HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Hull a hó, pattog a labda - emlékezetes havas meccsek Magyarországon


pa-159916.jpg

Világszerte szokás, hogy a nagy havazásra való tekintettel fordulók maradnak el, azt pedig a világ nyolcadik csodájaként emlegette a sajtó, hogy az Egyesült Államok és Costa Rica legjobbjai micsoda hóesésben játszották le vb-selejtezőjüket. Pedig igenis lehet hóban jót játszani. Szakadó hóesésben jutottunk ki az atlantai olimpiára és a marseille-i vb-pótselejtező után sem állt meg az élet itthon.

Az első legendás sztorit elbeszélésből hallottam. Mindig ez jut eszembe, amikor a legendás 70-90-100ezres Népstadion-beli meccsekről olvasok. Igaz, ez a magyar futball első halála után történt. 1969. december 3-án megsemmisítő 4-1-es vereséget szenvedett a válogatott a csehszlovákok elleni világbajnoki pótselejtezőn. Magyarország labdarúgó-válogatottja először esett el a vb-szerepléstől a selejtezőkön. A magyar futballszurkolók sokkot kaptak. A következő hétvégén, az NB I utolsó fordulójában 300-an látogattak ki az MTK-Dunaújváros meccsre, 600-an voltak Újpesten a Csepel ellen, ugyanennyien a Győr-Egyetértés, valamint a Komló-Eger találkozókon. Diósgyőrben és Tatabányán 3000 szurkoló, a Salgótarján-Vasason 2000-en. Sebaj, volt egy Bp. Honvéd - Ferencváros rangadó a Népstadionban. Hány nézőt tippelnétek?

1969.jpg

 Gyanítom, hogy a legpesszimistább becslést is alulmúlja az igazság: Ezer(!) szurkoló látogatott ki a második és a harmadik helyezett meccsére, viszont épp nekik köszönhető, hogy lejátszották azt. A hangosbemondó a nézőket kérte meg, hogy fáradjanak be a játéktérre letaposni a havat. Nem minden napi látvány lehetett. A csapatok gólgazdag meccsel hálálták meg a leghűségesebbek fáradozását. 5-2-re a kispestiek nyertek.

KS_1969_II_02_0039-19691207.jpgaz 1969-es bajnokság utolsó fordulójának jegyzőkönyve a Sportban

A Ferencváros BL-szereplése idején is beköszöntött a tél, de itt nem volt gond a nézőszámmal és a Grasshoppers elleni meccs megrendezése sem forgott veszélyben az Üllői úton. Talán a hóesésnek is köszönhető, hogy hat gól esett 1995. november 22-én. A zürichi 3-0-s diadal után mindenki győzelmet remélt 3-3- lett a vége, úgy, hogy Nyilas a 86. percben egyenlített.

1996. március 12-én megint az Üllői út volt a helyszín. A magyar olimpiai válogatott Skóciát fogadta és egy győzelemmel - 1972 óta először - kijuthatott volna az olimpiára. Az MLSZ ingyen beengedte a szurkolókat az egyben U21-es Eb-selejtező meccsre, amelyen teltház fogadta a csapatokat. 2-1 lett ide. A visszavágón ugyan kikaptunk 3-1-re, de mivel a skótok nem indultak önálló csapatként az ötkarikás játékokon, ezért Dunai Antal csapata kijutott Atlantába.

hunsco.jpg

Szerintem amúgy nincsen jobb a piroslabdás meccseknél. 2004 tavaszán - hosszú idő után elsőként a magyar klubcsapatok közül - a Debrecen állt még az UEFA-kupában. Az európai kupatavasz már febuár 26-án elkezdődött. A Loki a Bruges ellen kezdett idegenben. Az időjárási viszonyok nem voltak túl jók itt sem, az eredmény viszont nem tűnt rossznak. A Bruges csupán 1-0-ra tudott nyerni a sorozat 3. fordulójában. 

Sajnos ez utólag kevésnek bizonyult, mivel a debreceni visszavágó 0-0 lett. 

Vannak egyéb időjárási tényezők, amelyek sokkal veszélyesebbek tudnak lenni, mint némi havazás. Válogatottunk a vb-n leszerepelt NSZK-val játszotta utolsó meccsét 1978. november 15-én, amikor Frankfurtban találkoztak a csapatok. A magyar válogatott jól állt, 0-0 volt az állás 61 percnyi játék után, ám ekkorra hatalmas köd ereszkedett a pályára. Nem vagyok a meccsek félbeszakításának a híve, de itt tényleg nem volt más választása a játékvezetőnek.

köddé vált meccs az NSZK ellen

A havazások után amúgy kiváló erőnléti edzéseket lehet tartani. Az MTK-nál például így készülnek a Budapest Honvéd szombati fogadására.

mtkhó.jpg

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.03.29. 04:35

Címkék: video magyarország bajnokok ligája csapat válogatott hóesés lisztes krisztián Ferencváros BL

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr975178755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása