálom.

Ha a népszerűség számít, akkor lesz Starcraft is mint Olimpiai szám? Csak Dél-Koreában több bajnoka van, mint összes többi sportágnak nemzetközileg átlag olimpián ...

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2013.02.13. 20:31:52

@komplikato: Szerintem valahol mégiscsak a népszerűség kell számítson. Nem a nézőkre gondolok elsősorban, hanem arra, hogy hányan űzik.
süti beállítások módosítása