HTML

Keress minket facebookon

magicmagyars

weboldalkészítés: web-solutions.hu

Olimpiai bajnok lett Tokióban, Mexikóból nem jött haza - három éve halt meg Varga Zoltán


20100409vargazolt6.jpgA magyar labdarúgás egyik legmegosztóbb személyisége Varga Zoltán, megannyi kérdéssel. Lelépett? Bundás? Jó, vagy rossz edző? Zseni, vagy őrült? Varga Zoltán mindig a feje után ment, makacssága miatt sokan nem szerették, de egy valamiben senki nem kételkedett soha: Varga Zoltán méltó volt a Ferencváros 8-as mezére.

Zöld mezben halt meg a Danuvia-pályán. Varga Zoltán 2010. április 9-én egy old boys-meccs közben lett rosszul, az idő közben kiérkezett mentők pedig nem tudtak rajta segíteni. Kecskeméten voltam egy NB I-es meccsen az ezt követő hétvégén és a helyi műsorközlő nagyon szerencsétlen módon konferálta fel a mérkőzés előtt gyászszünetet, amit Varga Zoltán tiszteletére tartottunk: "halála előtt is azt csinálta a pályán, amit mindig: húzott egy váratlant". Ettől tényleg döbbent csend lett a Széktói stadionban, de tulajdonképpen igaz volt, mégha szerencsétlen volt is a megfogalmazás.

Varga Zoltán 1945. január 1-én született Válon. 1961-től hét éven át játszott a Ferencváros első csapatában. Négy magyar bajnoki cím mellett VVK-t nyert a zöld-fehérekkel. Zseniális rúgótechnikájáról és szellemes, ugyanakkor megalkuvást nem tűrő játékáról maradt emlékezetes a játéka. A szó szoros értelmében profi volt, ami világszionylatban is ritkaságnak számított akkoriban. "Édesapám már kis koromban is kivitt Fradi-meccsekre. 1968-ban, hat évesen kint voltam Zoli Honvéd elleni búcsúmeccsén, amikor a 89. percben szabadrúgásból gólt rúgott Bicskeinek" (előtte mesternégyes a Tatabánya ellen!). "Milyen a sors, mindketten az utóbbi három évben mentek el" - mereng a múlton Bánki József, aki Vargához hasonlóan szintén az FTC 8-as mezében játszott később. "Nekünk Kocsis Sanyi volt az Aranycsapat, utána a Flóri, Varga, Nyilasi, majd a kis Flóri. Szoktuk mondani, hogy nem Albert, vagy Varga, hanem Albert és Varga". Varga és Albert amúgy nem voltak jóban. Varga később azt nyilatkozta egy róla készült könyvben, hogy a Császár miatt disszidált, de nem rá haragszik, hanem azokra, akik ezt a helyzetet megteremtették.

vargazoli.jpg

A "Szőke 8-as" tagja volt az 1964-ben Tokióban olimpiát nyert csapatnak (Eb-bronzot is nyert ebben az évben) és a négy évvel későbbi mexikói ötkarikás játékokon is a keretben volt. Ám az olimpia előtt váratlanul külföldre távozott, egyesek szerint "lelépett". Ezután kétéves eltiltás következett, majd a Hertha, az Aberdeen, az Ajax, a Dortmund, az Augsburg és a Genk. Varga 1971-ben bundabotrányba keveredett egy Bielefeld elleni meccs után, amiért elsőre örökös eltiltást kapott. A játékos azzal védekezett, hogy ő még kapufát is rúgott a meccsen, de azt mondták rá, hogy tud ő olyat direkt is. A végén két évre mérsékelték az eltiltását. Amennyire ismerem az itthoni edzősködése alapján, nehéz elképzelni, hogy jogosan bűnhődött.

Varga Zoltán a Herthában, forrás: www.vargazoli.hu

Varga Zoltán 1996-ban tért haza edzőként a Ferencvároshoz. Az Olympiakosz elleni UEFA-kupa-visszavágón már ő irányította a csapatot és vele győzték le itthon a Newcastle-t. A bajnokságban bronzéremig vezette a csapatot. Varga azonban nem tudott alkalmazkodni a hazai viszonyokhoz. Ez azt jelenti, hogy nem akart bratyizni senkivel és nem volt hajlandó kompromisszumokra sem. Összekülönbözött a fradisták egyik akkori kedvencével, Telek Andrással is, ami után a söprögetőnek nem volt maradása a klubnál. Egy év után távozott a Ferencvárostól. Ezután a Kispest, a Dunaferr, a Diósgyőr, majd a Győr következett. A győri évek még a fradis korszaknál is rosszabbul sültek el. Varga finoman fogalmazva egyedül maradt az elképzeléseivel. 

Hol nem volt... rövidfilm Varga Zoltánról, forrás: www.vargazoli.hu

Azért ne higgyük, hogy Vargának nem volt szeme a játékhoz. "Szakmai igazgató volt a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémián, ahol manapság is játszanak tehetségek, akiket ő fedezett fel Kárpátalján, vagy épp Bácskán" - mondja Bánki József. "Élmény volt vele játszani".

Varga Zoltán később televíziós szakkommentátorként is kipróbálta magát. Több korábbi játékosa, köztük Hrutka János is hálával gondol rá. Sok tévében szereplő kollégájával ellentétben ő volt az, aki a pályán beszélte, tanította a futballt a legjobban.

SZERZŐ: vincent1
DÁTUM: 2013.04.09. 18:27

Címkék: video győr dortmund ferencváros kispest albert flórián varga zoltán hertha vargazoli danuvia bánki józsef

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magicmagyars.blog.hu/api/trackback/id/tr435213636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása